Ympyrä sulkeutuu Kiinassa, kun pimittelynä alkanut pandemia päättyy emävalheisiin

Edes Kiinan presidentti Xi ei saa koskaan tietää koronavirustautiin kuolevien kiinalaisten määrää, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Pekka Mykkänen.

Suojapukuiset lääkintätyöntekijät hoitivat koronapotilaita teho-osastolla koronavirustaudin puhkeamisen aikoihin Kiinan Wuhanissa 6. helmikuuta 2020.

25.12.2022 17:06

Kiinan presidentti Xi Jinping on tavannut loppuviikon aikana Hongkongin ja Macaon johtajia.

Lisäksi hän on painottanut puheessaan sitä, miten Kiinan maataloustuotantoa tulee nykyaikaistaa.

Xi Jinping on onnitellut lämpimästi Slovenian ensimmäistä naispuolista presidenttiä Nataša Pirc Musaria. Xin mukaan Kiinan ja Slovenian käytännöllinen yhteistyö useilla elämänalueilla on johtanut hedelmällisiin saavutuksiin.

Tässäpä kolme uutista, joita Kiinan valtiollinen media piti näyttävästi esillä sunnuntaina.

Tavallisia kiinalaisia nämä Xin tekemiset ja sanomiset eivät kiinnosta ollenkaan. Ne kiinnostavat niin vähän, etteivät ne edes ärsytä.

Kiinalaisia apteekissa Nanjingin kaupungissa 15. joulukuuta.

Kiinalaisten todellinen ykköspuheenaihe on covid-19-pandemia, joka on viime viikot riehunut maassa valtoimenaan ja ajanut sairaspetiin kymmeniä miljoonia kiinalaisia ja tappanut tuhansia.

Kiina eli kommunistinen puolue eli Xi päätti joulukuun alussa luopua nollan tartunnan politiikasta ja nyt odotetaan, millaista tuhoa aiheuttaa 1,4 miljardin puutteellisesti rokotetun ihmisen joukkoon heitetty viruspommi.

Sunnuntaina Kiinan kansallinen terveyskomissio päätti lopettaa koronavirustilastojen julkaisemisen. Tämä johtui todennäköisesti siitä, ettei niihin usko enää kukaan, ei Kiinassa eikä maailmalla.

Viikon lopulla länsimediaan vuoti Kiinan tartuntatautiviraston varajohtajan Sun Yangin esittämäksi sanottu arvio, jonka mukaan Kiinassa olisi ollut jopa lähes 250 miljoonaa koronatartuntaa joulukuun aikana. Hillitymmän brittiarvion mukaan uusia tartuntoja olisi maassa päivittäin runsas miljoona ja kuolemia olisi noin 5 000 päivittäin.

Kukapa näitä tismalleen tietäisi. Alemman tason virkamiehet pelkäävät ylemmän tason virkamiehiä, ja kaikki pelkäävät Xi Jinpingiä, mikä vaikeuttaa tilannekuvan hahmottamista edes koneiston ytimessä olevilta päättäjiltä.

Yksistään yhdeksän miljoonan asukkaan Qingdaon kaupungissa on kirjattu noin puoli miljoonaa uutta koronatartuntaa päivittäin, kaupungin terveysjohtaja Bo Tao lipsautti julkisuuteen perjantaina. Tieto sensuroitiin nopeasti pois Kiinan mediasta.

Virallisten tilastojen mukaan Kiinassa oli lauantaina neljäs päivä perätysten, kun kukaan ei kuollut koronaan ja uusia tartuntoja kirjattiin 4 128 kappaletta. Koronakuolemia on virallisesti suunnilleen saman verran kuin Suomessa eli muutama tuhat.

Qingdaon ja koko maan tilanteen vääristely sekä päätös lopettaa uusien peukaloitujen tartuntalukujen julkaiseminen sulkevat täydellisesti historiallisen ympyrän. Kiinassa koronaepidemia käynnistyi kolme vuotta sitten uuden virustaudin pimittämisellä koko maailmalta ja se päättyy emävalheisiin taudin vakavuudesta Kiinan omille kansalaisille.

Joulukuun 30. päivä tulee kuluneeksi kolme vuotta siitä, kun 34-vuotias wuhanilainen silmälääkäri Li Wenliang laittoi sosiaalisen median WeChat-sovelluksessa pienryhmäviestin, jossa hän kertoi sars-epidemian tehneen mahdollisesti paluun Kiinaan.

Kyseessä ei ollut kuitenkaan vuosina 2002–2003 Kiinaa ja maailmaa säikäyttänyt ja joitakin tuhansia kuolemia aiheuttanut sars-CoV-1-virus, vaan sars kakkonen eli sars-CoV-2, joka aiheuttaa covid-19-tautia. Se on seitsemäs tunnettu ja seuraamuksiltaan pahin ihmisille tauteja aiheuttava koronavirustyyppi.

Lin lähettämän ryhmäviestin jälkeen uudesta taudista jo jonkin aikaa tienneet Kiinan viranomaiset tajusivat, ettei tautia saa enää piilotettua. Alle vuorokautta myöhemmin 31. joulukuuta 2019 Kiina raportoi Maailman terveysjärjestölle WHO:lle ”tuntemattoman syyn aiheuttamasta keuhkokuumeryppäästä Wuhanin kaupungissa Hubein maakunnassa Kiinassa” ja loppu on historiaa.

Kuten kiinalaiseen hallintokulttuuriin kuuluu, silmälääkäri Litä ei ylistetty elintärkeän tiedon levittämisestä. Hänet kiikutettiin tammikuun alussa poliisiasemalle, jossa hän sai tiukan puhuttelun ja vakavan varoituksen virheellisen tiedon levittämisestä: ”Jos niskoittelet, et osoita katumusta ja jatkat laittomia toimiasi, sinua rangaistaan lain edellyttämällä tavalla! Ymmärrätkö sinä?” poliisi oli tiuskinut Lille.

Li kertoi ymmärtävänsä ja palasi töidensä pariin. Kunnes hän sai muutama päivä myöhemmin kaihia sairastavalta potilaaltaan koronatartunnan, johon hän kuoli.

Silmälääkäri Li Wenliang kolme tai neljä päivää ennen kuolemaansa Wuhanin keskussairaalan koronaosastolla 3. helmikuuta 2020.

Lin kuolinpäivä on jäänyt epäselväksi. Hänen raportoitiin ensin kuolleen illalla 6. helmikuuta, mutta tietoa alettiin yön tunteina jynssätä vimmaisesti pois sosiaalisesta ja perinteisestä mediasta. Jopa kommunistisen puolueen äänitorvi Kansan päivälehti oli raportoinut miehen kuolemasta ja WHO esitti surunvalittelunsa asian johdosta.

On mahdollista, että huhut Lin kuolemasta olivat ennenaikaisia. Mutta todennäköisempää on, että jossain päin Pekingin hallintokortteleita pidettiin yön tunteina tiukkoja palavereita, joissa teemoina olivat maineenhallinta ja yhteiskunnan vakaus.

Propagandaviranomaiset ymmärsivät, että tieto Lin kuolemasta levisi jo kiinalaisten parissa kuin pahimmankin luokan virus. Virallisesti hänet päästettiin Wuhanin keskussairaalan ilmoituksella tuonpuoleiseen kello 2.58 aamuyöllä 7. helmikuuta.

Kommunistinen puolue todennäköisesti säikähti kansalaisten osoittamaa suuttumusta Lin kuolemasta ja koronatietojen pimittämisestä. Hankalaa oli myös se, että poliisien läksyttämästä lääkäristä oli tullut sananvapauden sankari.

Huhtikuussa 2020 Li nimettiin kolmentoista muun koronaan ”etulinjassa” kuolleen kiinalaisen tavoin ”marttyyriksi”. Asiasta kertoneessa uutistoimisto Xinhuan uutisessa mainittiin, että Li oli kommunistisen puolueen jäsen.

Kiinan presidentti Xi Jinping.

Li Wenling oli pandemian ensimmäisiä kuolonuhreja. Asiantuntijoiden esittämien arvioiden mukaan ainakin miljoona ja ehkä kaksi miljoonaa kiinalaista voi kuolla lähitulevaisuudessa koronaan, nyt kun taudin tukahduttamistoimista on luovuttu.

Tarkkaa kuolleiden lukumäärää ei saa koskaan tietää edes Xi Jinping. Siitä pitää huolen hänen ylläpitämänsä pelon ja salailun kulttuuri, jossa hyvät teot voivat muuttua virheiksi ja huonot ratkaisut virallisen historiankirjoituksen ylistämiksi sankaritöiksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat