Sambialainen opiskelija vangittiin Venäjällä, päätyi sotimaan Ukrainaan ja kuoli etulinjassa

Sambian ulkoministeri Stanley Kakubo kertoi perjantaina Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin vahvistaneen hänelle, että sambialaisopiskelija oli vapautettu vankilasta 23. elokuuta, jotta hän voisi liittyä ”sotilaalliseen erikoisoperaatioon”.

Wagner-ryhmää ylistävä seinämaalaus kuvattiin Belgradissa, Serbiassa marraskuussa 2022.

11.12.2022 20:01

Sambialainen 23-vuotias vanki on kuollut Ukrainassa taisteltuaan Venäjän armeijan joukoissa. Tapaus nousi ensimmäisen kerran uutisotsikoihin marraskuun puolivälissä, mutta tällä viikolla Sambian hallitus on saanut kansalaisensa kohtalosta lisätietoa.

Ennen sodan alkamista Sambiasta Moskovaan muuttanut insinööriopiskelija päätyi Venäjän armeijan joukkoihin sen jälkeen, kun hänelle tarjottiin armahdusta, jos hän lähtisi sotimaan Ukrainaan Venäjän joukoissa.

Sambian ulkoministeri Stanley Kakubo kertoi perjantaina Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin vahvistaneen hänelle, että sambialaisopiskelija oli vapautettu vankilasta 23. elokuuta, jotta hän voisi liittyä ”sotilaalliseen erikoisoperaatioon”.

Sambialaissotilas kuoli syyskuussa etulinjan taisteluissa. Kun tieto hänen kuolemastaan tuli Sambian hallituksen tietoon, alkoi maan hallitus selvittää, miten heidän kansalaisensa oli päätynyt kuolemaan osana Venäjän joukkoja.

”Meille kerrottiin, että Venäjä tarjoaa vangeille mahdollisuutta armahdukseen, jos he suostuvat osallistumaan sotilaalliseen erikoisoperaatioon”, Kakubo kertoi.

Ukrainassa kuollut sambialaisopiskelija oli joutunut vankilaan huhtikuussa 2020 huumausainerikoksesta. Vankeuden kestoksi oli määrätty yhdeksän ja puoli vuotta, uutistoimisto Reuters kertoo.

Ministeri Kakubon mukaan sambialaissotilaan ruumis oli saapunut Moskovaan perjantaina, ja Sambiaan sen odotetaan saapuvan sunnuntain aikana.

Sambialaisen vangin kohtalo on vain yksi esimerkki Venäjällä jo kuukausien ajan käytössä olleesta vankien rekrytoinnista sotavoimien täydennykseksi.

Erityisen aktiivisesti vankeja on sotilaiksi värvännyt palkkasotilasyhtymä Wagner, jota johtaa ”Putinin kokiksi” kutsuttu Jevgeni Prigožin. Jo syyskuussa kerrottiin, että Wagner-ryhmä olisi rekrytoinut 11 000 vankia sotaan. Myöhemmin uutisoitiin, että myös Venäjän puolustusministeriö oli alkanut rekrytoida vankeja sotajoukkoihin.

Mediatietojen mukaan vangeille on luvattu kuuden kuukauden palvelusta, jonkinlaista palkkaa ja vapautumista palveluksen jälkeen. Sambialaisvanki on yksi monista, jotka eivät koskaan päässeet nauttimaan lupauksen viimeisestä osasta.

Prigožin itse on ilmoittanut rekrytoineensa syyskuussa kuolleen sambialaisvangin Wagner-ryhmän joukkoihin. Prigožinin mukaan sambialainen ”kuoli sankarina” Ukrainan sodassa.

Viime aikoina on uutisoitu myös Wagner-ryhmän aktivoitumisesta Afrikassa Malissa ja laajemmin Sahelin alueella. Venäjä pyrkii kasvattamaan vaikutusvaltaansa Afrikan maissa, joissa Venäjän suosio on tällä hetkellä runsaassa kasvussa.

Esimerkiksi Malissa entisen siirtomaaisännän Ranskan kannatus ei ole mainittavaa. Venäjä on onnistunut iskemään tähän saumaan tarjoamalla vaihtoehtoa ja korostamalla länsimaiden tekemiä vääryyksiä.

Yhdysvaltalaisen The Daily Beast -lehden väitteen mukaan Wagner-ryhmä värvää nyt esimerkiksi Keski-Afrikan tasavallassa rikollisia sotilaiksi Malin lisäksi myös Ukrainaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat