Uudessa oppi­­kirjassa kerrotaan ”erikois­operaatiosta” ja Ukrainan alueiden liittämisestä Venäjään

Kirjaprojektista vastaa Vladimir Medinski, joka toimii myös Venäjän sotahistoriallisen seuran puheenjohtajana. Hän on yrittänyt sälyttää vastuuta Stalinin rikoksista suomalaisten tekemiksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin nähtiin syyskuun lopulla Moskovan Punaisen torin kuvaruudulla juhlistamassa neljän Ukrainan alueen pakkoliittämistä Venäjään. Nyt Putin on määrännyt, että tapahtumat tulee saada koululaisten uusiin historiankirjoihin.

23.12.2022 15:02 | Päivitetty 23.12.2022 15:32

Venäjä pyrkii kirjoittamaan lähihistoriaansa uusiksi koulun penkeillä. Ensi vuoden tammi–helmikuussa nimittäin esitellään koululaisille suunnatun uuden historian oppikirjan suunnitelmat.

Historiankirjaan lisätään osiot ”sotilaallisesta erikoisoperaatiosta” eli Venäjän täysimittaisesta hyökkäyksestä Ukrainaan sekä neljän Ukrainaan kuuluvan alueen laittomasta liittämisestä Venäjään.

Oppikirjassa käsitellään myös lännen Venäjä-pakotteita, opetusministeriön johtaja Sergei Kravtsov kertoi toimittajille venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan.

Kirjaprojektista ja työryhmästä vastaa presidentti Vladimir Putinin neuvonantaja Vladimir Medinski, joka on Venäjän entinen kulttuuriministeri ja sotahistoriallisen seuran puheenjohtaja.

Putin antoi aiemmin joulukuussa toimeksiannon uusien oppikirjojen luomisesta.

Suomessa Medinski tunnetaan tämän pyrkimyksestä sälyttää vastuuta Stalinin rikoksista naapurimaan tekemiksi.

Muutamia vuosia sitten Medinski oli sotahistoriallisen seuran puheenjohtajana mukana kiistellyissä kaivauksissa, joilla seura pyrki todistamaan, että Karjalan Sandarmohissa joukkohaudoista löytyvät ruumiit eivät olisikaan Neuvostoliiton vaan suomalaisten teloittamia sotavankeja.

Joukkohaudoissa lepää yli tuhat suomalaista.

Niin suomalaiset tutkijat kuin joukkohaudan 1990-luvun lopulla löytäneet venäläisetkään eivät usko väitteitä, joiden mukaan suomalaiset olisivat ampuneet sotavankejaan Sandarmohissa.

Lue lisää: Venäjä esitti teorian, että Stalinin uhrien joukkohaudassa olisi myös suomalaisten teloittamia sotavankeja – Hautoja on kaivettu auki, ja Venäjän sotahistoriallinen seura aikoo kertoa löydöksistä

Lue lisää: "Meiltä meni iso joukko kansan­edustajia Neuvostoliittoon ja monille kävi sillä tiellä huonosti" – Karjalassa teloitettiin yli tuhat suomalaista, ja nyt heille vihdoin suunnitellaan muistomerkkiä

Medinski on seuransa tuella valmistellut myös vuonna 2021 ilmestyneen historiankirjan, joka käsittelee muun muassa toisen maailmansodan aikaa.

Tällöin Medinski sanoi, että historian oppikirjoissa on otettava huomioon myös valtion edut.

Vladimir Medinski on aiemminkin pyrkinyt taivuttelemaan historiaa Venäjän etujen mukaiseksi.

Lue lisää: Venäjällä tehtiin uusi oppikirjasarja Putinin neuvonantajan johdolla – HS luki, mitä Venäjän lapsille opetetaan talvisodasta

Opetusministeriön Kravtsovin mukaan uusi oppikirja perustuu jo olemassa oleviin oppikirjoihin, joihin tullaan lisäämään kuluvan vuoden tapahtumat.

”Sotilaallisen erityisoperaation alku, Luhanskin ja Donetskin kansantasavaltojen sekä Zaporižžjan ja Hersonin alueiden liittäminen osaksi Venäjää, ennen kokemattomat sanktiot. Nämä tosiasiat tulevat näkymään uudessa oppikirjassa”, Kravtsov luetteli Tassin mukaan.

Ministerin mukaan kirjan kirjoittaminen voi viedä vuoden tai vähemmän. Kirja tulee olemaan kaikille kouluille yhteinen.

Sandarmohin joukkohaudan muistomerkkejä suomalaisille Stalinin vainojen uhreille Venäjän Karjalassa.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat