Jopa puolella Milanoon saapuneista Kiinan-matkustajista korona, vaatimukset kiristyvät

Italia määrää Kiinasta tuleville pakolliset koronatestit, koska Kiinassa koronatartunnat ovat kasvaneet räjähdysmäisesti.

Matkustajia Hongkongin kansainvälisellä lentoasemalla keskiviikkona.

28.12.2022 9:26 | Päivitetty 28.12.2022 22:58

Yhdysvallat vaatii Kiinasta saapuvilta lentomatkustajilta negatiivista tulosta koronavirustestistä 5. tammikuuta alkaen. Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n julkaiseman tiedotteen mukaan vaade ei koske alle 2-vuotiaita.

Yhdysvaltoja on huolettanut riittävän ja luotettavan tiedon saamisen vaikeus Kiinan tautitilanteesta.

Aiemmin keskiviikkona uutisoitiin, että Italia määrää Kiinasta tuleville pakolliset koronavirustestit, koska Kiinassa tartunnat ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti.

Bloombergin mukaan kahdella Milanoon Kiinasta saapuneella lennolla jopa puolella matkustajista todettiin koronavirustartunta. Uutistoimisto Reutersin mukaan myös Lombardian alueen terveysjohtaja Guido Bertolaso kertoo asiasta.

Matkustajilta otetut näytteet tutkitaan mahdollisten uusien virusvarianttien varalta, Italian terveysministeriö ilmoitti AFP:n mukaan. Jos uusia muunnoksia löytyy, voidaan rajoituksia kiristää entisestään.

Pakolliset testit koskevat myös Italian kautta muualle matkustavia, kertoi Italian terveysministeri Orazio Schillaci keskiviikkona.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei toistaiseksi suosittele rajoituksia Kiinasta tuleville matkustajille. Tutkimusprofessori Hannu Kiviranta sanoo STT:lle, että rajoilla tehtävillä toimenpiteillä on hyvin vaikea torjua viruksen leviämistä.

”Mikä on rajoitusten lopullinen hyöty, se on kysymysmerkki.”

Kivirannan mukaan riskiryhmään kuuluva väestö on Suomessa hyvin suojattu rokotteilla. Kiinassa nyt liikkuvaa omikronvarianttia on ollut Suomessa jo pitkään, ja moni on sen täällä jo sairastanut.

”Kiinassa ei ole tiedossa sellaista uutta varianttia, joka kiertäisi suojan”, Kiviranta sanoo.

Pohjois-Italiassa Lombardian alueella testejä on vaadittu jo tiistaista lähtien. Kiinasta tulevia testataan viranomaisten mukaan Milanon lähellä sijaitsevalla Malpensan lentokentällä ainakin 30. tammikuuta asti.

Lombardia oli ensimmäinen alue, jossa määrättiin koronasulku, kun pandemia iski Eurooppaan vuoden 2020 alussa.

Kiina aloitti koronavirusrajoitusten nopean purkamisen aiemmin joulukuussa noudatettuaan sitä ennen pitkään niin sanottua nollapolitiikkaa, jossa tartuntojen määrä pyrittiin painamaan mahdollisimman alas.

Lue lisää: Nollapolitiikka vaihtui roihuavaan koronaan – Näin kiinalaiset sopeutuivat

Lue lisää: WHO:n johtaja: Kiina luopui nolla­politiikasta, koska se ei enää tepsinyt korona­virukseen

Muun muassa Japani ja Malesia ovat jo kertoneet ryhtyvänsä toimiin Kiinassa leviävien tartuntojen patoamiseksi.

Kiinan ulkoministeriön mukaan ulkomaiden koronavirustartuntoja vastaan suuntaamien toimien ”tulisi perustua tieteeseen ja olla nykyiseen tilanteeseen sopivia eikä niiden pitäisi vaikuttaa normaaliin kanssakäymiseen”.

AFP:n mukaan Hongkongin viranomaiset pyysivät keskiviikkona Japania poistamaan rajoitukset, joita on tulossa suorille lennoille Hongkongista Japaniin. Hongkongin liikenneviranomaiset sanoivat olevansa syvästi pettyneitä Japanin viranomaisten hätäisiin päätöksiin juuri parhaimman turistikauden keskellä.

Rajoitusten on määrä astua voimaan perjantaina. Niiden tarkasta sisällöstä ei heti ollut tietoa.

Perjantaista lähtien myös Japani vaatii kaikilta Kiinasta saapuvilta matkustajilta koronavirustestin maahan saapumisen yhteydessä. Määräys ei kuitenkaan koske Hongkongista ja Macaosta saapuvia.

Hongkong on seurannut samaa tiukkaa koronaviruspolitiikkaa kuin muukin Kiina, mutta luopui siitä aikaisemmin tässä kuussa. Pakollinen hotellikaranteeni kaikille erityishallintoalueelle tuleville päättyi lokakuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat