Taiwan pidentää pakollista ase­palvelusta vuoteen Kiinan uhittelun vuoksi

Kiinan uhka on nostanut asepalveluksen suosiota.

Taiwanin presidentti Tsai Ing-Wen ilmoitti asepalveluksen pidentämisestä tiistaina.

27.12.2022 9:53 | Päivitetty 27.12.2022 11:41

Taiwan pidentää pakollisen asepalveluksen keston neljästä kuukaudesta vuoteen, kertoi Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen tiistaina. Syynä on Kiinan aiheuttaman uhan jatkuva kasvu.

”Nykyinen neljän kuukauden asepalvelus ei riitä vastaamaan jatkuvasti ja nopeasti muuttuvaan tilanteeseen”, presidentti sanoi.

Tsain mukaan päätös palvelusajan pidentämisestä oli hyvin vaikea, mutta se oli pakko tehdä, jotta tulevien sukupolvien mahdollisuus elää demokratiassa voidaan varmistaa.

Pidennys tulee voimaan tammikuussa 2024.

Taiwanissa asevelvollisuus koskee kaikkia aikuisia miehiä. Vuoden palvelus tulee koskemaan kaikkia, jotka ovat syntyneet vuoden 2005 tammikuun alun jälkeen.

Pakollinen asepalvelus on ollut erittäin epäsuosittua Taiwanissa. Lyhyellä muutaman kuukauden palveluksella on pyritty saamaan aikaan lähinnä vapaaehtoisista koostuva armeija.

Viime aikojen mielipidemittaukset ovat kuitenkin kertoneet, että yli kolme neljäsosaa taiwanilaisista pitää nelikuukautista asepalvelusta liian lyhyenä.

Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan, jonka se on valmis palauttamaan itselleen tarvittaessa sotilasvoimin. Mahdollisessa sotilaallisessa yhteenotossa Kiinalla olisi valtava kalusto- ja miesylivoima.

Taiwanin armeijan kooksi on arvioitu noin 89 000 sotilasta, kun taas Kiina saisi aseisiin noin miljoona sotilasta.

Taiwan on jo ennen asepalveluksen pidentämistä lisännyt reserviläisten kouluttamista ja hankkinut muun muassa lisää hävittäjiä sekä meritorjunta­ohjuksia vahvistaakseen puolustustaan.

Sotilas­asiantuntijoiden mukaan kalustoa ei kuitenkaan ole läheskään riittävästi.

Kiina järjesti viikonloppuna jälleen sotaharjoitukset Taiwanin liepeillä. Kiinan mukaan harjoitukset olivat vastaus Taiwanin ja Yhdysvaltojen ”provokaatioille”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat