Marraskuun lopulla ihmiset ympäri Kiinaa osallistuivat poikkeuksellisiin mielenosoituksiin, joissa vastustettiin maan tiukkaa koronapolitiikkaa. Jyrkimmillään kaduille kerääntyneet kiinalaiset vaativat jopa kommunistisen puolueen johtajan Xi Jinpingin eroa.
Vain muutamaa viikkoa myöhemmin Kiina luopui niin kutsutusta nollapolitiikasta, ja 8. tammikuuta alkaen maahan saapuvilta matkailijoilta ei vaadita enää karanteenia.
Rajoitusten purun jälkeen virus on lähtenyt leviämään nopeasti. Asiantuntijoiden mukaan koronatautiin voi lähitulevaisuudessa kuolla yhdestä kahteen miljoonaa kiinalaista.
Lue lisää: Sadat miljoonat saattavat saada tartunnan Kiinassa, ja se voi tietää miljoonia koronakuolemia
Jyrkkä taudin tukahduttamistoimista luopuminen voi osaltaan olla Kiinan johtajan tapa vastata hallintoa kritisoineen kansan tyytymättömyyteen, toteaa Kiinan tutkimuksen professori Julie Yu-Wen Chen Helsingin yliopistosta.
Julie Yu-Wen Chen
”Uskon, että hän [Xi] haluaa rangaista kiinalaisia: ’nyt te saatte, mitä haluatte, ja kärsitte’”, Chen sanoo.
Koronarajoituksista luopuminen oli Xiltä ehkä paras ratkaisu, mikäli hän mielii pysyä vallassa, Chen arvioi. Nollapolitiikka oli herättänyt turhautumista paitsi kansan, myös puolueen riveissä.
Viime aikoina ilmassa on ollut muitakin hienovaraisia merkkejä Xin vallan horjumisesta. Yksi nähtiin aiemmin joulukuussa, kun Hongkongin hallintojohtaja John Lee vieraili Kiinan kommunistisen puolueen päämajalla Pekingissä.
Xi Jinping (oik.) isännöi Hongkongin hallintojohtajan John Leen Pekingin-vierailua 23. joulukuuta. Tavallisesti Xi on istunut lohikäärmein koristellussa tuolissa, mutta tällä kertaa hän ei tehnyt niin.
Hongkongin hallintojohtajaa isännöidessään Xillä on ollut tapana istua niin kutsutulla lohikäärmetuolilla, joka on varattu historiassa hallitsijalle. Tällä kertaa hän ei tehnyt niin.
”Hän ei pyytele anteeksi, mutta osoittaa, että hellittää otettaan”, Chen sanoo.
Aiemmin Chen on tutkinut, milloin Kiinalla on taipumus tehdä myönnytyksiä tyytymättömälle kansalle. Näin käy, kun mielenosoittajat vaativat muutosta valtavirtaa koskettavaan ongelmaan – mikä vastaa juuri nykytilannetta.
Kiina ei kulje aiempaa liberaalimpaan suuntaan, Chen huomauttaa.
”Jos pohtii, saavatko vähemmistöt nyt aiempaa enemmän oikeuksia, niin eivät. Mutta nollapolitiikasta kärsivät kaikki, myös valtion virkahenkilöt. Vain tällaisissa tilanteissa hallinto on valmis muutoksiin.”
Nollapolitiikkaa ajavan Kiinan koronarajoitukset olivat monin tavoin mielivaltaisia ja muuttuivat tiuhaan. Niiden varjossa elävät ihmiset kaipasivat vapautta.
Nyt osa kokee, että valtio purki turvatoimet liian äkkinäisesti, Chen kertoo. Ilmassa on myös pelkoa tartuntojen niittäessä maata.
”Minulla on kiinalaisia ystäviä, joiden lähipiirissä lähes kaikki ovat sairastaneet koronan.”
Takaisin kääntyminen ei joka tapauksessa ole enää mahdollista, kun tiukoista rajoituksista on kerran luovuttu, Chen arvioi. Hän ei usko, että kiinalaiset tätä toivoisivatkaan.
”Ihmiset ovat surullisia, kun joutuvat käymään tämän [tartunta-aallon] läpi. Mutta he eivät kadu politiikkaa tai sano, että maan avaaminen olisi ollut huono päätös.”