Netanjahu aloitti kuudennen kautensa pää­ministerinä

Korruptio-oikeudenkäynnin keskellä kamppaileva Benjamin Netanjahun hallitukseen kuuluu niin ääriuskonnollisia kuin äärioikeistolaisiakin.

Isrealin tuore pääministeri Benjamin Netanjahu osallistui parlamentin virkaanastujaisseremoniaan torstaina Jerusalemissa.

29.12.2022 17:59

Israelin parlamentti, knesset, hyväksyi torstaina valtaan palaavan pääministeri Benjamin Netanjahun uuden hallituksen. Netanjahu, 73, aloitti näin jo kuudennen pääministerikautensa.

Netanjahu on keskellä korruptioon liittyvää oikeudenkäyntiä, jossa häntä syytetään muun muassa lahjonnasta ja petoksesta.

Hän on kiistänyt syyllisyytensä rikoksiin. AFP:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Netanjahu on tehnyt myönnytyksiä äärioikeistolaisille vaikuttajille, jotta hän saisi joko juridisen suojan rikoksia vastaan tai että oikeudenkäynti keskeytettäisiin.

Parlamentin puhemieheksi valittiin ensimmäistä kertaa julkisesti homoseksuaali ihminen, entinen ministeri Amir Ohana.

Puhemies on maan kolmanneksi arvovaltaisin henkilö presidentin ja pääministerin jälkeen.

Israelin ulkoministeriksi nimettiin entinen tiedusteluministeri Eli Cohen ja puolustusministeriksi entinen kenraali Yoav Galant, joka on ollut mukana myös Netanjahun edellisissä hallituksissa.

Netanjahun johdolla Israel sai historiansa oikeistolaisimman hallituskoalition. Uudessa koalitiossa on mukana niin ääriuskonnollisia kuin äärioikeistolaisiakin.

Uuden hallituksen myötä mahdollisuuksien neuvotteluihin palestiinalaisten kanssa katsotaan edelleen heikentyvän. Miehitetyn Länsirannan väkivaltaisuudet ovat kiihtyneet pahimmalle tasolle vuosikymmeniin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat