Pietarin kaupunki ja Jevgeni Prigožin riitelivät pitkään Wagner-sotilaan hautaamisesta Pietariin

Sodassa Ukrainassa kaatunut Wagner-sotilas haudattiin jouluaattona Pietarissa. Mies oli värvätty joukkoihin vankilasta, missä hän suoritti huumetuomioita. Hautajaisia edelsi riita hautapaikasta Pietarin kaupunginhallinnon ja liikemies Jevgeni Prigožinin välillä.

Sotilasakatemian kadetit peittelivät sodassa kaatuneen Wagner-sotilaan arkun Venäjän ja Wagner-joukkojen lipuilla jouluaattona Valkeasaaren hautausmaalla Pietarissa.

25.12.2022 21:12

Moskova

Pietarissa haudattiin jouluaattona vankilasta Wagner-joukkoihin värvätty mies, joka kaatui Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainassa.

Wagner-sotilas Dmitri Menšikov haudattiin Valkeasaaren hautausmaalle sotilaallisin kunnianosoituksin. Seremoniaan kuului kunniavartiosto ja hänen kunniakseen ammuttiin sarja laukauksia. Arkku oli verhottu Venäjän ja Wagner-joukkojen lipuilla.

Hautajaisista raportoivat useat venäläismediat, kuten Fontanka, RBK ja Kommersant.

Menšikov, 31, oli syntynyt Arkangelin alueеlla ja suoritti huumekaupasta saamaansa tuomiota Rjazanin alueella sijaitsevassa vankilassa. Hänet oli värvätty vankilasta Wagner-joukkoihin.

Pietariin Menšikovilla ei ollut mitään siteitä. Mies oli kasvanut lastenkodissa, joten hänellä ei ollut sukulaisia järjestämässä hautajaisia, vaan niistä vastasi yksityisarmeija Wagnerin perustaja, pietarilainen liikemies Jevgeni Prigožin. Pietarissa sijaitsee myös hänen perustamansa Wagner-keskus.

Wagner-yksityisarmeijan palkkasoturi haudattiin Pietarissa sotilaallisin kunniamenoin.

Hautajaisia edelsi pari viikkoa kestänyt kiista Prigožinin ja Pietarin kaupunginhallinnon välillä. Prigožin olisi halunnut, että kaatunut Wagner-sotilas haudattaisiin sankarihautausmaalle, mutta Pietarin kaupunki oli tiettävästi kieltäytynyt hautaamasta sinne yksityisarmeijan sotilasta.

Prigožin valitti Pietarin kaupungin päätöksestä Venäjän duuman puhemiehelle Vjatšeslav Volodinille. Volodin vastasi, että rintamalla ovat tasa-arvoisia niin vapaaehtoiset, Wagner-taistelijat kuin sotilashenkilöstökin, joten heitä ei tulisi erottaa edes silloin, kun on kyse ”isänmaan puolesta kuolleiden sankareiden muistosta”.

Pietarin kaupunginhallinto syytti Prigožinia kuolleen miehen tragedian politisoinnista. Lopulta se Fontankan mukaan tarjoutui perustamaan Valkeasaaren hautausmaalle erityisen ”urhoollisuuden kujan”. Sinne voitaisiin haudata sellaiset ”erikoisoperaatioon” osallistuneet sotilaat, joilla ei ole virallista suhdetta Venäjän puolustusministeriöön.

Wagner-joukkojen asemaa ei ole Venäjällä toistaiseksi virallisesti tunnustettu, joten valtiovallan silmissä sodassa kuolleet Wagner-sotilaat ovat siviilejä.

Pietarin varakuvernööri Kirill Poljakov sanoi, että viranomaiset ovat tietoisia 13:n Wagner-sotilaan hautaamisesta Pietariin. Heillä kaikilla on ollut sukulaisia, joten vastaavia ongelmia ei ole hänen mukaansa ilmennyt.

Pietarin laidalle sijaitsevalla Valkeasaaren hautausmaalle saapui hautajaisvieraita ainakin kolme bussilastillista, raportoi pietarilainen Fontanka-lehti jouluaattona.

Kaatunut Wagner-sotilas Dmitri Menšikov oli kasvanut lastenkodissa ja mennyt sen jälkeen armeijaan. Rahapulassa tehty huumekauppa vei hänet vankilaan. Hän kuoli Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainassa.

Menšikov haudattiin lopulta jouluaattoaamuna ”urhoollisuuden kujalle”. Hautajaisiin osallistui Fontankan mukaan muutama sata ihmistä. Ensimmäisenä hautausmaalle saapui Prigožin, joka laski sotilaan arkulle ruusuja.

Paikalla olleille tiedotusvälineille Prigožin kuvaili Menšikovia tavallisista tavallisimmaksi mieheksi. Lastenkodista päästyään tämä oli mennyt armeijaan ja palvellut Venäjän kansalliskaartissa Pietarin lähellä.

Menšikov oli mennyt naimisiin ja työskennellyt hitsaajana. Rahapulassa hän oli ryhtynyt myymään huumeita ja joutunut vankilaan.

”Kenelle tahansa voi käydä näin”, Prigožin sanoi.

Prigožinin mukaan Menšikov oli kirjoittanut vankilasta presidentille, että hän haluaa sotaan synnyinmaata puolustamaan.

”Hän allekirjoitti sopimuksen, että jos hänen täytyy kuolla, hän tekisi sen arvokkaasti. Hän ei rikkonut sopimusta. Kranaatinheitin kädessään hän tuhosi konekiväärimiehistön. Hän oli tavallista jalkaväkeä, ei lentäjä, ei panssarimies. Halusimme, että hänet haudataan kunnialla.”

Prigožin selvensi, että Menšikov oli haavoittunut luodista Ukrainan asevoimien asemiin tehdyn hyökkäyksen aikana. Menšikovia oli yritetty pelastaa vetämällä häntä pois taistelukentältä, mutta hän menehtyi runsaaseen verenhukkaan.

Pietariin on haudattu kaupungin viranomaisten mukaan ainakin 13 Wagner-sotilasta. Jouluaattona haudatulla palkkasoturilla ei ollut sukulaisia, joten hänen hautajaisensa järjesti Wagner-joukkojen perustaja, liikemies Jevgeni Prigožin.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat