Ruotsissa asuntojen hinnat jatkoivat laskuaan joulukuussa

Ruotsalaisten asuntolainat ovat verrokkimaihin nähden poikkeuksellisen suuria suhteessa kotitalouksien käytettävissä oleviin tuloihin.

Ruotsissa asuinhuoneistojen hinnat putosivat 1,5 prosenttia ja omakotitalojen hinnat 2,9 prosenttia marraskuusta. Uusia asuntoja rakennettiin Tukholman Årstabergiin vuonna 2018.

2.1. 8:25 | Päivitetty 2.1. 10:36

Ruotsissa asuntojen hinnat jatkoivat laskuaan joulukuussa, ilmenee tuoreesta tilastosta. Asuinhuoneistojen hinnat putosivat 1,5 prosenttia ja omakotitalojen hinnat 2,9 prosenttia edelliskuusta.

Hintojen pudotus on suurempi kuin mitä normaali kausivaihtelu voi selittää, sanotaan SBAB-pankin ja asuntosivusto Boolin kuukausi­tilastossa.

Asuntohinnat ovat nyt tippuneet keskimäärin lähes 17 prosenttia viime kevään huipputasoon verrattuna. Luvussa ovat mukana sekä asuinhuoneistot että omakotitalot.

”Ennusteemme on ollut, että asuntojen hinnat laskevat runsaat 20 prosenttia koko maassa pelkästään korkojen nousun seurauksena. Alamme selvästi lähestyä niitä tasoja nyt”, SBAB:n pääekonomisti Robert Boije sanoo tiedotteessa.

Monella on vaihtuvakorkoinen asuntolaina

Aktian pääekonomisti Lasse Corin tuo Twitterissä esiin, että Ruotsin asunto­laina­kannan kuukausikasvu on lähellä nollaa.

Corin viittaa Aktian, Macrobondin ja Ruotsin tilastollisen keskustoimiston (SCB) tilastoon siitä, että Ruotsin asunto­lainakannan kuukausikasvu on vain 0,1 prosenttia. Corin arvioi, että varallisuuden kasvu tulee Ruotsissa hidastumaan selvästi.

”Hyvä muistaa, että asuntolainakannalla on merkittävä vaikutus ruotsalaisten kotitalouksien varallisuuden kasvuun”, Corin kirjoittaa.

Ruotsalaiset ekonomistit ovat varoitelleet energian kallistumisen ja korkojen nopean nousun vaikutuksista Ruotsissa.

Ruotsalaisten asuntolainat ovat verrokkimaihin nähden poikkeuksellisen suuria suhteessa kotitalouksien käytettävissä oleviin tuloihin. Noin 70 prosenttia kotitalouksissa on ottanut vaihtuvakorkoisen lainan, mikä merkitsee, että korkojen nousu tuntuu kansalaisten lompakossa kipeästi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat