Putinin kuvien taustalla on jo vuosia esiintynyt samoja henkilöitä – Tutkija: Viestii vainoharhaisuudesta

Putin poseeraa valokuvissa samojen ihmisten edessä niin maalla kuin merellä. Tutkijan mukaan kuvat kertovat Venäjän hallinnon varovaisuudesta ja vainoharhaisuudesta.

Eri aikaan ja eri paikoissa otetuissa kuvissa Putinin kanssa näyttää esiintyvän useampi sama henkilö.

2.1. 19:05 | Päivitetty 2.1. 19:35

Valokuvassa Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää vuotuista uudenvuodenpuhettaan takanaan sotilasasuihin pukeutunut ihmisjoukko.

Kuva ei itsessään herätä ihmetystä. Ihmiset ovat pukeutuneet sotilasasuihin, ja joidenkin kaulusten alta vilkkuu Venäjän armeijalle tutut sinivalkoraidat.

Kuva muuttuu kiinnostavammaksi, kun sitä katsoo vieretysten Putinista kirkollisessa tapahtumassa otetun arkistokuvan kanssa. Tai kuvan kanssa, jossa Putin seilaa merellä entisen presidentin Dmitri Medvedevin ja oransseihin sadeasuihin pukeutuneiden merenkulkijoiden kanssa.

Eri aikaan ja eri paikoissa otetuissa kuvissa näyttää Putinin lisäksi esiintyvän useampi sama henkilö. Sosiaalisessa mediassa kiinnitettiin erityisesti huomiota naiseen, joka on pukeutunut kirkollisessa tapahtumassa vaaleanpunaiseen päähuiviin, vuodenvaihteessa vihreään armeijapukuun ja merellä sateen kestävään oranssiin.

”Äärettömän onnekas ja monilahjakas venäläinen nainen törmää Putinin jatkuvasti”, irvailtiin viestipalvelu Twitterissä.

Kuvista on tunnistettavissa myös tummahiuksinen mies, joka merellä otetussa kuvassa poseeraa vasemmassa laidassa ja pääsiäismessussa lymyilee takarivissä. Katse kiinnittyy myös hivenen kaljuuntuvaan vihreää pipoa käyttävään mieheen, joka on ottanut hattunsa pois pääsiäismessussa.

Keitä nämä samat Putinin kanssa poseeraavat ihmiset oikein ovat?

Putinin uudenvuodenpuhe videoitiin armeijan tukikohdassa.

Putin kirkollisessa tapahtumassa vuonna 2017.

Putin kuvattiin entisen presidentin Dmitri Medvedevin kanssa vuonna 2017.

Viime vuodet ovat vaatineet Putinin pr-koneistolta luovia ratkaisuja.

Kuvien sapluuna on tuttu jo useammalta vuodelta. Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Jussi Lassilan mukaan vuonna 2014 Krimiltä julkaistiin kuvia, joissa sama nainen oli vuoroin sairaanhoitajana ja haavoittuneena.

Marraskuun lopussa Venäjän hallinto julkaisi kuvia Putinista sotilaiden äitien kanssa. Myöhemmin selvisi, että Kreml oli tarkkaan valinnut kuvissa esiintyneet äidit.

Lue lisää: Putin tapasi Ukrainassa taistelevien sotilaiden äitejä – The Guardian selvitti kolmen naisen henkilöllisyydet

Näillä lavastetuilla kuvilla halutaan Lassilan mukaan antaa vaikutelma, että maassa on elävä kansalaisyhteiskunta ja hallinnolla kansan laaja tuki.

Tarkkasilmäiselle ne kuitenkin viestivät Putinin hallinnon varovaisuudesta ja vainoharhaisuudesta, hän sanoo.

Putinin tiedetään olevan äärimmäisen koronakammoinen, minkä takia hän on elänyt hyvin eristäytynyttä elämää viime vuodet.

Tietysti myös sota on vaikuttanut Putinin vainoharhaisuuteen.

”Sodan myötä Putinilla on lisääntynyt pelko mahdollisesta attentaattiyrityksestä. Hänelle on tullut koko ajan tärkeämmäksi tietää, keitä hänen lähellään liikkuu. Tämän takia myös julkiset esiintymiset ovat vähentyneet viime aikoina”, Lassila sanoo.

Viime vuodet ovat siis vaatineet Putinin hallinnon pr-koneistolta luovia ratkaisuja.

Lassilan mukaan kuvissa esiintyy Kremlin tiedotusosaston luottoihmisiä, joilla on jonkinlainen asema hallinnossa. Mahdollisesti osa heistä kuuluu liittovaltion suojelupalveluun FSO:hon, jonka vastuulla on Putinin turvallisuus.

”On valittu joukko luotettavia ihmisiä, jotka tietävät homman nimen ja jotka osaavat käsikirjoituksen.”

Samaan aikaan kun Putinin vainoharhaisuus lisääntyy, hänellä on Lassilan mukaan painetta julkisiin esiintymisiin entistä enemmän. Sotamenestys on ollut surkeaa, ja hallinnon karisma murenee.

”Paineet Putinia kohtaan kasvavat koko ajan. Helmikuusta lähtien hän on vain ottanut kansaltaan, ja nyt hänen pitäisi myös antaa heille jotain.”

Putinin uudenvuodenpuhe on yleensä nauhoitettu Moskovassa, mutta nyt se videoitiin armeijan tukikohdassa Ukrainan rajan lähellä.

”Putinilla on nyt tarve näyttää, että hän liikkuu ja että hän vierailee paikoissa.”

Painetta on mahdollisesti myös lisännyt naapurimaa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, joka pistäytyy vähän väliä joukkojensa luona rintamalla.

Ero on kuitenkin siinä, että Zelenskyi vierailee alueilla, joissa soditaan.

Vaikka Putin johtaa maataan autoritäärisesti, on hän aina halunnut pitää yllä demokratian kulisseja. Julkiset esiintymiset ja kansan lähellä olo ovat olleet osa tätä näytöstä, Lassila sanoo.

”Näillä kuvilla halutaan viestiä, että Putin voi olla rennosti kansan keskuudessa, vaikka kaikille käy ilmeiseksi, että näin ei todellisuudessa ole.”

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat