Brittien on vaikea ymmärtää, miksi Harry ja Meghan valitsivat julkkiselämän Yhdysvalloissa

Prinssi Harry ja Meghan jatkavat paljastuksiaan tuoreessa Netflix-sarjassa. Konservatiivinen brittimedia ja -yleisö eivät tule antamaan prinssille anteeksi kolmea isoa syntiä: valitusta, paljastelua ja toisten syyttelyä.

Lontoolaisperheessä katsottiin Harryn ja Meghanin Netflix-sarjaa joulukuun alkupuolella.

20.12.2022 2:00 | Päivitetty 20.12.2022 6:26

Lontoo

Mitäpä jos prinssi Harry kyllästyy joku päivä Kalifornian aurinkoon ja elämäntapaan ja haluaa muuttaa itsensä ja perheensä takaisin kotiin Britanniaan?

Paluusta voi tulla vaikea.

Sussexin herttuaparin Netflix-paljastussarjan myötä sillat ovat palaneet nyt kolmella taholla: kuninkaalliseen perheeseen, brittiyleisöön ja brittimediaan.

Niistä tärkein on brittimedia.

Sussexin herttuapari Harry ja Meghan suositussa Netflix-sarjassaan.

Viestinten rooli on ratkaiseva, koska juuri media on se, joka nostaa tai painaa kuninkaallisia.

Perheenjäsenten sisäisistä väleistä ei kukaan ulkopuolinen voi koskaan tietää varmasti mitään. Mitä kuninkaallisessa perheessä oikeasti Harrysta ja Meghan-vaimosta ajatellaan, sitä voivat muut vain arvailla.

Brittiyleisön mielipidettä taas muovaa se, kuinka viestimet käsittelevät hahmoja ja ilmiöitä.

Ilman lehtiä kuninkaallisinstituutio todennäköisesti kuihtuisi. Median huomiota ei korvaa hovin oma aktiivisuus sosiaalisessa mediassa.

Isolle osalle brittimediaa Harry ja Meghan ovat olleet jo pitkään punainen vaate.

Ensin Sussexit julkesivat jättää Britannian ja kuninkaalliset velvollisuutensa. Sen jälkeen Sussexit eivät tajunneet pysyä edes hiljaa.

Ensimmäistä Oprah Winfrey -haastattelua vuoden 2021 maaliskuussa on seurannut joukko muita haastatteluja sekä joulukuussa alkanut Netflix-paljastussarja.

Lue lisää: Harry vertaa toistuvasti Meghania kuolleeseen äitiinsä Dianaan tv-sarjassa, ja se on karmivaa

Paljastuksia on vielä lisää. Prinssi Harryn Spare-elämäkerran on määrä ilmestyä tammikuun 10. päivänä.

Vielä avioliittonsa alkuaikoina Harry kuului kuninkaallisen perheen suosituimpiin jäseniin. Myös Meghanin suosioluvut olivat selvästi plussalla.

Sittemmin Harryn ja Meghanin suosio on romahtanut. Vähemmän pidetty on enää vain prinssi Andrew.

Yougov-mielipidemittausyhtiön joulukuun alussa julkistettujen lukujen mukaan sekä Harryn että Meghanin nettosuosioluvut ovat jo miinuksella.

Britannian suosituimmat kuninkaalliset ovat nykyään prinssi William (toinen vasemmalta) ja hänen Catherine-vaimonsa eli Walesin prinsessa (vas.). Sussexin herttuaparin eli Harryn ja Meghanin (oik.) nettosuosioluvut ovat miinuksella. Kuva on syyskuulta Windsorin linnan edustalta kuningattaren kuoltua.

Ei tarvitse tuntea paljoakaan historiaa ymmärtääkseen, miksi Meghan on epäsuosittu. Ulkopuolelta tuleva omapäinen nainen on aina helppo syntipukki sille, että aviomies pyristelee irti vanhoista velvoitteistaan.

Tosin Meghanin haukkumisessakin tuli äskettäin jo jonkinlainen raja vastaan. Mediapersoona Jeremy Clarkson kirjoitti The Sun -lehden kolumnissaan ”vihaavansa” Meghania, mikä tyrmistytti ainakin monet naislukijat.

Mutta mikä tekee Harrysta epäsuositun?

Konservatiivisen brittilehdistön ja -yleisön silmissä Harry on syyllistynyt kolmeen isoon syntiin: hän valittaa, hän tekee paljastuksia ja hän osoittelee syyttävällä sormellaan omia sukulaisiaan.

Mitään näistä kolmesta hän saa tuskin koskaan anteeksi.

Julkinen valittaminen sotii brittiläistä niin sanottua stiff upper lip -asennetta vastaan.

Vaikeuksien ja vastoinkäymisten edessä pitäisi pysyä tyynenä ja olla niin kuin mikään ei vaivaisi tai satuttaisi. Erityisen vähän valittamista siedetään etuoikeutetulta prinssiltä.

Haamukirjoitetun elämäkerrankin nimi on Spare, mikä viittaa Harryn alisteiseen asemaan kruununperijä­isoveljensä eli prinssi Williamin varamiehenä.

Otsake on toki iskevä ja tosi, mutta siitä tihkuu enemmän itsesääliä kuin itseironiaa.

”The heir and the spare” eli kruununperillinen prinssi William (oik.) ja hänen varamiehensä eli pikkuveli prinssi Harry. Kuva on Harryn ja Meghanin häistä toukokuulta 2018.

Harryn synniksi lasketaan myös se, että Sussexit antautuvat oma-aloitteisesti julkisuudelle ja paljastavat yksityiskohtia yksityiselämästään.

Yleisön on vaikea ymmärtää, miksi mediamyllytystä Britanniassa kammoksunut pariskunta valitsi julkkiselämän Yhdysvalloissa. Lieneekö syynä raha, aprikoi moni.

Pariskunnan vapaaehtoisesti jakama kuvamateriaali lapsiperhearjesta ja häiden iltajuhlista ovat herättäneet ihastusta mutta myös yhtä lailla kulmien kohottelua. Yksityisyydellä rahastamista ei pidetä kovin hienona.

Brittimediassa Harryyn ja Meghaniin viitataankin nyt usein H&M-lyhenteellä, joka luo assosiaation kuuluisaan ruotsalaiseen halpavaateketjuun. Pariskunnan Netflix-sarjaa on lytätty myös Kardashianit-tyylisenä.

Kolmas Harryn synti on muiden syyttely.

Brittimedia uutisoi toki innokkaasti Harryn paljastukset siitä, kuinka William-veli huusi perhekokouksessa, Charles-isäkin kovisteli ja nyt jo edesmennyt isoäiti eli kuningatar Elisabet seurasi tilannetta hiljaa vieressä.

Rivien välistä voi kuitenkin lukea, kuinka Harrysta itsestään paljastuksineen leivotaan sitä todellista syyllistä: kehtaakin arvostella omia sukulaisiaan.

Harryn ja Meghanin epäonni on se, että brittimedian ja -yleisön perusasetelmat toimivat heitä vastaan.

Suhteellisesti eniten ymmärrystä pariskunnalle tuntuu löytyvän piireistä, joissa ei lähtökohtaisesti olla monarkian kannalla, vaan jopa sitä vastaan – nuorista, edistyksellisistä ja keskustavasemmistolaisista.

Yougov-mittauksen mukaan ainoa ikäryhmä, jossa Meghaniin positiivisesti suhtautuvia oli enemmän kuin negatiivisesti suhtautuvia, on 18–24-vuotiaat. Myös Harryn suosio on suurinta samassa nuorten aikuisten ikäryhmässä.

Monarkiaa vankimmin kannattavissa piireissä taas ei kannateta Sussexeja.

Mitä vanhempi britti, sitä vähemmän heruu sympatiaa.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat