Vuorenrinteestä paljastui muinaisen nazca-kulttuurin kuvioita

Nyt havaitut kuviot ovat vuoren seinässä, kun aiemmin löydetyt ovat maan tasalla.

Uudet kuviot on korostettu Yamagatan yliopiston jakamassa kuvassa.

20.12.2022 9:42 | Päivitetty 20.12.2022 12:43

Perun muinaisen nazca-kulttuurin jäljiltä on löytynyt 168 aiemmin havaitsematonta kuviota. Tällä kertaa kuvioita löytyi vuoren­rinteestä, ja ne voi nähdä myös maan pinnalta.

Aiemmin löydetyt kuuluisat kuviot ovat olleet maan tasalla, joten ne on voinut havaita vain ilmasta käsin.

Asiasta kertoo brittilehti The Guardian. Nyt havaitut sekä aiemmin löydetyt graafiset kuviot eli ”Nazcan linjat” ovat yli 2 000 vuotta vanhoja.

Lehti kertoo, että tutkijoiden mukaan nyt löydetyt kuviot voivat paljastaa lisätietoa mystisistä esikolumbiaanisista teoksista, jotka ovat kiehtoneet tutkijoita ja turisteja vuosi­kymmenten ajan. Esikolumbiaaninen aika tarkoittaa aikaa ennen kuin Kristoffer Kolumbus purjehti Euroopasta Amerikkaan.

Monet kuvioista esittävät eläimiä.

Perulaiset ja japanilaiset tutkijat ilmoittivat löytäneensä uudet kuviot Unescon maailman­perintöalueelta Perun etelärannikolta aiemmin joulukuussa. Tutkijat käyttivät apunaan lennokeilla tehtyjä ilmakuvauksia.

Aavikolle tehdyt kuviot esittävät esimerkiksi ihmisiä, kissoja, käärmeitä, miekka­valaita, lintuja, laamoja ja alpakoita. Laamat ja alpakat ovat alueelle tyypillisiä eläimiä.

Muinaisissa teoksissa on myös ihmishahmoja.

Nazcan linjojen tutkimusohjelman johtaja, pääarkeologi Jorge Olano kertoi uutistoimisto Reutersille, että nyt löydettyjen kuvioiden korkeus on kahdesta kuuteen metriä. Ne ovat huomattavasti pienempiä kuin aiemmin löydetyt maan pinnalla olevat kuviot.

Tutkimuksessa mukana olevan japanilaisen Yamagatan yliopiston tutkijoiden mukaan linjojen entisöinnissä tarvittavaa informaatiota kerätään tekoälyn avulla.

Oikaisu 20.12. kello 12.40. Tekstissä kirjoittettiin aiemmin tappaja­valaista, vaikka oikeasti kyse on miekka­valaista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat