Taleban sulki yli­opistot naisilta

Taleban on jo aiemmin rajoittanut aloja, joita naiset saavat opiskella yliopistossa, ja kieltänyt kouluun pääsyn yli 12-vuotiailta tytöiltä.

Hunnutettuja osallistujia istui kabulilaisen yliopiston auditoriossa marraskuussa 2021. Käynnissä oli valtion järjestämä tapahtuma, jossa naiset puhuivat uusien, tiukentuneiden opetuskäytäntöjen puolesta.

20.12.2022 20:33 | Päivitetty 20.12.2022 22:04

Ääriliike Taleban on sulkenut yliopistot naisilta ”toistaiseksi”, kertoo liikkeen asettama opetusministeriö kirjeessään Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Muutos astuu voimaan välittömästi.

Yhdysvaltain ja Britannian YK-lähettiläät tuomitsivat päätöksen nopeasti, kertoo uutistoimisto Reuters.

”Taleban ei voi olettaa pääsevänsä osaksi kansainvälistä yhteisöä ennen kuin he kunnioittavat kaikkien afganistanilaisten oikeuksia, erityisesti naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksia ja vapautta”, Yhdysvaltain lähettiläs Robert Wood sanoi Reutersin mukaan.

”Taleban voi odottaa, että tämä päätös, joka rikkoo heidän toistuvasti ja julkisesti kansalleen tekemiään lupauksia vastaan, tulee tuomaan konkreettisia seurauksia heille [talebaneille]”, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price toimittajille AFP:n mukaan.

Taleban on jo aiemmin rajoittanut naisten opiskelua yliopistossa. Esimerkiksi eläinlääketieteen, taloustieteen ja maataloustieteen opiskelu on kielletty naisilta kokonaan ja journalistiikan opiskelua rajoitettu merkittävästi.

Yliopistoissa on omat sisäänkäynnit ja luokkahuoneet naisille, ja heitä saavat opettaa vain naisprofessorit tai vanhat miehet. Myös yli 12-vuotiaiden tyttöjen kouluun pääsy on estetty.

Afganistanissa vuonna 2021 takaisin valtaan noussut Taleban lupasi, että ei kavenna naisten oikeuksia, mutta ei ole pitänyt lupaustaan. YK on arvioinut, että Talebanin harjoittama tyttöjen ja naisten vapauksien rajoittaminen on mahdollisesti rikos ihmisyyttä vastaan.

Koulutuksen lisäksi naisten elämässä on rajoitettu työntekoa ja vapaata liikkuvuutta. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn selvitys kertoo mieltään osoittaneiden naisten kidutuksista, naisten pidätyksistä pienten rikkomusten vuoksi ja tyttöjen pakkoavioliittojen nousseesta määrästä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat