Venäjän laivaston liikehdintä kiihtynyt Mustallamerellä – ”Sevastopolin lähi­alueella kuhisi sotalaivoja”

Ukraina on onnistunut jo kuukausia rajoittamaan Venäjän toimintaa merellä merkittävästi.

Venäjän laivaston aluksia Krimillä sijaitsevan Sevastopolin satamassa viime vuoden marraskuussa.

23.12.2022 16:19

Venäjän laivasto on lisännyt liikehdintäänsä Mustallamerellä lähellä Krimin Sevastopolia. Asiasta kertoo muun muassa meripuolustusaiheita seuraava Naval News -sivusto.

Sodan alkupuolella Venäjän laivasto oli alueella niskan päällä, mutta Ukraina on onnistunut jo kuukausia rajoittamaan Venäjän toimintaa merellä merkittävästi.

Nyt tilanteeseen näyttää tulleen muutos.

”Tänään Sevastopolin lähialueella kuhisi sukellusveneitä ja sotalaivoja”, Naval News kirjoitti torstaina.

Liikehdintä näkyy esimerkiksi Euroopan avaruusjärjestön Sentinel 2 -satelliitin havainnoissa. Satelliitin ohittaessa alueen torstaina kello 10.47 paikallista aikaa satama-alueen ulkopuolella oli useita laivoja ja Kilo-luokan sukellusvene.

Lisääntynyt liikenne voi Naval Newsin mukaan tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Venäjä yrittää luoda maayhteyttä Transnistrian alueeseen, mikä tarkoittaisi rantautumista rantakaupunki Odessaan. Tätä on spekuloitu sosiaalisessa mediassa.

Toisaalta Venäjä saattaa valmistautua Ukrainan etenemiseen Hersonista etelään kohti Krimin niemimaata.

HS:n faktantarkastaja ja avoimen datan tutkija John Helin pitää maihinnoususuunnitelmaa epätodennäköisenä selityksenä kasvaneelle liikehdinnälle.

”Vaikea uskoa, että tämä kertoisi mistään massiivisesta muutoksesta sotatilanteen suhteen tai juuri maihinnousuvalmisteluista Odessaan. Venäjän laivastolla on tällä hetkellä rajattu kyky tehdä mitään merkittäviä peliliikkeitä”, hän sanoo.

”Mustanmeren laivaston aktivoituminen on jossain määrin epätavallista, mutta ei vielä kovin huolestuttavaa.”

Helinin mukaan Venäjä saattaa silti valmistella uusia ohjusiskuja Ukrainan alueelle. Ohjusiskuja on nähty viime kuukausina paljon.

”Se on mielestäni todennäköisin skenaario. Osa aktiivisuudesta johtuu varmaan myös tarpeesta suojata omaa toimintaa Ukrainan miehittämättömiltä meridroneilta. Voi myös olla kyse Ukrainan viljakuljetusten häiritsemisestä.”

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat