Farc-liikkeen kapinalliset julistivat yksipuolisen tulitauon Kolumbiassa

Rauhanneuvotteluita käyvä ELN-kapinallisryhmä on niin ikään ilmoittanut ensi vuoden puolelle kestävästä tulitauosta.

Farc-järjestön kapinnallisia pidätettyinä Kolumbian Tumacossa joulukuun alussa.

25.12.2022 5:09

Etelä-Amerikassa Kolumbiassa vuoden 2016 rauhansopimuksen allekirjoittamisesta kieltäytyneet Farc-liikkeen kapinalliset ovat julistaneet yksipuolisen tulitauon, kertoo maan rauhankomissaari Twitterissä.

Twiitin mukaan tulitauko kestää tammikuun 2. päivään asti.

Kapinalliset kieltäytyivät laskemasta aseitaan muun liikkeen tavoin kuusi vuotta sitten, jolloin Farc-liikkeen ja maan hallinnon solmima sopu toi lopun yli viisi vuosikymmentä kestäneelle konfliktille.

Jäljelle jääneet kapinalliset ovat jatkaneet taisteluita hallituksen joukkoja vastaan ja jakautuneet erilaisiin ryhmittymiin. Ajatushautomo Indepazin mukaan kapinallisia on yhteensä noin 5 200.

Kansallinen vapautusarmeija (ELN) ilmoitti aiemmin niin ikään tammikuun 2. päivään kestävästä tulitauosta. ELN on viimeinen Kolumbiassa toimiva tunnustettu kapinallisryhmä, ja se käy maan hallinnon kanssa rauhanneuvotteluja Venezuelassa.

Kolumbian presidentti Gustavo Petro kertoo Twitterissä, että myös muista ryhmittymistä on tehty ilmoituksia tulitauoista. Hän sanoo toivovansa, että rauhanprosessit vahvistuvat nyt.

Kolumbiassa hallinnon joukot ovat vuosikymmenten ajan taistelleet eri ryhmien välillä. Elokuussa valtaan noussut, maan ensimmäinen vasemmistolainen presidentti Petro on luvannut neuvotella kaikkien aseistautuneiden ryhmien kanssa saadakseen aikaan kestävän rauhan.

Indepazin mukaan Kolumbiassa toimivia poliittisia ja rikollisia ryhmittymiä on tällä hetkellä noin 90.

Petro avustajineen on tavannut Farc-kapinallisen kahden pääryhmän johtajia pyrkien alustamaan rauhanneuvotteluja.

Vuoden 2016 rauhansopimuksen solmimisen jälkeen Farc muodosti poliittisen puolueen, jolle on taattu pieni määrä paikkoja Kolumbian kongressissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat