Natsien keskitysleirin entinen sihteeri valitti kahden vuoden ehdollisesta tuomiostaan

Irmgard Furchner tuomittiin osallisuudesta yli 10 000 ihmisen murhaan Stutthofin keskitysleirillä Puolassa.

Natsi-Saksan keskitysleirillä sihteerinä toiminut 97-vuotias nainen sai kahden vuoden ehdollisen vankeustuomion Saksassa.

28.12.2022 15:07

Kahden vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen viime viikolla saksalaisessa tuomioistuimessa saanut keskitysleirin entinen sihteeri Irmgard Furchner, 97, on valittanut tuomiostaan, kertoivat oikeuslähteet keskiviikkona.

Furchner tuomittiin osallisuudesta yli 10 000 ihmisen murhaan Stutthofin keskitysleirillä Puolassa. Hänet tuomittiin nuoria koskevan lain mukaan, koska hän oli rikosten tapahtuessa teini-ikäinen. Furchner toimi keskitysleirin sihteerinä vuosina 1943–1945.

Ylempi oikeusistuin ei käy enää läpi itse juttua, vaan tarkastelee ainoastaan sitä, onko lakia sovellettu oikein ja oikeusprosessi toiminut moitteetta.

Furchner muun muassa kirjoitti puhtaaksi keskitysleirin komentajan Paul-Werner Hoppen sanelemia teloitusmääräyksiä. Stutthofissa kuoli noin 65 000 vankia: juutalaisia, venäläisiä sotavankeja ja puolalaisia.

Furchnerin oikeudenkäynnin oli määrä tapahtua jo syksyllä 2021, mutta sitä lykättiin, kun hän pakeni taksilla vanhainkodista. Furchner jäi kiinni muutaman tunnin jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat