Pohjois-Korean lennokit todennäköisesti ylittivät rajan luvatta: Etelä-Korea ampui varoitus­laukauksia

Vastauksena Etelä-Korean asevoimat lähetti muun muassa helikoptereita ja lentokoneita. Yksi kone putosi maahan toistaiseksi tuntemattomasta syystä.

Todennäköisesti Pohjois-Koreasta tullutta lennokkia tutkittiin vuonna 2017 Etelä-Korean puolustusministeriössä Soulissa.

26.12.2022 11:17 | Päivitetty 26.12.2022 11:44

Pohjois-Koreasta tulevat lennokit todennäköisesti ylittivät Etelä-Korean rajan maanantaina, kertovat uutistoimistot Reuters ja Yonhap.

Vastauksena Etelä-Korean asevoimat lähetti matkaan helikoptereita, hävittäjiä ja muita ilma-aluksia. Yksi eteläkorealainen KA-1-mallin lentokone putosi maahan noin 140 kilometrin päässä Soulista pian nousun jälkeen.

Putoamisen syy ei toistaiseksi ole tiedossa. Koneen miehistön kaksi jäsentä ei loukkaantunut tapahtuneessa.

Etelä-Korean asevoimien mukaan useita ”tuntemattomia esineitä” havaittiin Gyeonggin maakunnan alueella. Nämä epäillyt lennokit ylittivät Koreoiden rajat ja ne lensivät kohti Gimpon kaupunkia, Ganghwan saarta ja Pajun kaupunkia.

Etelä-Korean asevoimat tuomitsi tapahtuneen ja kutsui sitä selkeäksi ”provokaatioksi”.

Korea JoongAng Daily -sanomalehden mukaan esineitä olisi ollut viisi, eikä asevoimat onnistunut ampumaan niitä alas operaationsa aikana. Yksi niistä lensi myös pääkaupunki Soulin yläpuolella hetken ajan.

Viranomaiset keskeyttivät Incheonin ja Gimpon lentokenttien liikennöinnin noin tunnin ajaksi esineiden takia.

Nimettömänä pysytellyt asevoimien lähde kertoi Yonhapille, että asevoimat sai myös näköyhteyden esineisiin. Operatiivinen toiminta epäiltyjen lennokkien takia on hänen mukaansa vielä kesken. Sitä, olivatko lennokit aseistettuja, ei ole voitu varmistaa.

Etelä-Korean asevoimat kertoi myös, että se ampui varoituslaukauksia esineitä kohti.

Viimeisin vahvistettu tapaus, jossa Pohjois-Korean lennokki ylitti Etelä-Korean rajan on vuodelta 2017.

Pjongjang on kuitenkin tehnyt lukuisia ohjuskokeita viime aikoina, minkä lisäksi se on asiantuntijoiden mukaan mahdollisesti valmistautumassa uuteen ydinkokeeseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat