Venäjä myöntää 63 sotilaan kuolleen Ukrainan iskuissa Makijivkassa, taustalla kännyköiden käyttö

Väitteitä ei toistaiseksi ole pystytty vahvistamaan. Venäjän viranomaiset ovat myöntäneet iskujen tapahtuneen, mutta kertovat uhriluvun olevan 63. Ukraina taas kertoi aiemmin 400 venäläissotilaan kuolleen.

Ukrainalaissotilaita lastaamassa ammuksia Gvozdika-panssarihaupitsiin Bahmutin alueella Donetskissa 10. joulukuuta.

2.1. 15:17 | Päivitetty 2.1. 20:07

Ukrainan asevoimien strategisen viestinnän osasto Stratcom kertoi maanantaina, että Ukrainan joukkojen tekemät iskut olisivat tappaneet 400 venäläissotilasta uuden­vuoden­aattona Venäjän sotilas­tukikohtaan tehdyssä iskussa. Lisäksi se väittää noin 300 venäläis­sotilaan haavoittuneen.

Asiasta kertovat esimerkiksi ukrainalainen Ukrainska Pravda -sanomalehti ja uutistoimisto Reuters. Kuolleiden ja loukkaantuneiden määrää ei toistaiseksi ole pystytty vahvistamaan.

Ukrainan asevoimat myönsi maanantaina toteuttaneensa iskut Makijivkaan. Uhrimäärän se kertoi vielä tarkentuvan, kertoi ukrainalainen uutistoimisto Unian.

Myös Venäjä on myöntänyt iskut sen sotilastukikohtiin. Venäläis­viranomaiset ilmoittivat uudenvuodenaattona Ukrainan asevoimien iskeneen Venäjän miehittämään Makijivkan kaupungin sekä useiden muiden Donetskin alueiden sotilaskohteisiin.

Venäläislähteiden mukaan iskujen uhriluvut ovat kuitenkin huomattavasti ukrainalais­väitteitä pienempiä. Maanantaina iltapäivällä Venäjän puolustusministeriö ilmoitti videoidun sotakatsauksensa lopuksi, että iskussa oli 63 kuolonuhria. Puolustusministeriön ilmoituksesta uutisoi myös venäläinen riippumaton Sota Vision -media.

Venäläismedian, muun muassa valtio-omisteisen uutistoimisto Tassin mukaan Ukrainan joukot saivat venäläissotilaiden sijainnin selville Echelon-järjestelmän avulla. Sotilaiden sijainti pystyttiin paikantamaan kännyköiden lukuisten verkkovierailujen vuoksi.

Meduzan mukaan sotamyönteisillä venäläisillä Telegram-kanavilla on kerrottu, että kaikki kuolleet venäläissotilaat olisivat olleet liikekannallepanossa kutsuttuja.

Aiemmin Tass oli kertonut, että ainakin 15 ihmistä loukkaantui Makijivkassa Himars-raketeilla tehtyjen iskujen seurauksena.

Yhdysvaltalais­rahoitteisen Radio Free Europe/Radio Libertyn (RFE/RL) mukaan satojen venäläissotilaiden kuoleman myöntävät viestit ja julkaisut lisääntyvät kuitenkin myös Venäjä-mielisessä sosiaalisessa mediassa.

Venäjän nimittämien Donetskin alueen viranomaisten mukaan Ukraina iski uudenvuodenaattona alueelle ainakin 25 raketilla.

Brittilehti The Guardianin mukaan erillisessä raportissaan Tass kertoi niin sanotun Donetskin ”kansantasavallan” johtajan Denis Pušilinin sanoneen, että Venäjän ilma­puolustus­järjestelmät torjuivat useita alueelle suunnattuja ukrainalaisia ​​raketteja uudenvuodenaattona.

Lue lisää: Ukraina sanoo tuhonneensa 45 lennokkia uuden­vuoden yönä

Venäläiset viranomaiset kertoivat aiemmin uutistoimisto Reutersin mukaan, että Ukrainan joukkojen tekemä ilmaisku tehtiin Makijivkassa paikalliseen ammatti­oppilaitokseen. Koulun kerrotaan toimineen venäläis­sotilaiden asuintiloina.

Muun muassa Donetskin alueen korkea virkamies Daniil Bezsonov vahvisti uutistoimisto Reutersin mukaan, että isku tehtiin ammattioppi­laitokseen. Bezsonovin mukaan isku tehtiin kaksi minuuttia sen jälkeen, kun vuosi oli vaihtunut.

”Valtava isku ammattikouluun amerikkalaisilla Himars-raketeilla. Siellä oli kuolleita ja haavoittuneita, tarkka määrä on epäselvä. Rakennus vaurioitui pahasti”, Bezsonov väitti Telegramissa Reutersin mukaan.

Myös Ukrainska Pravdan mukaan tilat tuhoutuivat iskussa täysin.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat