YK-joukkoja tulitettiin Libanonissa, irlantilainen rauhanturvaaja kuoli

YK-joukkojen saattue joutui tulituksen kohteeksi Libanonissa. Joukkojen mukaan välikohtaus sattui lähellä kylää Libanonin Israelin vastaisella etelärajalla. Yksi irlantilainen sotilas kuoli ja yksi haavoittui vakavasti.

YK:n rauhanturvaajia Etelä-Libanonissa lokakuussa 2022.

15.12.2022 10:10 | Päivitetty 15.12.2022 13:19

Irlantilainen sotilas kuoli Yhdistyneiden kansakuntien (YK) rauhan­turva­operaatiossa Libanonissa myöhään keskiviikkona, kun YK-joukkojen saattue joutui tulituksen kohteeksi, kertoo uutistoimisto Reuters Irlannin puolustusvoimien tiedotteeseen perustuen.

Kahden panssaroidun ajoneuvon saattue oli matkalla Beirutiin, kun sitä kohti ammuttiin käsiaseella.

Yksi irlantilainen sotilas kuoli ja toinen sotilas haavoittui vakavasti. Haavoittunutta on hoidettu leikkauksessa. Lisäksi kaksi sotilasta sai lieviä vammoja, ja he ovat niin ikään saaneet hoitoa.

YK:n rauhanturvajoukot Libanonissa kertoivat uutistoimisto Reutersin mukaan torstaina aloittaneensa tutkinnan tapahtuneesta. YK-operaation joukot sanovat koordinoivansa asiaa yhdessä Libanonin asevoimien kanssa.

”Tällä hetkellä yksityiskohdat ovat vähäisiä ja ristiriitaisia”, YK-joukkojen tiedotteessa todetaan.

Irlannin puolustusministeri Simon Coveney, joka on parhaillaan New Yorkissa YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, kertoi tapaavansa YK:n pääsihteeri António Guterresin myöhemmin torstaina keskustellakseen tapauksesta.

Äärijärjestö Hizbollahin korkea-arvoinen edustaja Wafiq Safa ilmaisi torstaina, ettei järjestö olisi osallinen irlantilaissotilaan kuolemaan johtaneessa tapauksessa.

Safa sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että Hizbollah esittää surunvalittelut ”tahattoman välikohtauksen jälkeen”, joka sattui paikallisen kylän asukkaiden ja YK-joukkojen välillä.

Hän myös pyysi, ettei äärijärjestö Hizbollahia ”yhdistettäisi” välikohtaukseen.

YK:n joukkojen mukaan tapahtunut sattui lähellä kylää Libanonin Israelin vastaisella etelärajalla.

Uutistoimisto AFP:n kuvaaja kertoo, että YK-joukkojen ajoneuvo törmäsi kauppaan, joka sijaitsi Sidonin kaupunkiin johtavan tien varrella.

Silminnäkijät kertovat AFP:lle, että kyläläiset tukkivat ajoneuvon reitin sen kulkiessa tiellä, jota YK:n joukot eivät ole normaalisti käyttäneet. He kertovat kuulleensa tulituksen ääntä ja nähneensä, että kuljettaja vaikutti menettävän ajoneuvon hallinnan, kun saattue yritti poistua alueelta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat