Talvimyrsky riehuu Yhdysvalloissa: ainakin 19 ihmistä kuollut

Lämpötilat saattavat sääpalvelun mukaan pudota osissa maata 45 pakkasasteeseen.

Luke Hannan ja Bryan Derr lapioivat lunta Ohion osavaltion parlamenttirakennuksen edessä Columbuksessa Yhdysvalloissa perjantaina.

23.12.2022 15:35 | Päivitetty 24.12.2022 16:16

Yhdysvalloissa ainakin 19 ihmistä on kuollut voimakkaan talvimyrskyn iskettyä laajalle alueelle, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Yli miljoona ihmistä on myös ollut ilman sähköjä.

Myrskyn takia tuhansia lentoja peruttiin torstaina ja perjantaina. Lisäksi tuhannet lennot olivat myöhässä ja kaukojunien vuoroja peruttiin. Matkantekoa vaikeuttavat rankat lumisateet, ulvovat tuulet ja pureva pakkanen.

Myrskyalue kattaa noin 3 200 kilometrin pituisen alueen Kanadan Quebecista Yhdysvaltojen Texasiin.

Yhdysvaltojen autoliitto arvioi, että 112,7 miljoonaa yhdysvaltalaista suunnittelee matkustavansa yli 80 kilometrin matkan joulukuun 23. ja tammikuun 2. päivän välisenä aikana.

Uutistoimisto AFP:n mukaan noin 240 miljoonaa ihmistä eli yli 70 prosenttia yhdysvaltalaisista eli alueilla, joilla oli perjantaina alkuillasta voimassa säävaroitus.

CNN kertoo, että myräkän vuoksi on mennyt jo rikki useita pakkasennätyksiä. Esimerkiksi Wyomingin osavaltiossa sijaitsevassa Casperin kaupungissa oli torstaiaamuna pakkasta noin 41 celsiusastetta. Reutersin mukaan perjantaiaamuna Montanan Havressa oli pakkasta 38 celsiusastetta.

Yhdysvaltain kansallinen sääpalvelu (NWS) kertoo, että esimerkiksi Minnesotassa oli 38 celsiusastetta pakkasta, ja jopa etelässä Dallasissa Texasissa lämpömittari on näyttänyt miinus 13 celsiusasteen lukemia. Lisäksi subtrooppisessa Floridan pohjoisosassa on satanut lunta.

Reuters uutisoi, että pakkasvaroituksia on annettu muun muassa eteläisiin Louisianan, Alabaman, Floridan ja Georgian osavaltioihin.

BBC:n mukaan tietoon on jo tullut eri puolilta Yhdysvaltoja kuolemantapauksia, joiden syy näyttää liittyvän kylmyyteen ja huonoon ajokeliin.

CNN:n mukaan New Yorkin osavaltioon Erien, Geneseen, Niagaran ja Orleansin alueille määrättiin perjantaina ajokielto vaarallisen ajokelin vuoksi. Uutissivusto kertoo, että kieltoa uhmaaville kirjoitetaan sakkoja.

Ohion Turnpiken moottoritiellä puolestaan sattui vaikeiden sääolosuhteiden takia perjantaina massiivinen ketjukolari, jossa kuoli ainakin yksi henkilö. Moottoritiellä sattuneessa kolarissa oli mukana 50 ajoneuvoa.

Moottoritie suljettiin Ohiossa sen jälkeen, kun 50 ajoneuvoa kolaroi.

Kylmää on myös naapurimaa Kanadan puolella. Maan länsiosassa lämpötila on laskenut pahimmillaan miinus 53 celsiusasteeseen. Myös Kanadassa on peruttu suuri määrä lentoja ja maassa on laajoja sähkökatkoja, Reuters kertoo. Lentoja on peruttu muun muassa Toronton ja Ottawan kentillä sekä useilla lentokentillä Quebecin provinssissa.

Paikallista aikaa torstaina New Yorkin osavaltion kuvernööri Kathy Hochul kertoi julistavansa osavaltioon hätätilan, joka astui voimaan aikaisin perjantaiaamuna.

Twiitissään Hochul kertoi myös rajoituksista rekkaliikenteeseen sekä perjantaina alkavista tiesuluista osavaltion länsiosissa.

”Tämä tulee olemaan voimakas myrsky, mutta me selviämme tästä, jos newyorkilaiset kuuntelevat varoituksia, ryhtyvät varotoimiin ja ovat varovaisia”, Hochul kirjoitti.

Reutersin mukaan esimerkiksi New Yorkin osavaltion toiseksi suurimpaan kaupunkiin Buffaloon saattaa sataa kerralla jopa 90 senttiä lunta. Buffalo sijaitsee New Yorkin osavaltion länsilaidalla.

Presidentti Joe Biden on kehottanut ihmisiä huomioimaan paikallisten viranomaisten varoitukset.

Asunnottomat kerääntyivät Louisvillessa, Kentuckyssa paikalliselle urheiluareenalle pitämään suojaa. Broadbent-areenasta on tehty asunnottomien suoja poikkeuksellisen kylmän sään takia.

Meteorologien mukaan talvimyrsky saattaa tuoda Yhdysvaltoihin kylmimmän joulun vuosikymmeniin.

Lämpötilat saattavat sääpalvelun mukaan pudota osissa maata 45 pakkasasteeseen celsiusasteikolla.

Luke Hannan ja Bryan Derr lapioivat lunta Ohion osavaltion parlamenttirakennuksen edessä Columbuksessa Yhdysvalloissa perjantaina.

Lumisadetta Chigacossa torstaina.

Lumimyräkkä Ohion osavaltion pääkaupungissa Columbuksessa perjantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat