Turkki moitti Ruotsia päätöksestä olla luovuttamatta toimittajaa, mainitsi myös Suomen

Maanantaina uutisoitiin, että Ruotsin korkein oikeus esti Kenesin luovuttamisen Turkkiin.

Turkkilainen toimittaja Bülent Kenes Tukholmassa maanantaina.

20.12.2022 14:38 | Päivitetty 20.12.2022 15:10

Turkki moitti tiistaina jyrkästi Ruotsin päätöstä olla luovuttamatta Turkkiin sen vaatimaa toimittajaa. Uutistoimisto AFP:n mukaan Turkki oli vaatinut toimittajan palauttamista vastineeksi sille, että Turkki hyväksyisi Ruotsin Nato-jäsenyyden.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu sanoi lehdistölle, että Ruotsin kieltäytyminen turkkilaisen toimittajan Bülent Kenesin luovuttamisesta on ”erittäin kielteinen tapahtuma”.

Cavusoglu myös liitti kommentissaan yhteen Ruotsin ja Suomen. Molemmat maat tarvitsevat Turkin hyväksynnän päästäkseen jäseneksi sotilasliitto Natoon.

”Emme halua enää kuulla hyviä sanoja Ruotsista ja Suomesta, haluamme nähdä konkreettisia askeleita”, ulkoministeri ilmoitti.

Maanantaina uutisoitiin, että Ruotsin korkein oikeus esti Kenesin luovuttamisen Turkkiin. Hän on ollut turvapaikanhakijana Ruotsissa.

Bülent Kenes on ollut päätoimittajana englanninkielisessä Today's Zamanissa, jonka Turkin viranomaiset lakkauttivat, kertoo SVT.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan haluaa Ruotsin palauttavan kymmeniä ihmisiä, joiden epäillään olleen osallisena epäonnistuneessa vallankaappauksessa vuonna 2016. Kenes oli kuitenkin ainoa henkilö, jonka Erdoğan nimenomaan mainitsi.

Ulkoministeri Cavusoglu korosti nyt, että yhden miehen luovuttaminen aiemmin tässä kuussa ei riitä tuomaan Turkin hyväksyntää Ruotsin Nato-jäsenyydelle. Kyseisen luovutetun miehen epäillään kuuluneen kiellettyyn kurdikapinallisten ryhmään.

”Jos he odottavat voivansa palauttaa yhden henkilön ja sitten sulkea tämän tapauksen, se ei ole realistista.”

Cavusoglu sanoi, että hän keskustelee kiistasta Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin kanssa tämän vierailulla Turkin pääkaupungissa Ankarassa torstaina.

Ruotsin jäsenyys sotilasliitto Natossa edellyttää vielä hyväksyntää Turkilta ja Unkarilta. Sama tilanne on Suomella. Unkari lupasi hiljattain hoitaa molempien maiden jäsenyyden ratifioinnin helmikuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat