EU-maat pohtivat yhteisiä rajoituksia Kiinasta tuleville matkustajille

Koronavirustartunnat ovat lisääntyneet Kiinassa nopeasti maan höllennettyä rajoituksia.

Matkustajia saapumassa Kiinasta Pariisin Charles de Gaullen lentokentälle sunnuntaina.

2.1. 9:39

EU-maat kokoontuvat keskiviikkona keskustelemaan yhteisestä linjasta Kiinasta saapuvia matkailijoita koskevissa rajoituksissa, ilmoitti EU:n puheenjohtajamaana vuoden alussa aloittanut Ruotsi lauantaina.

Koronavirustautitapaukset ovat levinneet Kiinassa nopeasti sen jälkeen, kun tiukkaa nollalinjaa vetänyt maa yllättäen höllensi rajoituksiaan vajaa kuukausi sitten.

”Ruotsi hakee yhteistä linjaa koko EU:lle mahdollisten saapumis­rajoitusten käyttöön­otossa”, Ruotsin hallitus ilmoitti tiedotteessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ruotsi on kutsunut keskiviikoksi koolle Eurooppa-neuvoston IPCR-mekanismin, joka vastaa EU-maiden yhteisistä poliittisista linjauksista kriisitilanteissa.

”On tärkeää ottaa nopeasti käyttöön tarvittavat järjestelyt”, Ruotsi sanoi tiedotteessa.

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) arvion mukaan Kiinasta matkustavien järjestelmällinen testaus ei ole tarpeen. Keskuksen mukaan Euroopan maissa on tällä hetkellä korkea immuniteetti koronavirustaudille ja täällä kiertävät samat muunnokset kuin Kiinassa.

Myös Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on sanonut aiemmin, ettei rajoituksille rajoituksille ole tarvetta. Tutkimusprofessori Hannu Kiviranta sanoi keskiviikkona STT:lle, että rajoilla tehtävillä toimenpiteillä on hyvin vaikea torjua viruksen leviämistä.

”Mikä on rajoitusten lopullinen hyöty, se on kysymysmerkki”, Kiviranta sanoi.

Lentoyhtiö Finnair odottaa kiinalaisten Suomeen kohdistuvan vapaa-ajanmatkustuksen lisääntyvän kevään ja kesän aikana. THL:n mukaan Suomessa kiertää nyt kuitenkin niin paljon koronavirusta, etteivät Kiinasta mahdollisesti saapuvat tartunnat muuta kokonais­kuvaa.

Lue lisää: Kiinalaiset alkoivat jo hakea Finnairin lentoja – THL: Korona­rajoituksista ei hyötyä Suomelle

Lentokenttien kansainvälinen järjestö ilmoitti vastustavansa matkustusrajoituksia, jotka ”eivät ole tieteellisesti perusteltuja”. Järjestön mukaan uusia variantteja voitaisiin seurata lentokenttien jätevesistä, jolloin matkailijoita ei tarvitsisi testata.

Useat EU:n jäsenmaat ovat jo alkaneet vaatia negatiivista koronavirustestitulosta Kiinasta saapuvilta matkustajilta.

Ranska, Italia ja Espanja aloittivat testauksen viime viikolla. Saksa taas haluaisi, että EU-maat alkaisivat yhdessä jäljittää Kiinasta saapuvia virusmuunnoksia lentokentillä.

Lue lisää: Israel ja Espanja määräävät Kiinasta saapuvat ulko­maalaiset korona­testiin

Myös Britannia, Yhdysvallat, Kanada ja Australia sekä muutamat Aasian maat vaativat tai alkavat vaatia Kiinasta saapuvilta matkustajilta negatiivista testitulosta tai todistusta sairastetusta taudista. Australian mukaan Kiina ei ole tarjonnut riittävästi tietoa maan virustilanteesta.

Artikkelia muokattu 3.1. klo 3.45: Kiina alkoi höllentää koronarajoituksia vajaa kuukausi sitten, ei viime viikolla, kuten artikkelissa virheellisesti väitettiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat