Talvimyrsky alkaa hellittää Yhdysvalloissa – pakkanen kiristyi pahimmillaan –48 asteeseen

Sää pysyy osassa Yhdysvaltoja poikkeuksellisen kylmänä viikonlopun yli.

25.12.2022 3:38 | Päivitetty 25.12.2022 6:23

Yhdysvaltoja koetelleessa talvimyrskyssä on raportoitu ainakin 17, joidenkin arvioiden mukaan jopa 19 säähän liittyvää kuolemaa. Kuolemantapauksia on kahdeksassa osavaltiossa.

Puoli miljoonaa sähköyhtiöiden asiakasta on ollut lauantaina vailla sähköjä, ja lisäksi tuhansia lentoja on peruttu ja viivästynyt sääolosuhteiden vuoksi. Sähköjä on sittemmin saatu palautettua, mutta Poweroutage.us-sivuston mukaan sähkökatkot vaivaavat edelleen erityisesti itärannikolla. Joissakin osavaltioissa sähkökatkoja on pidetty tarkoituksella suuren kysynnän vuoksi.

Myrsky on merkittävästi haitannut myös pelastuslaitosten toimintaa, sillä esimerkiksi tiet ovat paikoin olleet lumimyräkän vuoksi kulkukelvottomia. Muun muassa Buffalon alueella on AP:n mukaan satanut lunta noin 71 senttiä.

Kolme päivää kestänyt myräkkä alkaa hiljalleen hellittää. Liikenneministeri Pete Buttigieg kertoi Twitterissä, että lentoyhtiöiden ja lentokenttien toiminta palautuu vähitellen normaaliksi.

Yhdysvaltojen sääpalvelu on kuitenkin varoittanut, että vaarallinen kylmyys jatkuu viikonlopun yli maan keski- ja itäosissa. Ensi viikon aikana lämpötilat palautuvat ajankohdalle tyypillisiksi.

Myös Kanadassa on annettu säävaroituksia sekä kärsitty sähkökatkoista ja liikennehaitoista.

Kanadan Ontariossa pyrytti sankasti lunta jouluaattona.

Tieto lentoliikenteen asteittaisesta palautumisesta on otettu ilolla vastaan lukuisilla lentokentillä. New Yorkissa asuvan Zack Cuylerin piti alun perin lentää Houstoniin torstaina, mutta lentoa on siirretty tämän viikon aikana jo kahteen kertaan. Nyt hän toivoo pääsevänsä perheensä luokse joulupäivän aikana.

"Olen vain iloinen, että pääsen näkemään perhettäni jouluna”, hän sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Myös osia valtaväylistä suljettiin väliaikaisesti teiden jäätymisen ja lumimyräkän vuoksi.

New Yorkin osavaltiossa Eriejärven rannat peittyivät paksuun jäähän.

Myös rakennukset saivat jääpeitteen Buffalossa, kun Eriejärven vesi jäätyi niihin.

Yhdysvaltain sääpalvelu varoitti etukäteen mahdollisesti tappavista sääoloista ja neuvoi myrskyalueilla asuvia pysyttelemään sisätiloissa. Perjantaina lämpötila laski sääpalvelun mukaan alimmillaan 48 pakkasasteeseen.

Useissa kaupungeissa on järjestetty lämpimiä vaatteita, väliaikaista suojaa ja muunlaista hätäapua kodittomille kylmyyden vuoksi.

Esimerkiksi Texasin El Pasossa kaikki Meksikosta rajan yli tulleet siirtolaiset eivät ole kuitenkaan uskaltautuneet hakeutua suojaan, koska monet pelkäävät maahanmuuttoviranomaisia.

Siirtolaiset värjöttelivät ulkona El Pasossa.

Suihkulähde jäätyi Etelä-Carolinassa.

Sinnikäs koiranulkoiluttaja Buffalossa jouluaattona. Alueelle satoi lunta noin 71 senttiä.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat