Capitol-komitea 845-sivuisessa loppu­raportissaan: mellakka oli Trumpin syytä

Yhdysvaltain edustajain­huoneen komitea käy raportissaan läpi yksityis­kohtaisesti, kuinka entinen presidentti Donald Trump oli toteuttanut ”moniosaista suunnitelmaa kumota vuoden 2020 presidentinvaalien tulos”.

Raportin tiivistelmässä Yhdysvaltain edustajainhuoneen komitea totesi, että kongressitalon mellakan takana oli ensisijaisesti ”yksi mies, entinen presidentti Donald Trump”.

23.12.2022 6:12 | Päivitetty 23.12.2022 8:31

Yhdysvaltain edustajainhuoneen kongressitalon hyökkäystä pitkään tutkinut erityisvaltiokunta, niin sanottu Capitol-komitea, julkaisi perjantaiaamuna Suomen aikaa odotetun loppuraporttinsa, joka on yhteensä 845 sivun mittainen.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters, sanomalehti The New York Times ja monet muut yhdysvaltalaisviestimet.

Komitea totesi raporttinsa tiivistelmässä, että loppiaisena 2021 tapahtuneen hyökkäyksen pääsyyllinen oli ”yksi mies, entinen presidentti Donald Trump”. Raportti käy läpi yksityiskohtaisesti, kuinka Trump oli toteuttanut ”moniosaista suunnitelmaa kumota vuoden 2020 presidentin­vaalien tulos”.

”Mitään tammikuun 6. päivän tapahtumista ei olisi tapahtunut ilman häntä”, raportissa sanottiin Trumpiin viitaten.

Donald Trumpin kannattajia tunkeutui kongressirakennukseen Washingtonissa 6. tammikuuta 2021.

Raportissa käydään läpi esimerkiksi sitä, kuinka Trump valehteli vuoden 2020 presidentinvaaleista väittäen niitä petokseksi ja kuinka Trump painosti useita tahoja muuttamaan vaalituloksen: oikeusministeriötä, osavaltioiden virkamiehiä ja varapresidentti Mike Penceä.

Komitea antoi myös suosituksia siitä, miten Yhdysvalloissa tulisi toimia, jotta vastaavaa ei enää ikinä tapahtuisi.

Raportti on päätös yli puolitoista vuotta kestäneelle tutkinnalle, jonka aikana komitea haastatteli yli tuhatta todistajaa ja kävi läpi yli miljoona sivua asiakirjoja.

Komitea koostui seitsemästä demokraattiedustajasta ja kahdesta republikaani­edustajasta.

Työtä johtanut komitean puheenjohtaja, demokraatti Bennie Thompson totesi alku­sanoissaan, että Trumpin aikeena oli muuttaa itsensä ”tyranniksi” ja hän pääsi tavoitteessaan vaarallisen pitkälle muun muassa väkivaltaa hyödyntäen.

Komitean varapuheenjohtaja, republikaani Liz Cheney puolestaan kirjoitti, että Trump ei saisi raportin kuvailemien tapahtumien vuoksi enää koskaan nousta minkäänlaiseen päättävään asemaan Yhdysvalloissa.

”Hän on kelvoton hoitamaan mitään virkatehtävää”, Cheney kirjoitti.

Capitol-komitean varapuheenjohtaja, republikaani Liz Cheney tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Raportti oli tarkoitus julkaista jo keskiviikkona, mutta sen julkaisua siirrettiin päivällä. Lopulta asiakirja meni julki myöhään torstaina paikallista aikaa.

Komitea suositteli jo maanantaina Yhdysvaltain oikeusministeriölle, että Trumpia vastaan nostettaisiin yhteensä neljä rikossyytettä.

Syytteitä suositeltiin nostettavaksi kapinasta, virallisen toimituksen estämisestä, Yhdysvaltain hallinnon vastaisesta juonittelusta ja juonittelusta väärän lausunnon antamiseksi.

Vaikka komitean suositus ei velvoita liittovaltion syyttäjiä nostamaan syytteitä Trumpia vastaan, suositus antoi vahvan viestin: kongressin erityisvaliokunta uskoo, että Yhdysvaltain entinen presidentti syyllistyi rikoksiin.

Trump syytti raportin julkistamisen jälkeen tutkintaa puolueelliseksi ”noitavainoksi”. Entinen presidentti julkaisi kommenttinsa perustamallaan Truth Social -alustalla.

Trump kritisoi tutkintaa siitä, että se ”ei tarkastellut protestin syytä, vaalipetosta”.

Trump ilmoitti marraskuussa pyrkivänsä jälleen presidentiksi seuraavissa vaaleissa. Vaikka häntä vastaan nostettaisiin syytteet, se ei estäisi häntä asettumasta ehdokkaaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat