Vaalit hävinnyt Arizonan kuvernööri­ehdokas vaatii oikeutta kumoamaan vaali­tuloksen

Kuvernööriehdokas Kari Lake väittää, että vaaleissa olisi annettuja satojatuhansia laittomia ääniä. Väitteelle ei ole todisteita.

Republikaanien kuvernööriehdokas Kari Lake toimi uutisankkurina aiemmin urallaan.

11.12.2022 9:32

Vaalikieltäjänä tunnettu republikaanien kuvernööriehdokas Kari Lake kieltäytyy hyväksymästä marraskuista vaalitulosta osavaltiossaan Arizonassa.

Lake hävisi Arizonan osavaltion kuvernöörivaalin niukalla erolla demokraattien ehdokkaalle Katie Hobbsille. Hobbs sai äänistä 50,3 prosenttia ja Lake puolestaan 49,7 prosenttia.

Lake ei ole suostunut myöntämään tappiotaan Hobbsille, ja nyt hän on jättänyt virallisen valituksen, jossa hän vaatii oikeutta hylkäämään osavaltion väkirikkaimman piirikunnan vaalituloksen. Laken mukaan oikeuden pitää joko jättää Maricopan piirikunnan äänet kokonaan huomioimatta ja julistaa hänet voittajaksi tai järjestää uusi äänestys kyseisessä piirikunnassa.

Maricopaan kuuluu muun muassa Arizonan suurin kaupunki Phoenix, ja demokraattiehdokas Hobbs voitti Laken siellä noin 40 000 äänen erolla.

Lake jätti kanteensa perjantaina Maricopan piirikunnan oikeuteen. Siinä hän väittää, että vaaleissa olisi annettuja satojatuhansia laittomia ääniä. Väitteelle ei ole todisteita.

Lake on valittanut vaalien jälkeen julkisuudessa teknisistä ongelmista. Vaalipäivänä piirikunnan joissakin äänestyspisteillä oli teknisiä ongelmia äänestyslaitteiden vuoksi, mikä hidasti äänestämistä. Tästä seurasi myös paikoitellen pitkiä jonoja äänestyspaikoille.

Vaaliviranomaisten mukaan kaikki äänestämään tulleet saivat äänestettyä, eivätkä laitteisiin liittyneet tekniset ongelmat johtaneet siihen, että kenenkään ääniä olisi jäänyt huomioimatta. Lake on silti valittanut teknisistä ongelmista vaaleista lähtien ja antanut ymmärtää niiden olevan syy hänen tappioonsa.

Lake oli välivaaleissa yksi näkyvimmistä Donald Trumpin tukemista ehdokkaista, ja hän on kieltäytynyt hyväksymästä vuoden 2020 presidentinvaalien tulosta. Laken mukaan Trump voitti todellisuudessa vaalit.

Viranomaiset ovat kommentoineet Laken valitusta tiiviisti toteamalla, että piirikunta kunnioittaa laillisesti järjestettyjen vaalien virallista tulosta.

Arizonan osavaltion vaalituloksiin on aiemminkin liittynyt vääntöä virallisen tuloksen oikeudellisuudesta. Marraskuun lopussa uutisoitiin, että osavaltioon kuuluva Cochisen piirikunta ei ollut suostunut virallistamaan vaalitulosta. Lopulta sen viranomaiset pyörsivät päätöksensä ja virallistivat tuloksen.

Vuoden 2020 presidentinvaalien jälkeen vaalit hävinnyt Trump ja hänen kannattajansa yrittivät saada vaalituloksen käännettyä nimenomaan Arizonassa syytöksillä vaalihuijauksesta. Arizonassa tehtiin republikaanien rahoittama äänien uudelleenlaskenta, joka ainoastaan vahvisti Joe Bidenin voiton.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat