Hippireitillä kauhua kylvänyt sarja­murhaaja ”Serpent” vapautettiin Nepalissa

Nimillä Bikini Killer ja Serpent tunnettu ranskalainen sarjamurhaaja vapautettiin korkean ikänsä vuoksi. Hänet on tuomittu kahdesta murhasta, mutta uhreja Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa on todennäköisesti ainakin toistakymmentä.

Nepalin poliisi saattoi ranskalaisen sarjamurhaajan Charles Sobhrajn maahanmuuttotoimistoon perjantaina.

23.12.2022 16:16

Nepal vapautti ranskalaisen sarjamurhaajan Charles Sobhrajn perjantaina.

Sobhraj, 78, suoritti Nepalissa kahta elinkautista vankeusrangaistusta vuonna 1975 Kathmandussa tekemästään kaksoismurhasta.

Hänet on yhdistetty 12 murhaan 1970-luvulla Aasian maissa, mutta uhreja uskotaan olevan tätäkin enemmän.

Nepalin korkein oikeus vapautti Sobhrajn korkean iän vuoksi. Sobhraj istui 20 vuodeksi määritellystä elinkautistuomiostaan 19 vuotta.

Sobhraj lienee yksi maailman tunnetuimmista sarjamurhaajista. Sobhrajsta julkaistiin ensimmäinen kirja jo 1979 ja tv-elokuva vuonna 1989. Viime vuonna Netflix julkaisi BBC:n tuottaman The Serpent -nimisen fiktiivisen minisarjan.

Sobhraj tunnetaan useilla lisänimillä, kuten Bikini Killer, Serpent ja Splitter Killer.

Sobhraj oli Vietnamissa syntynyt mutta Ranskan kansalaisuuden saanut pikkurikollinen, joka joutui vankilaan varkauksista jo 1963.

Hän pakeni vuonna 1970 vankeustuomiotaan Pariisista ensin Itä-Eurooppaan. Hän jatkoi pian matkaansa Lähi-idästä Kaakkois-Aasiaan kulkeneelle ”hippireitille”, jossa länsimaiset reppureissaajat etsivät seikkailuja ja halpoja huumeita.

Sobhraj alkoi ryöstää reppumatkailijoita ja istui vankeusrangaistuksia Intiassa ja Afganistanissa. Hänet opittiin tuntemaan ilmiömäisenä pakenijana ja sai siitä lempinimensä Serpent, käärme.

Sobhrajn ensimmäinen tunnettu uhri oli yhdysvaltalaisnainen, jonka Sobhraj lavasti hukkuneeksi Thaimaassa 1975.

Samana vuonna hän murhasi Thaimaassa, Intiassa ja Nepalissa ainakin viisi muuta matkailijaa. Kaksi viimeistä uhria Kathmandussa joulukuussa 1975 toivat hänelle lopulta tuomion 2000-luvulla.

Uhrit – ainakin tunnetut uhrit – olivat useimmiten länsimaalaisia matkailijoita. Usein hän myrkytti tai kuristi uhrinsa ja lavasti kuolinsyyksi huumeiden yliannostuksen.

Sobhraj rahoitti elämänsä huijauksilla ja ryöstöillä ja manipuloi uhrejaan taitavasti. Hän esiintyi jalokivikauppiaana tai huumekuriirina.

Usein hän saavutti uhriensa luottamuksen auttamalla heitä pulmassa, jonka Sobhraj itse oli aiheuttanut. Joskus hän auttoi löytämään kadonneen passin, jonka oli itse varastanut. Vakiojuoni oli aiheuttaa uhreille ”sairaskohtaus” myrkyttämällä heidät ja sitten esiintyä pelastavana enkelinä.

Sobhraj käytti matkailijoita usein hyväkseen rikoksissaan. Kun uhrit alkoivat päästä jyvälle Sobhrajn todellisesta luonteesta, Sobhraj murhasi heidät.

Sobhraj pidätettiin Intiassa heinäkuussa 1976. Hän sai 20 vuoden tuomion.

Charles Sobhraj saapui vuonna 2014 nepalilaiseen oikeusistuimeen, jossa hänet tuomittiin kanadalaismatkailjan murhasta vuonna 1975.

Sobhraj vapautui Intiassa 1997 ja palasi kotimaahansa Ranskaan, koska syyteoikeus Thaimaassa oli vanhentunut. Hän tienasi myymällä haastatteluja ja elokuvaoikeuksia, joidenkin väitteiden mukaan jopa miljoonilla euroilla.

Jostain syystä Sobhraj palasi Nepaliin, jossa hänen murhatapauksensa oli yhä aktiivinen.

Himalayan News -lehden toimittaja tunnisti hänet kasinolla Kathmandussa, ja Sobhraj pidätettiin pelipöydästä syksyllä 2003. Hänet tuomittiin elokuussa 2004 yhdestä vuoden 1975 murhastaan ja kymmenen vuotta myöhemmin toisesta.

Nepalin armahduksen ehtona on, että Sobhraj poistuu maasta kahden viikon kuluessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat