Uusi hallitus on vannonut virkavalan Perussa – mielenosoitukset kärjistyivät väkivaltaisiksi, ainakin 20 loukkaantunut

Perussa on takana myrskyisä viikko. Ihmiset osoittavat yhä mieltään Liman kaduilla.

Dina Boluarte (kesk.) poseerasi uusien ministeriensä kanssa lauantaina.

11.12.2022 4:31 | Päivitetty 11.12.2022 11:55

Perun ensimmäinen naispresidentti Dina Boluarte julkisti lauantaina uuden hallituksensa. Presidentin palatsissa virkavalansa vannoi 19 ministeriä, joista kahdeksan on naisia, kertoo uutistoimisto AFP.

Uuteen hallitukseen nimitetyt ministerit ovat poliittisesti riippumattomia eivätkä edusta mitään puoluetta. Boluarten uusi kansliapäällikkö on entinen syyttäjä, joka on erikoistunut korruptiotapauksiin.

Aiemmin varapresidenttinä toimineesta Boluartesta tuli presidentti tällä viikolla sen jälkeen, kun edellinen presidentti Pedro Castillo syrjäytettiin.

–  Demokratian lujittaminen, laillisuusperiaate, toimivallan tasapaino, hallittavuus -- tämä on hallintoni keskeinen linja, sanoi Boluarte ensimmäisessä puheessaan.

Uutistoimisto AP:n mukaan Boluarte vaati jokaista ministeriä vannomaan, etteivät he olisi korruptoituneita ministerikautensa aikana.

AFP:sta poiketen AP kertoo vasta 17 ministerin vannoneen virkavalansa. Uutistoimiston mukaan Boluarte ei ole vielä nimittänyt hallitukseensa työ- ja liikenneministereitä.

60-vuotias Boluarte kertoi aiemmin viikolla olevansa virassa Perun perustuslain mukaisesti vuoden 2026 heinäkuuhun eli Castillon alkuperäisen virkakauden loppuun. Hän ei kuitenkaan perjantaina sulkenut pois mahdollisuutta sille, että maassa järjestettäisiin ennenaikaiset vaalit.

Mielenosoittajat ympäri maata ovat vaatineet uusia vaaleja. Mielenilmaukset äityivät lauantaina väkivaltaisuuksiksi Andeilla sijaitsevassa Andahuaylasin kaupungissa, missä tuhannet mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa.

Poliisin kerrotaan käyttäneen mielenosoittajia vastaan kyynelkaasua. Osan mielenosoittajista kerrotaan puolestaan käyttäneen ritsoja poliiseja vastaan.

Poliiseja Limassa lauantaina.

Perun kansallisen ihmisoikeusasiamiehen kanslia kertoi Twitterissä, että kaikkiaan 20 ihmistä oli saanut vammoja yhteenotossa. Loukkaantuneiden joukossa oli neljä poliisia. Lisäksi tviitissä kerrottiin kahden poliisin joutuneen mielenosoittajien panttivangiksi, mutta heidät oli sittemmin vapautettu.

AFP kertoi aiemmin, että televisiokuvissa oli näkynyt, kuinka mielenosoittajat ottivat poliisin panttivangikseen ja sitoivat hänet pylvääseen.

Kansallinen poliisi peräänkuulutti Twitterissä rauhanomaisuutta, ja nosti viestissään erikseen esille Andahuaylasin tapahtumat.

Myös Perun pääkaupungin Liman kaduilla mielenosoittajat vaativat yhä uusia vaaleja. Lauantai-illaksi maan pääkaupunkiin odotetaan jälleen suuria protesteja.

Liman kaduilla on ollut kiihkeitä mielenosoituksia jo useampana päivänä. Mielenosoittajat vaativat uusia vaaleja.

Mielenosoittajat ovat torjuneet kongressin toimet ja kokevat Boluarten presidenttiyden lainvastaiseksi.

–  Dina Boluarte ei edusta meitä, koska hän on vallananastaja. Me emme valinneet häntä, sanoi perjantaina Limassa mielenosoitukseen osallistunut Maria Tolentino.

Mielenosoittajat ovat tukkineet teitä ja polttaneet renkaita ympäri maata. Lauantaina lukuisat tiet olivat edelleen tukittuina maan eteläosassa, missä Castillo nauttii laajaa tukea. Tukittuna oli muun muassa Yhdysvaltain etelärajalta pitkälle Etelä-Amerikkaan kulkeva Pan-Amerikan valtatie.

Kongressi syrjäytti Castillon keskiviikkona sen jälkeen, kun tämä oli kertonut hajottavansa kongressin ja muodostavansa maahan hätätilahallituksen.

Presidentin lausunto näytettiin vain tunteja ennen kuin kongressin oli määrä keskustella Castillon kolmannesta virkasyytteestä puolentoista vuoden sisään.

Castillo pidätettiin, kun hän oli matkalla Meksikon suurlähetystöön. Meksiko oli luvannut tarjota Castillolle turvapaikan.

Sekä Castillon entinen kansliapäällikkö että eräs hänen asianajajistaan on arvioinut, että Castillo olisi ollut kohtalokasta puhetta pitäessään huumattuna. Kansliapäällikön mukaan presidentti oli pakotettu pitämään puhe, jotta saataisiin peruste Castillon poistamiseen virasta.

Castillo ehti olla presidenttinä alle puolitoista vuotta. Sinä aikana hän järjesteli hallitusta uusiksi moneen otteeseen, hänestä ja hänen perheestään aloitettiin useita tutkintoja ja hänen eroaan vaadittiin suurissa mielenosoituksissa.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat