Uutta presidenttiä vastustavat mielenosoitukset laajenivat Perussa – kaksi kuollut

Aiemmin varapresidenttinä toimineesta Boluartesta tuli presidentti kuluneella viikolla sen jälkeen, kun edellinen presidentti, vasemmistolainen Pedro Castillo syrjäytettiin.

Mielenosoittajat vaativat kongressin hajottamista ja ennenaikaisia vaaleja Limassa 10. joulukuuta.

11.12.2022 23:12 | Päivitetty 12.12.2022 3:52

Perussa maan uuden presidentin Dina Boluarten vastaiset mielenosoitukset levisivät sunnuntaina maan sisäosiin. Mielenosoittajat uhkasivat hallintoa tiistaina alkavalla yleislakolla ja vaativat kongressin hajottamista sekä ennenaikaisia vaaleja.

Andahuaylasissa Perun eteläosassa ainakin 16 mielenosoittajaa ja neljä poliisia loukkaantui lauantain mielenosoituksissa. Mielenosoittajat ampuivat poliiseja ritsoilla ja poliisit vastasivat kyynelkaasulla.

Sunnuntaisissa mielenosoituksissa on kuollut kaksi ihmistä turvallisuusjoukkojen ja mielenosoittajien yhteenotoissa Andahuaylasin kaupungissa Andeilla.

Perun kansallisen ihmisoikeusasiamiehen toimiston mukaan toinen kuolleista oli teini-ikäinen mielenosoittaja. Lisäksi poliisi kertoo viiden ihmisen loukkaantuneen kaupungissa sunnuntaina. Loukkaantuneiden joukossa on yksi poliisi.

Boluarten uusi hallitus aloitti toimintansa viikonloppuna. Aiemmin varapresidenttinä toimineesta Boluartesta tuli presidentti kuluneella viikolla sen jälkeen, kun edellinen presidentti, vasemmistolainen Pedro Castillo syrjäytettiin.

Kongressi syrjäytti Castillon keskiviikkona sen jälkeen, kun hän oli kertonut hajottavansa kongressin ja muodostavansa maahan hätätilahallituksen.

Artikkelia muokattu 12.12. klo 03.36: Andahuaylasissa loukkaantui lauantaina ainakin 16 mielenosoittajaa, ei sunnuntaina, kuten jutussa ensin kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat