Kolme avustusjärjestöä lopettaa toimintansa Talebanin naisille asettaman työkiellon vuoksi

Avustusjärjestöt Pelastakaa Lapset, Norjan pakolaisneuvosto ja CARE International ilmoittivat yhteisessä lausunnossaan keskeyttävänsä ohjelmansa odottaessaan selvyyttä hallinnon määräykseen.

25.12.2022 18:26

Kolme kansainvälistä avustusjärjestöä ilmoittivat sunnuntaina keskeyttävänsä humanitaariset ohjelmansa Afganistanissa vastauksena Taleban-hallinnon määräykseen kieltää naispuolisten työntekijöiden työskentely, uutistoimisto Reuters kertoo.

Pelastakaa Lapset, Norjan pakolaisneuvosto ja CARE International ilmoittivat yhteisessä lausunnossaan keskeyttävänsä ohjelmansa odottaessaan tarkempia tietoja hallinnon määräyksestä.

”Emme voi tehokkaasti tavoittaa Afganistanissa epätoivoisesti apua tarvitsevia lapsia, naisia ja miehiä ilman naishenkilöstöämme”, lausunnossa sanottiin ja lisättiin, että ilman naisia järjestöt eivät olisi tavoittaneet miljoonia apua tarvitsevia afganistanilaisia viime vuoden elokuun jälkeen.

Järjestöjen yhteisessä julkilausumassa korostettiin myös naishenkilöstöä koskevan kiellon vaikuttavan tuhansiin työpaikkoihin aikana, jolloin Afganistania koskettaa syvä talouskriisi.

Lue lisää: Taleban käski kansalais­järjestöjä kieltämään naisten työnteon

Lauantaina 24. joulukuuta Taleban määräsi kaikki paikalliset ja ulkomaiset kansalaisjärjestöt estämään naispuolisten työntekijöiden työskentelyn.

Afganistanin talousministeriön tiedottajan Abdulrahman Habibin mukaan kansalaisjärjestöjen naispuoliset työntekijät eivät saa toistaiseksi työskennellä, koska jotkut heistä eivät ole noudattaneet hallinnon tulkintaa naisten islamilaisesta pukeutumissäännöstä.

AIEMMIN joulukuussa Taleban sulki yliopistot naisilta ”toistaiseksi”.

Taleban on jo aiemmin rajoittanut naisten opiskelua yliopistossa. Esimerkiksi eläinlääketieteen, taloustieteen ja maataloustieteen opiskelu on kielletty naisilta kokonaan ja journalistiikan opiskelua rajoitettu merkittävästi.

Yliopistoissa on omat sisäänkäynnit ja luokkahuoneet naisille, ja heitä saavat opettaa vain naisprofessorit tai vanhat miehet. Myös yli 12-vuotiaiden tyttöjen kouluun pääsy on estetty.

Koulutuksen lisäksi naisten elämässä on rajoitettu työntekoa ja vapaata liikkuvuutta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn selvitys kertoo mieltään osoittaneiden naisten kidutuksista, naisten pidätyksistä pienten rikkomusten vuoksi ja tyttöjen pakkoavioliittojen nousseesta määrästä.

AFGANISTANISSA vuonna 2021 takaisin valtaan noussut Taleban lupasi, että ei kavenna naisten oikeuksia, mutta ei ole pitänyt lupaustaan. YK on arvioinut, että Talebanin harjoittama tyttöjen ja naisten vapauksien rajoittaminen on mahdollisesti rikos ihmisyyttä vastaan.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat