Vuosi­sadan talvi­myrsky

Pelastajien on vaikea löytää apua tarvitsevia lumimassojen vuoksi.


26.12.2022 3:11 | Päivitetty 27.12.2022 14:24

Yhdysvalloissa kymmeniä ihmisiä on kuollut liittovaltiota riepottelevan talvimyrskyn seurauksena, kertovat muun muassa uutistoimistot AFP ja Reuters, sanomalehti The New York Times (NYT) sekä yhdysvaltalainen uutiskanava NBC News.

Kovat lumisateet, voimakkaat tuulet ja jäätävät pakkaset ovat koetelleet päivien ajan suurta osaa Yhdysvalloista pohjoisosista etelään Meksikon vastaiselle rajalle asti. NBC:n tilastojen mukaan kuolleita on ainakin 57.

Harvinaisen raju lumimyrsky toi viikonloppuna mukanaan pakkaslukemia peräti 48 Yhdysvaltain osavaltioon.

Lämpötilojen odotettiin tiistaina nousevan Keskilännessä ja maan itäosassa. Silti osassa maan koillisosaa myrsky jatkoi edelleen puhkumistaan.

Nyt:n mukaan New Yorkin osavaltion länsiosissa on kuollut ainakin 28 ihmistä ja tuhannet ovat ilman sähköä. Myrskyä kuvataan alueella pahimmaksi yli viiteenkymmeneen vuoteen.

Reuters kertoo, että alueella sijaitsevassa Buffalon kaupungissa lunta oli perjantain ja maanantain välillä satanut 1,2 metriä. Pelastusyksiköillä on ollut vaikeuksia päästä toimittamaan apua pahiten kärsineille alueille.

Viranomaiset ovat kuvanneet Buffalon olosuhteita historiallisen vaarallisiksi. Sähkökatkot ovat kestäneet tuntikausia ja ruumiita on löydetty ajoneuvoista ja lumimassojen alta.

”Tilanne on kuin sota-alueella. Autot katujen varsilla ovat järkyttävä näky”, kommentoi New Yorkin kuvernööri Kathy Hochul maanantaina AFP:n mukaan.

Hochulin mukaan hanget talojen seinustoilla ovat olleet lähes 2,5 metrin korkuisia ja lumiaurat ja pelastusajoneuvot ovat hautautuneet lumeen. Hän varoitti tilanteen olevan edelleen hengenvaarallinen ja kehotti ihmisiä pysymään kotonaan.

”Kyseessä on varmasti vuosisadan lumimyrsky, eikä se ole vieläkään ohi.”

Hochul keskusteli myöhään maanantaina tilanteesta presidentti Joe Bidenin kanssa. Biden lupasi osavaltioon kaiken mahdollisen liittovaltion tuen ja hyväksyi sinne julistetun hätätilan.

Myrskyn takia peruttiin maanantaina liki 4 000 lentoa, kertoi lentoliikennettä seuraava Flightaware-sivusto.

Pahimpiin myrkystä kärsineisiin kaupunkeihin kuului Buffalo Erien piirikunnassa New Yorkin osavaltion länsiosassa. Erien piirikunnan viranomaisjohtoon kuuluvan Mark Poloncarzin mukaan tuhot ylittävät Buffalon vuoden 1977 lumimyrskyn, jossa 30 ihmistä sai surmansa.

Kulkuväylää raivattiin talvimyrskyn jäljiltä Buffalossa maanantaina.

Lumeen hautautunut auto tienvarressa West Senecassa, New Yorkissa maanantaina.

Työntekijät korjasivat sähköverkkoa Buffalossa, New Yorkin osavaltiossa maanantaina.

Auto vaihtui joulupäivänä lumikelkkaan Buffalossa.

New Yorkin kuvernöörin Kathy Hochulin sosiaalisessa mediassa maanantaina julkaisema kuva Buffalon lumimassoista kaupungin keskustassa.

Useat pelastuspartiot työskentelivät eri puolilla Buffaloa lumimyrskyn jälkeen. Myrskyn rikkomaa vesijohtoa korjattiin Potomac avenue -kadulla maanantaina.

Asukkaat tekivät lumitöitä kotinsa edustalla tapaninpäivänä 26. joulukuuta.

Talvimyrsky on kurittanut etenkin New Yorkin osavaltiota. Mies yritti pudottaa lunta talonsa katolta Buffalon alueella sunnuntaina.

New Yorkin Manhattanilla suihkulähde oli jäätynyt pakkasessa sunnuntaina.

Sunnuntaina sää oli poutaantunut New Yorkin osavaltion länsiosissa ja asukkaat pääsivät raivaamaan kulkureittejä lumikinosten läpi.

Lue lisää: Talvimyrsky alkaa hellittää Yhdysvalloissa – pakkanen kiristyi pahimmillaan –48 asteeseen

Oikaisu 27.12.2022 kello 7.15: Toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin, lunta ei ollut maanantaihin mennessä satanut Buffalossa 2,4 metriä vaan noin 1,2 metriä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat