WSJ: Putinin käsitys sodasta on hatara, sillä hänelle toimitetaan vanhentuneita raportteja

Kreml on kiistänyt väitteen. Sen mukaan presidentti Vladimir Putin saa luotettavaa tietoa useista eri lähteistä ”erikoisoperaation” etenemisestä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili perjantaina Tulassa koneenrakennustehtaassa, jossa valmistetaan muun muassa taisteluajoneuvoja. Seuraa pitivät Tulan alueen kuvernööri Aleksei Djumin (vas.) ja yrityksen toimitusjohtaja Aleksei Visloguzov.

24.12.2022 16:04

Moskova

Venäjän presidentti Vladimir Putin saa sodasta siloteltuja ja vanhentuneita raportteja, joissa vähätellään armeijan epäonnistumisia, kirjoittaa yhdysvaltalainen The Wall Steet Journal.

Yhdysvaltalaislehden uutisesta ovat Venäjällä uutisoineet muun muassa Ria Novosti ja Meduza.

Yhdysvaltalaislehti julkaisi aatonaattona Putinista laajan artikkelin, johon se on haastatellut kuukausien ajan nykyisiä ja entisiä venäläisiä virkamiehiä sekä Kremliä lähellä olevia ihmisiä, mukaan lukien entistä venäläistä tiedustelu-upseeria.

Lehden lähteiden mukaan Putin saa ”erikoisoperaatiosta” joka aamu kirjallisen raportin, joka on huolellisesti oikaistu korostamaan onnistumisia ja vähättelemään epäonnistumisia.

Rintaman tilanteesta kertovat päivitykset saapuvat Putinin työpöydälle monen eri tahon kautta, mikä kestää muutamia päiviä ja tekee tiedoista usein vanhentuneita.

Sotaraporttien toimittaminen Putinille etenee lehden mukaan seuraavasti: Venäjän armeijan etulinjan komentajat raportoivat rintaman tapahtumista turvallisuuspalvelu FSB:lle, jonka väitetään muokkaavan raportit Venäjän turvallisuusneuvoston asiantuntijoille.

He puolestaan välittävät muokkaamansa raportit turvallisuusneuvoston sihteerille Nikolai Patruševille. Vasta tämän jälkeen tiedot päätyvät Putinille.

Vaikutelma siitä, että Putinilla ei ole selvää käsitystä sodan kulusta on muodostunut osallistujille ainakin kahdessa tapaamisessa presidentin kanssa, kirjoittaa The Wall Street Journal.

Toisessa tapaamisessa heinäkuussa oli paikalla sotilasteollisuuden edustajia. Toisessa tilaisuudessa syyskuussa presidentti tapasi sotatoimialueella työskenteleviä toimittajia ja muita kirjoittajia eli ”vojenkoreja”, jotka raportoivat sodasta eri kanavissa.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on kiistänyt lehden väitteet, joiden mukaan Putin saisi vääristeltyjä tietoja sodasta.

”Presidentillä on useita tiedonlähteitä, kuten ennenkin. Mitkä tahansa väitteet vääristellyn tiedon saamisesta eivät vastaa todellisuutta”, Peskov kommentoi lehdelle.

”Eristetty ja epäluottavainen Putin luottaa vain kouralliseen kovan linjan neuvonantajia” kuuluu The Wall Street Journalin jutun otsikko.

Haastatellut lähteet todistavat, että presidentti on luonut 22 vuodessa nykyisen järjestelmän, jossa häntä imarrellaan pimittämällä tai kaunistelemalla lannistavia tietoja.

Heidän mukaansa Putin on ollut kykenemätön ja haluton uskomaan, että Ukraina pystyisi menestyksekkääseen vastarintaan.

Presidenttiä ympäröi hallinto, joka ruokkii hänen vakaumustaan Venäjän menestyksestä siitä huolimatta, että inhimilliset ja taloudelliset uhraukset kasvavat jatkuvasti.

Venäjän presidentin ihmisoikeusneuvostossa työskennellyt Jelena Vinokurova sanoi jutussa, että Putinin ympärillä olevat ihmiset pyrkivät näin suojelemaan itseään.

”He uskovat syvästi, ettei heidän tule järkyttää tai hermostuttaa presidenttiä.”

Sodan alkuvaiheessa eräs pitkään mielipidekyselyjä tehnyt sosiologi oli ottanut yhteyttä presidentinkansliaan tiedottaakseen pian hyökkäyksen jälkeen toteutetusta mielipidemittauksesta, joka osoitti odotettua heikompaa yleisön tukea sodalle.

Kansliasta hänelle vastattiin, että ”Vladimir Vladimirovitšia ei tarvitse nyt saada pois tolaltaan.”

Syksyllä uutisoitiin, että Putin on ryhtynyt itse antamaan käskyjä rintamalla oleville komentajille.

Syyskuun lopussa Putinin on muun muassa väitetty henkilökohtaisesti soittaneen Venäjän joukkojen sijaintipaikkaan ukrainalaisessa Limanin kaupungissa ja antaneen heille käskyn olla vetäytymättä.

Lokakuun alussa tuli ilmi, että Ukrainan joukot ottivat Limanin haltuunsa ja venäläiset sotilaat vetäytyivät tappioiden kera.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat