Venäjä kiristää sodan aikana ulkomaille muuttaneiden verotusta: ”Katsotaan pettäneen maansa”

Verotuksen kiristäminen koskee Venäjältä kuusi kuukautta poissa olleita kansalaisia. Venäläispoliitikko kiistää, että kyse olisi rangaistuksesta.

Venäläisiä on paennut ”erikoisoperaation” alettua ja etenkin liikekannallepanon aikana muun muassa Georgiaan. Venäläiset miehet jonottivat paikallista sim-korttia Tbilisissä syyskuun lopussa.

26.12.2022 19:10 | Päivitetty 26.12.2022 19:52

Moskova

Venäjä aikoo kiristää ulkomaille muuttaneiden kansalaistensa verotusta.

Valtion duuman puhemies Vjatšeslav Volodin ilmoitti joulupäivänä duumanedustajien valmistelevan lakimuutosta, jolla kiristetään Venäjän hyökkäyksen jälkeen ulkomaille muuttaneiden kansalaisten verotusta.

Volodinin mukaan ei ole oikeudenmukaista, että ulkomaille muuttaneet jatkavat etänä työskentelyä venäläisille yrityksille ja nauttivat kotimaansa lainsäädännön mukaisista veroeduista.

”On selvää, miksi he ovat lähteneet. Ne, jotka ovat tajunneet tehneensä virheen, ovat jo palanneet. Muiden on ymmärrettävä, että valtaosa yhteiskunnasta ei tue heidän tekoaan. Heidän katsotaan pettäneen maansa, sukulaisensa ja läheisensä”, Volodin kirjoitti Telegramissa.

Asiasta uutisoivat useat venäläismediat, kuten RBK, Kommersant ja Meduza.

Tapaninpäivänä valtapuolue Yhtenäisen Venäjän duumanedustaja Andrei Isajev tarkensi Interfaxin haastattelussa, että lakimuutos koskee itsensä työllistäjiä ja yksin­yrittäjiä.

Isajevin mukaan itsensä työllistäjille ja yksinyrittäjille on luotu erilaisia verohelpotuksia. Esimerkiksi itsensä työllistäjät maksavat tuloistaan veroa neljästä kuuteen prosenttia. Hän sanoi, että lakimuutoksen tarkoituksena on estää veroedun hyväksikäyttäminen ulkomailta.

Työsuhteessa olevien tuloveroprosentti on 13.

Kommersantin haastatteleman juristin mukaan tällä hetkellä työsuhteiset venäläiset menettävät verotuksellisen kotipaikkansa Venäjällä, jos he viettävät yli 183 päivää vuodessa ulkomailla. Tällöin he joutuvat maksamaan tuloveroa 30 prosenttia kolmen­toista sijaan.

Isajev ei täsmentänyt, millaista veroprosenttia ulkomaille muuttaneille yksinyrittäjille ja itsensä työllistäjille kaavaillaan. Hän sanoi henkilökohtaisena mielipiteenään, että sen tulisi vastata työsuhteessa työskentelevien maksamaa veroa eli 30 prosenttia.

Lakimuutos edellyttäisi ulkomaille muuttaneita itsensä työllistäjiä ryhtymään yrittäjiksi tai tekemään työsopimuksen. Isajev huomautti, että merkittävä osa Venäjältä lähteneistä on itsensä työllistäjiä, jotka esimerkiksi tarjoavat palvelujaan yrityksille.

Lakimuutos koskisi Venäjältä kuusi kuukautta poissa olleita kansalaisia. Se on määrä viedä duuman käsiteltäväksi ensi vuoden alussa.

Senaattori Aleksandr Baškin vakuutti tapaninpäivänä, että Venäjältä lähteneiden veronkiristykset eivät ole rangaistus. Hänen mukaansa kyse on puhtaasti taloudellisesta toimenpiteestä, jonka tarkoituksena on estää pääomaa virtaamasta ulos.

”Monet asiantuntijat ovat sanoneet, että tällainen askel olisi oikeudenmukainen rangaistus ja kosto maasta lähteneille. Mutta kyse ei ole poliittisesta, vaan yksinomaan taloudellisesta toimenpiteestä”, Baškin kommentoi Ria Novostille.

Venäjällä valmistellaan myös lakiesitystä, joka kieltäisi ulkomaille muuttaneiden kansalaisten työskentelyn maan turvallisuuteen liittyvillä aloilla.

Venäjältä on lähtenyt liikekannallepanon alkamisen jälkeen eri arvioiden mukaan vähintään 300 000 kansalaista, mutta määräksi on esitetty myös 600 000–700 000 ihmistä, jopa lähes miljoonaa.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat