Venäjä iski Ukrainaan ensi kertaa Kaspian­mereltä – Mistä se kertoo?

Syyrian-iskut seitsemän vuoden takaa saivat jatkoa uudenvuoden aattona. Sopimus ”rauhan ja ystävyyden merestä” ei paljon paina.

Venäjä on aiemmin tehnyt ohjusiskuja Kaspianmereltä myös Syyriaan.

5.1. 10:17

Venäjän asevoimat ampui uudenvuoden aattona ukrainalaisten lähteiden mukaan yhteensä yli 20 ohjusta eri puolille Ukrainaa. Asevoimien komentajan Valeri Zalužnyin mukaan Ukraina torjui ohjuksista 12. Ohjusiskua seurasi laajempi iranilaisten lennokkien aalto myöhemmin uudenvuoden yönä.

Ohjusten aiheuttamista tuhoista raportoitiin Kiovan lisäksi läntisistä Hmelnytskyista ja Žytomyrista ja eteläisestä Mykolajivista.

Eteläisen sotilaspiirin tiedottajan Natalija Humenjukin mukaan kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Venäjän Kaspianmeren laivasto osallistui ohjusiskuihin Ukrainaan. Laivastossa on yksi fregatti ja kolme korvettia, joiden aseistukseen kuuluu Kalibr-risteilyohjuksia. Niiden kantama riittää hyvin Kaspianmereltä joka puolelle Ukrainaa.

Julkisuudessa on esiintynyt tämän tästä koko Venäjän hyökkäyksen ajan mainintoja Kaspianmeren laivaston ampumista ohjuksista. Maininnat saattavat olla väärinkäsityksiä. Esimerkiksi Ukrainan ilmavoimien komentaja Juri Ignat mainitsi RBK Ukrainan haastattelussa maaliskuussa ”strategisista ohjusaluksista” Kaspianmereltä ammutut ohjukset. Ignat tarkoitti ilmeisesti ilma-aluksia ja nimenomaan Tupolev-160- ja Tupolev-95-pommittajia.

Venäjän Tu-95-pommittajat ovat ampuneet ohjuksia Kaspianmeren ilmatilasta Ukrainaan jatkuvasti ainakin huhtikuun 23. päivästä lähtien. Tuolloin Kaspianmeren yltä ammuttu ohjus osui kerrostaloon Odessassa. Ainakin 20 asukasta loukkaantui ja kahdeksan kuoli, mukaan lukien kolmen kuukauden ikäinen tyttövauva.

Kaspianmeren laivastokin on osallistunut hyökkäykseen muttei Kaspianmereltä. Laivasto lähetti Volgan ja Donin kautta kuusi korvettia Mustallemerelle helmikuussa juuri ennen hyökkäystä Ukrainaan, kertoi sanomalehti Izvestija.

Alusten pituus on 62–75 metriä ja syväys vain 2–2,5 metriä, joten ne voivat purjehtia Volgan-Donin kanavan kautta mereltä toiselle. Sadan kilometrin mittainen kanava on vain hieman Saimaan kanavaa leveämpi eivätkä sen 13 sulkuakaan paljon pidempiä ole, joten laivaston kaksi fregattia pysyvät kokonsa vuoksi Kaspianmerellä.

Samantapainen kanavapurjehdus tehtiin huhtikuussa 2021, jolloin Venäjä ilmeisesti ensimmäisen kerran suunnitteli suurhyökkäystä Ukrainaan.

Lue myös: Venäjä aloitti merisota­harjoituksen Krimin edustalla, Yhdysvaltain hävittäjät purjehtivat Mustalle­merelle

Aluksista osa oli Venäjän laivaston mukaan viime helmikuussa matkalla Välimerelle, mutta tämä saattoi olla myös hämäystä. Kolme korveteista kuuluu Bujan-M-luokkaan, jonka aseistukseen Kalibr-ohjukset kuuluvat.

Ukrainalainen uutissivusto Mezha julkaisi kesäkuussa valokuvan, jossa kolmikkoon kuuluvaa Veliki Ustjug -korvettia hinataan Volgalla pahoin vaurioituneena, ilmeisesti telakalle Tatarstaniin. Venäjän laivasto ei näytä suoriutuneen sodasta yhtään sen paremmin kuin maavoimatkaan.

Kaspianmeren laivaston käyttäminen ohjusiskuihin saattaa kieliä Venäjän ohjusvarastojen ehtymisestä. Ukrainalaiskommodori Andrei Ryženko arvioi marraskuussa Espreso TV:lle, että Kaspianmeren laivastolla olisi sentään vielä sata kappaletta Kalibr-ohjuksia jäljellä.

Toinen syy laivaston käyttöön saattaa löytyä Ukrainan lennokki-iskuista. Ukraina on iskenyt joulukuussa kahdesti strategisten pommittajien kotitukikohtaan Engelsiin Volgan varrella.

Lue lisää: Ukraina iski jo toistamiseen Engelsiin syvälle Venäjälle – Lähteet: Osa pommittajista vedetty turvaan Kauko­itään

Pommikoneita on viety ukrainalaislähteiden mukaan turvaan, etäämmälle Volgasta ja Kaspianmerestä. Ilmavoimien käyttö voi siis olla Venäjälle entistä hankalampaa.

Kaspianmeren laivasto tai venäläisittäin laivue täytti viime syksynä 300 vuotta ja suurimman osan tästä ajasta se on nukkunut Ruususen unta. Sodat Persian kanssa, Bakun valloitus vallankumouksen jälkeen ja Stalingradin huolto toisessa maailmansodassa ovat tuoneet pientä vaihtelua hiljaiseloon.

Kunnes Venäjä yllätti koko maailman lokakuun 7. päivänä 2015. Kaspianmeren laivaston fregatti Dagestan ja kolme Bujan-M-korvettia ampuivat yhteensä 26 Kalibr-ohjusta Syyrian Raqqaan, Idlibiin ja Aleppoon. Matkaa ohjuksille kertyi noin puolitoista tuhatta kilometriä, sillä ne kiersivät Nato-maa Turkin ilmatilan Iranin ja Pohjois-Irakin kautta.

Bosporinsalmen laivaliikennettä valvovan Turkin ja Venäjän välit olivat tuolloin katkeamispisteessä Turkin ammuttua alas venäläisen hävittäjän Syyrian pohjoisrajalla.

Kalibr-ohjukset lensivät venäläislähteen mukaan 147 reittipisteen kautta mutkitellen ilmoitetun kantomatkansa äärirajoille. Asiantuntijoiden mukaan lentomatkaa on kuitenkin helppo lisätä, jos räjähdekuormasta tingitään.

Yllätysisku oli Venäjän propagandavoitto. Yleisölle saattoi jäädä mielikuva, jonka mukaan Kaspianmeren laivasto pommitti terroristijärjestö Isisin asemia ahkerasti koko Venäjän Syyrian-operaation ajan.

Totuus on toinen. Venäläinen sotilasalan erikoislehti Natsionalnaja Oborona julkaisi kaksi vuotta sitten perusteellisen artikkelin ohjuksesta ja sen käytöstä Syyrian sodassa. Artikkelin mukaan Kaspianmeren laivasto ampui toisen Kalibr-iskun Syyriaan marraskuussa ja siihen se jäi.

Loput viisi Kalibr-iskua vuosina 2016–2017 olivat Mustanmeren laivaston ja osin Itämeren laivaston alusten tekosia. Kaikki myöhemmät ohjukset ammuttiin ilmeisesti Välimereltä.

Mainetta ja kunniamerkkejä tuottanut ohjusoperaatio oli Kaspianmeren laivastolle kuitenkin onnenpotku. Astrahanissa Volgan suistossa sijaitseva sotasatama päätettiin korvata uudella Kaspiiskin satamalla Mahatškalan eteläpuolella Dagestanissa. Uusi satama otettiin käyttöön virallisesti vuonna 2020 mutta työt ovat ilmeisesti alueella jossain määrin kesken.

Kaspianmeren liikennöinti ja luonnonvarat ovat olleet viiden rantavaltion kiistelyjen aiheena parinkymmenen vuoden ajan. Vuoden 2018 elokuussa Venäjän, Kazakstanin, Azerbaidžanin, Turkmenistanin ja Iranin johtajat kokoontuivat lopulta Aktaun rantakaupunkiin Kazakstaniin ja allekirjoittivat sopimuksen Kaspianmeren laillisesta asemasta.

Presidenttien puheissa merestä oli tullut ”rauhan ja ystävyyden meri” ja ”vakauden ja turvallisuuden alue”. Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi sopimuksen ”takaavan, että Kaspianmerta käytetään vain rauhanomaisiin tarkoituksiin”, kertoo yhdysvaltalaisrahoitteinen Radio Free Europe.

Niin, sopimuksen kolmannen artiklan mukaan rantavaltiot “käyttävät merta rauhanomaisiin tarkoituksiin ja tekevät siitä rauhan ja hyvien naapuruussuhteiden sekä ystävyyden ja yhteistyön alueen”.

Viiden maan johtajat kokoontuivat viime kesäkuun lopussa Kaspianmeren alueen huippukokoukseen Turkmenistanin pääkaupunkiin Ashgabatiin. Ukrainan ulkoministeriö vetosi seuraavana päivää vuoden 2018 sopimukseen, jotta ohjusiskut alueelta loppuisivat. Yksikään päämiehistä ei kommentoinut vetoomusta mitenkään.

”Iran ja Venäjä ovat löytäneet toisensa hylkiöiden kerhosta.”

”Rantavaltioiden kanta on nähdäkseni, että Venäjän alukset toimivat joko kansainvälisillä vesillä tai Venäjän omilla aluevesillä”, alueeseen perehtynyt yhdysvaltalaistutkija Paul Goble kommentoi Radio Free Europelle. ”Ainoa, mihin muut rantavaltiot ovat sitoutuneet, on ulkopuolisten valtioiden pitäminen ulkopuolella.”

Sopimukseen perehtynyt puolalainen oikeustieteen professori Michal Pietkiewicz puolestaan korostaa, että sopimus on viiden rantavaltion keskenään tekemä, alueellinen ja suljettu järjestelmä.

”Joten kysymys kuuluu, onko Venäjä uhannut voimalla tai käyttänyt voimaa Azerbaidžanin, Iranin, Kazakstanin tai Turkmenistanin alueellista koskemattomuutta tai poliittista riippumattomuutta vastaan”, Pietkiewicz sanoo Radio Free Europen haastattelussa.”Vastaus on ei.”

Perimmäinen syy suureen hiljaisuuteen on, että entiset neuvostotasavallat Kazakstan, Turkmenistan ja Azerbaidžan ovat taloudellisesti, infrastruktuurinsa vuoksi ja useiden sopimusjärjestelyiden ansiosta edelleen erittäin riippuvaisia Venäjästä.

Iran ja Venäjä taas ovat löytäneet toisensa hylkiöiden kerhosta ja ryhtyneet sotilaalliseen yhteistyöhön Ukrainan nujertamiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat