BBC: Venäjä kielsi rauhan­palkinnon voittanutta vastaan­ottamasta palkintoa

Venäläisen Memorial-ihmisoikeusjärjestön johtaja Jan Ratšinski kertoo Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa, että Kreml kielsi häntä ottamasta palkintoa vastaan.

11.12.2022 14:57 | Päivitetty 11.12.2022 17:06

Nobelin rauhanpalkinnon voittaneen venäläisen Memorial-ihmisoikeusjärjestön johtaja Jan Ratšinski kertoo Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa, että Kreml kielsi häntä ottamasta palkintoa vastaan.

Syy Venäjän johdon antamalle kiellolle on se, että yhdessä Memorialin kanssa Nobelin rauhanpalkinnon voittivat vankeudessa istuva valkovenäläinen ihmisoikeusaktivisti Ales Bjaljatski ja ukrainalainen ihmisoikeusjärjestö Center for Civil Liberties (CCL).

Ratšinskin mukaan Kreml oli todennut kaksi muuta palkinnon voittanutta tahoa ”sopimattomiksi”.

”Luonnollisestikaan emme välittäneet tästä ohjeesta”, Ratšinski sanoi BBC:lle.

Memorial on yksi Venäjän vanhimmista ihmisoikeus­järjestöistä. Se on perustettu vuonna 1989, ja se pysyi toiminnassa viime vuoteen saakka.

Vuoden 2021 lopussa Venäjän korkein oikeus määräsi Memorialin lakkautettavaksi. Järjestöä syytettiin hallinnollisista rikkeistä, ja Venäjän johto oli rekisteröinyt sen ”ulkomaiseksi agentiksi”.

BBC:n haastattelussa Ratšinski sanoi, että henkilökohtaisen turvallisuuden vaarantumisesta huolimatta järjestön työtä on tärkeää jatkaa.

”Nykypäivän Venäjällä kenenkään turvallisuus ei ole taattua. Kyllä, monet on tapettu. Mutta tiedämme, mihin valtion koskemattomuus johtaa. Meidän täytyy päästä jotenkin pois tästä kuopasta.”

Ratšinskin mukaan Nobel-komitean päätös jakaa palkinto toimijoille kolmesta eri maasta oli ”merkittävä”. Hänen mukaansa päätös oli todiste siitä, että kansalaisyhteiskunta ei jakaudu valtioiden rajojen mukaan.

Ratšinski antoi haastattelun BBC:lle lauantaina Oslossa, jossa palkinnot jaettiin voittajille. Paikalla oli Ratšinskin lisäksi CCL:n johtaja Oleksandra Matviitšuk ja Natallja Pintšuk, joka vastaanotti palkinnon vankilassa istuvan miehensä Bjaljatskin puolesta.

Vaikka Nobel-komitean lokakuussa tekemä päätös keräsi monilta asiantuntijoilta kiitoksia, Ukrainassa palkinnon jakaminen valkovenäläiselle ja venäläiselle toimijalle sai osakseen myös kovaa arvostelua.

”Nobel-komitealla on mielenkiintoinen ymmärrys sanasta ”rauha”, jos Nobelin palkinnon saavat kahden maan edustajat, jotka ovat hyökänneet kolmannen kimppuun,” Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak sanoi Ukrainska Pravda -lehden mukaan.

Samalla Podoljak muistutti, etteivät venäläiset tai valkovenäläiset organisaatiot ole pystyneet järjestämään vastarintaa sodalle.

Ratšinski (vas.), Ales Bjaljatskia edustanut Natallja Pintšu ja CCL:n johtaja Oleksandra Matviitšuk poseerasivat yhdessä.

Myöskään Oslossa tehdyssä haastattelussa CCL:n johtaja Matviitšuk ei suostunut yhteishaastatteluun Ratšinskin kanssa.

”Olemme keskellä sotaa, ja haluamme tehdä ukrainalaisten ihmisoikeuksien puolustajien äänestä kouriintuntuvan”, Matviitšuk perusteli päätöstään olla suostumatta yhteishaastatteluun.

”Niinpä olen varma, että jaamme saman viestin, vaikka teemmekin haastattelut erikseen.”

Matviitšuk ei kuitenkaan arvostellut palkinnon myöntämistä Memorialille vaan päinvastoin ylisti Ratšinskin tekemää työtä ja kutsui venäläisjärjestöä yhteistyökumppanikseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat