Nationalistit nähtiin aiemmin uhkana Venäjän hallinnolle, mutta sota on muuttanut tilanteen

Äärinationalistit ovat arvostelleet julkisesti niitä, joita he pitävät syyllisinä epäonnistumisiin taistelukentällä.

Venäläinen nationalistibloggaaja Roman Antonovski puhui konserttiyleisölle Moskovassa marraskuun lopussa.

1.1. 16:00

Nationalistit nähtiin aiemmin uhkana Venäjän hallinnolle, mutta Venäjän hyökkäyssodan myötä tilanne on muuttunut.

Nationalistit ovat rohkaistuneet julkisesti arvostelemaan niitä, joita he pitävät syypäinä virheisiin taistelukentällä. Nationalistit ovat kritisoineet sotilasjohtajia sekä vaatineet yleistä liikekannallepanoa ja jopa ydinaseiden käyttöä.

Yksi hyökkäyssodasta hyötynyt on ollut nationalistibloggaaja Roman Antonovski. Hyökkäyksen alkamisen jälkeen hän on ollut esillä valtavasti enemmän kuin aiemmin.

”Isänmaallisuus on Venäjän uusin trendi”, 42-vuotias markkinointiasiantuntija sanoi ennen kuin nousi lavalle isänmaallisessa konsertissa Moskovassa lausuakseen nationalistisia runoja.

Aiemmin uhaksi koetuista nationalisteista on tullut hallinnolle hyödyllisiä sodan tukijoita, ja sitä Venäjän johto sodalleen tarvitsee.

Tutkimuslaitos Levada-keskuksen johtaja, sosiologi Lev Gudkov kertoo uutistoimisto AFP:lle Venäjän hallinnon tarvitsevan nationalistien tukea ”erityisoperaatiolleen”. Gudkovin mukaan keskuksen tekemässä tutkimuksessa kävi ilmi, että 78 prosenttia venäläisistä uskoo Venäjän olevan mahtava mutta vihollisten ympäröimä maa. Kasvava tunne Venäjän eristyneisyydestä on viesti, jonka uudet patriootit mielellään omaksuvat.

Blogissaan ja radiossa Antonovski puhuu Venäjän suuresta imperiumista viimeisenä perinteisten arvojen linnakkeena. Hän parjaa liberaaliksi kuvailemaansa länttä sekä vaatii Venäjän puhdistamista russofobiasta ja median kansallistamista.

Nationalistien kasvava vaikutusvalta näkyi erityisesti elokuussa venäläisen äärinationalistivaikuttaja Aleksandr Duginin tyttären Darja Duginan hautajaisissa. Venäjän on syyttänyt Duginan surmanneesta autopommi-iskusta Ukrainaa, mutta Ukraina on kieltänyt osallisuutensa.

Satoja ihmisiä kokoontui muistotilaisuuteen Moskovassa, ja osanottoja tuli tulvimalla, mukaan lukien presidentti Putinilta.

Nationalistisia näkemyksiä jakavat bloggaajat ja toimittajat joutuivat ennen tyytymään sosiaaliseen mediaan. Nyt he saavat aikaa ja tilaa Venäjän valtiontelevisiossa.

19-vuotias opiskelija Valeri Romanov sanoo uskovansa joidenkin nuorten kiinnostuvan Venäjän historiasta ja nationalistisista kannoista osittain siksi, että he haluavat ymmärtää nykypäivän tapahtumia paremmin.

”Nationalismi ei välttämättä ole ääriajattelua. Se on isänmaallisuuden korkein muoto”, hän muotoilee AFP:lle.

Romanov työskentelee 1900-luvun alun äärinationalistisen mustat sotniat -liikkeen mukaan nimetyssä kustantamossa. Hän kertoo kahden ystävänsä pitäneen välivuoden opinnoista lähteäkseen taistelemaan Ukrainaan. Romanov itse sanoo keränneensä lääke-, ruoka- ja vaatelahjoituksia sotilaille.

Nationalistidemokraatiksi itseään kutsuva, 27-vuotias Daniil Mahnitski on perustanut Yhteiskunta.Tulevaisuus-nimisen poliittisen ryhmän, joka kerää lahjoituksia venäläisjoukoille.

”Eurooppa luuli, että pakotteet saisivat meidät kaatamaan Putinin, mutta niillä oli päinvastainen vaikutus. Venäläinen isänmaallisuus kukoistaa”, Mahnitski sanoo.

Mahnitski sanoo, ettei hänellä ole harhakuvitelmia siitä, miksi Venäjän hallinto suvaitsee liikettä.

”Kyse on järkiavioliitosta. Kun rauhansopimus on allekirjoitettu, se päättyy.”

Sosiologi Gudkov huomauttaa, että vaikka nouseva nationalismi palvelee Venäjän johtoa nyt, pelkkää hyötyä siitä ei hallinnolle ole.

”Tämä imperialistinen sovinismi voi olla hyvin vaarallista. Siitä voi tulla maan hallitseva poliittinen voima, kun kansalaisyhteiskunta on heikko.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat