Venäjän oikeus­ministeriö määrää Moskovan Helsinki-ryhmän toiminnan lopetettavaksi

Vuonna 1976 perustetun ryhmän ensimmäisenä tehtävänä oli tarkkailla, että Neuvostoliitto noudattaa Helsingin Ety-kokouksen ihmisoikeuspykäliä.

Yhdysvaltain presidentti Gerald Ford (vas.), Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Leonid Brežnev ja Neuvostoliiton ulkoministeri Andrei Gromyko Helsingin Ety-kokouksessa 1975. Moskovan Helsinki-ryhmä perustettiin kokouksen seurauksena.

20.12.2022 17:02

Venäjän oikeusministeriö vaatii, että yksi Venäjän vanhimmista ihmisoikeusjärjestöistä, Moskovan Helsinki-ryhmä, lopettaa toimintansa Venäjällä. Ryhmä ja oikeusministeriö kertovat asiasta sivuillaan.

Ryhmä perustettiin Helsingin vuoden 1975 Ety-kokouksen seurauksena pitämään silmällä sitä, että Neuvostoliitto noudattaa kokouksessa päätettyjä ihmisoikeuspykäliä.

Ryhmää oli vuonna 1976 perustamassa muun muassa fyysikko Juri Orlov, joka oli perustamassa myös Neuvostoliiton Amnesty-ryhmää. Orlov kuoli vuonna 2020.

Lue lisää: Neuvostoliiton ihmisoikeuksien vahtikoira ja Helsinki-ryhmän perustajiin kuulunut Juri Orlov on kuollut

Oikeusministeriö on nostanut järjestöä vastaan syytteen, jonka mukaan järjestö rikkoi lakia toimimalla Moskovan ulkopuolella osallistumalla esimerkiksi oikeudenkäynteihin, ja järjestön perustamiskirjan sanottiin olevan lainvastainen. Järjestö ei ministeriön mukaan myöskään pystynyt esittämään vaadittuja asiakirjoja yllätysratsiassa.

Viime vuosina ryhmä on raportoinut vuosittain Venäjän ihmisoikeustilanteesta ja seurannut poliisin toimintaa ja koulujen opetussuunnitelmia Venäjällä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat