Kiina järjesti poikkeuksellisen suuren sotaharjoituksen Taiwanin ilmatilan tuntumassa

Kiinan koneet ylittivät Taiwanin ilmapuolustusalueen rajan kymmeniä kertoja harjoituksen aikana. Taiwan harkitsee asevelvollisuusajan pidentämistä.

Taiwanin lippu liehui Taipeissa puolustusministeriön edustalla 26. joulukuuta.

26.12.2022 6:16 | Päivitetty 26.12.2022 18:55

Kiina käytti viikonloppuna yli 70:tä sotilaallista ilma-alusta sotilasharjoituksissa Taiwanin liepeillä, kertoo Taiwanin puolustusministeriö. Mukana oli yhteensä kymmeniä hävittäjiä ja miehittämättömiä lennokkeja.

Kyseessä oli vakavin tunkeutuminen Taiwanin ilmatilan tuntumaan sen jälkeen kun Taiwan alkoi julkaista asiaa koskevia päivittäisiä lukuja, Taiwanin virallinen uutistoimisto Central News Agency CNA kertoi maanantaina

Uutistoimisto Reutersin mukaan saarella ei ollut kuitenkaan nähtävissä minkäänlaista levottomuutta Kiinan toimien vuoksi. Kiinan hävittäjät ovat toimineet alueella vuosikausien ajan ja vastaavista uutisista on tullut pitkälti rutiinia Taiwanilla.

Taiwanin puolustusministeriö kertoi saarivallan lähettäneen hävittäjiä hätyyttelemään Kiinan koneita pois, minkä lisäksi maan ohjuspuolustusjärjestelmä oli valmiustilassa, kuten tavallistakin on, Reuters kertoi.

Kiinan koneet ylittivät Taiwanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeen rajan kymmeniä kertoja harjoituksen aikana. Tunnistusvyöhyke on maan ilmatilaa laajempi alue, jonne tullessaan ulkomaisen koneen odotetaan ilmoittautuvan paikallisille ilmailuviranomaisille.

Taiwanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhyke on osin päällekkäinen Kiinan vyöhykkeen kanssa.

CNA-uutistoimiston mukaan presidentti Tsai Ing-wen aikoo pitää kansallisen turvallisuusneuvoston kokouksen tiistaina. Kokouksessa on määrä keskustella muun muassa pakollisen asepalveluksen pidentämisestä nykyisestä neljästä kuukaudesta.

Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan on saanut Taiwanin miettimään puolustustarpeitaan uusiksi.

”Mitä enemmän valmistaudumme, sen vähemmän nähdään hätiköityjä aggression yrityksiä. Mitä yhtenäisempiä olemme, sen vahvempi ja turvallisempi Taiwanista tulee”, Tsai oli sanonut sotilasseremonian yhteydessä maanantaina.

Kiinan kansan vapautusarmeijaksi kutsuttavat asevoimat sanoi järjestäneensä hyökkäysharjoituksen sunnuntaina vastineeksi Yhdysvaltojen ja Taiwanin provokaatioille. Armeija ei kuitenkaan eritellyt, mistä provokaatioista on kyse, eikä se ole kertonut sunnuntaina käytettyjen koneiden määrää tai sijaintia.

Taiwan elää jatkuvan miehitysuhan alla. Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan, jonka se on valmis palauttamaan emämaan yhteyteen tarvittaessa sotilasvoimin.

Ilmapiiri Taiwaniin liittyen on kiristynyt merkittävästi Kiinan presidentin Xi Jinpingin valtakaudella, ja Kiinan hallinto on lisännyt niin sotilaallista, diplomaattista kuin taloudellistakin painetta Taiwanin suuntaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat