Kurdien ampumisesta epäilty siirretty psykiatriseen yksikköön

69-vuotias mies on otettu kiinni epäiltynä teosta.

Poliiseja ja pelastusviranomaisia kadulla ampumavälikohtauksen jälkeen Pariisin keskustassa perjantaina.

23.12.2022 13:34 | Päivitetty 24.12.2022 22:02

Kolme ihmistä kuoli ja kolme haavoittui ampumaväli­kohtauksessa Rue d’Enghienillä Pariisissa perjantaina iltapäivällä, kertovat ranskalaismediat sekä uutistoimistot AFP ja Reuters.

Ranskalaisen BFM-tv:n mukaan yhden haavoittuneen vammat ovat hengenvaaralliset.

Syyttäjänvirasto vahvisti mediatiedot, joiden mukaan 69-vuotias mies on otettu kiinni epäiltynä teosta. Uutistoimisto AFP:n mukaan miestä epäillään ainakin murhasta, murhan yrityksestä, aseväkivallasta sekä aselain rikkomisesta.

Epäilty on syyttäjän mukaan siirretty poliisin psykiatriseen yksikköön hänen terveydentilansa takia. Syyttäjän mukaan epäilty odottaa yksikössä ennen tutkintatuomarin edessä esiintymistä.

Syyttäjän mukaan epäiltyä tutkinut lääkäri on sanonut, ettei epäillyn terveydentila sovi yhteen pidätysjärjestelyn kanssa.

Ampuminen tapahtui kurdien kulttuurikeskuksessa, sitä vastapäätä olevassa ravintolassa sekä kampaamossa. Kaikki kolme kuollutta ovat kurdiyhteisön jäseniä, kurdien kulttuurikeskuksen asianajaja David Andic kertoi uutistoimisto Reutersille.

HS näyttää uutistoimisto Reutersin välittämää suoraa lähetystä Pariisista, jossa kurdiyhteisö osoittaa lauantaina mieltä.

Ranskan sisäministeri Gérald Darmanin tuli tapahtumapaikalle pitämään tiedotustilaisuutta perjantai-iltapäivänä. Tiedotustilaisuuden aikana alueella puhkesi levottomuuksia ja rajuja mielenosoituksia, joiden aikana kurdiyhteisön jäsenet heittivät poliisia muun muassa kivillä, polkupyörän pyörillä ja liikennemerkeillä Le Parisien kertoo.

Suomen aikaan hieman ennen iltakuutta tilanne näytti kadulla vakavalta: katu oli täynnä savua. Paikalla olleiden toimittajien mukaan poliisi oli käyttänyt kyynelkaasua. Kadulla näkyi myös tulipaloja. Le Monden mukaan 11 poliisia oli haavoittunut levottomuuksissa.

Kurdiyhteisö oli aiemmin päivällä kutsunut jäseniään laajaan mielenosoitukseen paikalle.

Syyttäjänviraston mukaan teoista epäilty mies on paikalliselle poliisille entuudestaan tuttu. Le Parisienin mukaan hän on Ranskan kansalainen. Uutistoimistojen tiedon mukaan mies on ollut aiemmin syytettynä rasistisesta väkivallasta.

Viime joulukuussa hän hyökkäsi siirtolaisleiriin teräaseen kanssa ja kävi ainakin kahden siirtolaisen kimppuun.

Le Parisienin mukaan miestä syytettiin viimevuotisen teon jälkeen murhan yrityksestä, ja hänet oli vapautettu vankilasta tänä vuonna 12. joulukuuta. Lehden mukaan miestä oli myös vuonna 2016 syytetty tapon yrityksestä ja vuonna 2019 laittomasta aseen hallussapidosta. Perjantaisen pidätyksen yhteydessä mies oli sanonut, että ”ei pidä kurdeista”, Le Parisien kertoo poliisilähteidensä perusteella.

Perjantaisen hyökkäyksen mahdollisia rasistisia motiiveja selvitetään, syyttäjänvirasto kertoo. Mies on myöntänyt kuulusteluissa olevansa rasisti, uutistoimisto AFP:n lähteet kertovat.

Ranskan sisäministeri Darmaninin mukaan hyökkääjän täysin tarkkaa motiivia ei toistaiseksi tiedetä, uutistoimisto Reuters sanoo. Darmanin tosin sanoi myös, että epäilty oli selvästi kohdistanut hyökkäyksensä ulkomaalaisiin.

Darmanin sanoi toimittajille perjantaina, että poliisi on määrätty takaamaan kurdiyhteisön turvallisuutta.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron tuomitsi perjantai-iltana iskut Twitterissä julkaisemassaan viestissä.

”Ranskan kurdit ovat joutuneet hirvittävän hyökkäyksen kohteeksi Pariisin sydämessä”, Macron kirjoitti.

Poliiseja ja pelastusviranomaisia kadulla ampumavälikohtauksen jälkeen Pariisin keskustassa perjantaina.

HS-työryhmä: Hanna Huhtamäki, Alli Hallonblad, Essi Sutinen, Juuso Määttänen, Tomi Pyy

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat