Kanada estää ulkomaalaisia sijoittajia ostamasta asuntoja maasta

Kanada rajoittaa ulkomaalaisten mahdollisuutta ostaa asuntoja maasta uudella lailla seuraavan kahden vuoden ajan.

Seuraavan kahden vuoden ajan ulkomaalaiset voivat ostaa asuntoja Kanadasta vain hyvin rajoitetusti. Kuvassa Toronto 31. joulukuuta.

2.1. 3:27 | Päivitetty 2.1. 6:17

Kanadassa astui sunnuntaina voimaan uusi laki, joka estää ulkomaalaisia ostamasta asuntoja maasta, kertoo uutistoimisto AFP.

CNN:n mukaan kaksi vuotta voimassa olevan määräaikaisen lain tavoitteena on tasapainottaa maan asuntomarkkinoita, sillä asuntojen hinnat nousivat ja niiden kysyntä kasvoi voimakkaasti koronapandemian alettua.

Nyt voimaan tullut laki estää asuntojen ostamisen lähinnä ulkomaisilta sijoittajilta, sillä siinä on määritelty useita poikkeuksia, jotka mahdollistavat asunnon ostamisen myös joillekin ulkomaalaisille.

Muun muassa maahanmuuttajat ja pysyvästi Kanadassa asuvat voivat myös jatkossa ostaa asunnon tai talon maasta. Myös loma-asuntojen ostaminen on muun muassa Ottawassa edelleen mahdollista myös ulkomaalaisille.

Kaksi vuotta kestävä ulkomaalaisten asuntojen ostorajoitus oli yksi pääministeri Justin Trudeaun vaalilupauksista vuonna 2021.

Lailla pyrittiin alun perin puuttumaan Kanadan asuntomarkkinoiden hinnannousuun, sillä pari vuotta sitten iso osa kanadalaisista ei pystynyt ostamaan kotia itselleen. Samaan aikaan maassa oli tyhjillään suuri määrä asuntoja, jotka olivat sijoittajien omistuksessa tai tavallisten ihmisten ulottumattomissa.

CNN huomauttaa, että asuntojen hinnat ovat kuitenkin laskeneet roimasti jo ennen lain voimaantuloa.

AFP:n mukaan asiantuntijat ovat arvostelleet uutta lakia ja arvioineet, ettei sillä välttämättä ole toivottua vaikutusta asuntojen hintoihin ja saatavuuteen. Asiantuntijoiden mukaan Kanadan pitäisi sen sijaan panostaa siihen, että uusien asuntojen rakennustahti vastaa kysyntää.

Kanadassa alle viisi prosenttia asunnoista on ulkomaalaisten omistuksessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat