Köyhien sankari palaa johtoon, mutta kaikki on nyt vaikeampaa kuin kultaisella 2000-luvulla

Maansuru jalkapallolegenda Pelén kuolemasta hillitsee festivaalihenkeä Lulan virkaanastujaisissa, joita varjostaa myös terrorismin uhka.

Lula (vas.) ja Pelé halasivat Brasilian ensimmäisen jalkapallon maailmanmestaruuden 50-vuotisjuhlissa vuonna 2008 eli Lulan edellisellä presidenttikaudella.

1.1. 2:00 | Päivitetty 1.1. 10:14

Brasilian kansa on jakautunut kahtia kitkerämmin kuin koskaan, mutta uusvanha presidentti Luiz Inácio Lula da Silva pääsee palaamaan maan johtoon ohimenevällä kansallisen yhtenäisyyden hetkellä.

Valitettavasti liimana toimii suru. Lulan virkaanastujaiset sunnuntaina alkavat alle kolme vuorokautta jalkapallolegenda Pelén kuoleman jälkeen.

Väistyvä presidentti, laitaoikeistolainen Jair Bolsonaro on kannattajineen ominut symbolikseen Brasilian jalkapallomaajoukkueen paidat ja kansallisvärit, mutta torstaina Rio de Janeiron ikoninen Kristus Vapahtaja -patsas valaistiin keltavihreäksi Pelén kunniaksi.

Valkoinen Kristus Vapahtaja -patsas Corcovadovuoren huipulla Rio de Janeirossa valaistiin keltavihreäksi torstai-iltana Pelén kuoltua 82-vuotiaana sairaalassa São Paulossa.

Samanvärinen presidentin olkanauha on ollut tapana luovuttaa henkilökohtaisesti edeltäjältä seuraajalle, mutta Bolsonaroa ei odoteta Lulan virkaanastujaisiin. Hän viettää uuttavuotta hengenheimolaisensa Donald Trumpin Mar-a-Lago-kartanolla Floridassa.

Kolmepäiväinen valtiollinen suruaika ei ilmeisesti vaikuta Lulan virkaanastujaisiin, vaan käytännössä päättyy niihin. Tiettävästi juuri virkaanastujaisten takia Pelén hautajaissaatto alkaa vasta maanantaina ja hänet haudataan tiistaina.

Lulan kansanjuhlaan pääkaupunki Brasíliassa sunnuntaina odotetaan maan kirkkaimpia poptähtiä, suurta ruokafestivaalia ja 300 000:ta ihmistä. Perjantaina ei ollut tiedossa, että viihdepuolta rajoitettaisiin maansurun takia.

Viimeinen esiintyjä nousee lavalle aikataulun mukaan aamukolmelta. Hän on favela funk -laulaja Valesca Popozuda, jonka taiteilijanimi tarkoittaa Isopeppu-Valescaa.

Lula tervehti kannattajiaan kierrätysmateriaalin kerääjien joulujuhlassa São Paulossa. Hän menetti vasemman käden pikkusormensa nuorena tehdaspuristimeen.

Entinen metallityöläinen ja ammattiyhdistysjohtaja, kansanomainen ja karheaääninen Lula valittiin lokakuussa Brasilian presidentiksi historiallisesti jo kolmatta kertaa. Kaksi aiempaa kautta kattoivat vuodet 2003–2010. Nyt hän astuu virkaan vanhempana kuin kukaan aiemmin, 77-vuotiaana.

Lulan voitto Bolsonarosta vaalien toisella kierroksella oli historiallisen pieni, 1,8 prosenttiyksikköä.

Bolsonaro ei ole julkisesti tunnustanut tappiotaan, saati onnitellut Lulaa. Hän vaikuttaa kuitenkin taipuneen kohtaloonsa, sillä hän on pysytellyt epätyypillisen vaiti vaaleista lähtien. Suuri osa hänen kannattajistaan kuitenkin uskoo yhä perusteettomiin väitteisiin vaalien vilpillisyydestä, ja kiihkeimmät ovat olleet pari kuukautta leiriytyneenä varuskuntien porteilla vaatimassa asevoimien väliintuloa – käytännössä vallankaappausta.

Lue lisää: Vaalit hävinnyt Bolsonaro on kadonnut kuin tuhka tuuleen

Virkaanastujaisten turvallisuusjärjestelyt ovat raskaat, ja esimerkiksi aseiden kantaminen Brasíliassa on väliaikaisesti kielletty.

Viime viikonloppuna poliisi pidätti Bolsonaron kannattajan syytettynä terrorismista. Tämä tunnusti asettaneensa räjähteitä polttoainerekkaan Brasílian lentoaseman liepeillä jouluaattona, tarkoituksenaan kylvää kaaosta virkaanastujaisten alla ja saada sen varjolla asevoimat syrjäyttämään siviilihallinnon.

Epäilty, jonka kotoa löytyi aseita, kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan haluavansa estää ”kommunismin langettamisen Brasiliaan” Lulan alaisuudessa.

Lulan edellisen valtakauden päättymisestä on 12 vuotta, ja Latinalaisen Amerikan suurin maa näyttää nykyään hyvin erilaiselta. Bolsonaron vaalitappiosta huolimatta Brasilian on muuttunut selvästi konservatiivisemmaksi. Vaikka Lulaa voi yhä pitää globaalin vasemmiston jättiläisenä, hänen sädekehänsäkään ei ole entisensä.

Viime kerralla Lula sai nauttia vuosituhannen alun raaka-ainebuumista, joka vaurastutti Brasiliaa viennin vedettyä erityisesti Kiinaan. Hänen hallituksensa ohjasi varoja sosiaaliohjelmiin, ja arviolta parikymmentä miljoonaa brasilialaista nousi köyhyydestä. Brasilia nousi koko maailman parrasvaloihin, kun se Lulan kaudella onnistui saamaan järjestettäväkseen jalkapallon MM-kisat 2014 ja kesäolympialaiset 2016.

Kansan kannatus oli yhä kivikovaa, kun sallitun kahden peräkkäisen kauden jälkeen Lula luovutti presidentin viran puoluetoverilleen Dilma Rousseffille. Yhdysvaltain silloinen presidentti Barack Obama kutsui Lulaa maailman suosituimmaksi poliitikoksi.

Enää valtiolla ei ole varoja, joista jakaa yhtä avokätisiä tukiaisia, ja Lula on saanut kylkeensä sitkeän korruptioleiman.

Lula istui puolitoista vuotta vankilassa 12 vuoden korruptiotuomiostaan, joka mitätöitiin viime vuonna. Korkein oikeus katsoi, että Lulan tuominnut oikeusistuin ei ollut ollut puolueeton. Korkein oikeus ei kuitenkaan varsinaisesti arvioinut rikos­syytteitä, joiden nojalla Lula oli tuomittu, joten suurelle osalle brasilialaisista mieleen jäi epäilyksen siemen.

Korruptioskandaalit ovat iskeneet Lulaakin kovemmin hänen työväenpuolueeseensa (PT), joka jäi Bolsonaron PL-puolueen jalkoihin presidentinvaalien yhteydessä järjestetyissä kongressivaaleissa. Bolsonaron oikeistolaiset liittolaiset voittivat myös tärkeimpien osavaltioiden kuvernöörinvaalit.

Se pakottaa Lulan hakemaan tukea poliittisesta keskustasta saadakseen uudistuksia läpi, mikä tarkoittaa, etteivät uudistukset voi olla niin vasemmistolaisia ja liberaaleja kuin hän luultavasti haluaisi. Tämä oli ilmiselvää jo ennen vaaleja, koska Lula otti varapresidenttiehdokkaakseen maltillisiin äänestäjiin vetoavan Geraldo Alckminin, bisneshenkisen São Paulon entisen kuvernöörin.

Kaiken tämän takia on suuri vaara, että Lula onnistuu suututtamaan politiikallaan paitsi Bolsonaron kannattajat myös oman tukijalkansa eli syrjäseutujen köyhät, joille hän on yhä suuri sankari mutta jotka luultavasti pettyvät kohtuuttomiin odotuksiin.

Lula on asettanut suureksi tavoitteekseen Brasilian maineenpalautuksen. Bolsonaro ei hillinnyt presidenttinä törkypuheitaan, koronaviruksen leviämistä eikä Amazonin sademetsän raivaamista, jota selittävät laittomat viljelykset, laidunmaat ja kaivokset. Lulan viime kaudella sademetsää raivattiin sen sijaan vuosi vuodelta vähemmän.

Muu maailma jännittänee Lulan valtaannousussa eniten sitä, pystyykö hän pysäyttämään ilmastonmuutokseen kytkeytyvät Amazonin tuhot ennen kuin on liian myöhäistä.

Lula esittää ympäristöministerikseen Marina Silvaa, joka toimi tehtävässä hänen viime valtakaudellaankin.

Kotimaassa monia kiinnostaa enemmän, miten Lula esimerkiksi kiristää Bolsonaron höllentämiä aselakeja, jotka ovat kaksinkertaistaneet aseiden määrän siviilien hallussa, tai miten Lula puuttuu poliisiväkivaltaan, jota Bolsonaro katsoi sormien läpi.

Poliisi tappaa Brasiliassa yli 6 000 ihmistä vuodessa, moninkertaisesti esimerkiksi Yhdysvaltoihin verrattuna, ja poliisin uhreista noin 80 prosenttia on mustia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat