Ukraina syyttää: Venäjän keskus­pankin johtaja on osallistunut sota­toimien rahoittamiseen

Ukrainan mukaan Venäjän keskuspankin johtaja Elvira Nabiullina on vastuussa ruplan käyttöönoton organisoimisesta miehitetyillä alueilla.

Venäjän keskuspankin johtaja Elvira Nabiullina kuvattiin viime kesäkuussa Pietarin kansainvälisessä talousfoorumissa.

2.1. 18:36 | Päivitetty 2.1. 19:46

Ukrainan turvallisuuspalvelu kertoi maanantaina nostaneensa syytteen Venäjän keskuspankin johtajaa Elvira Nabiullinaa vastaan.

Turvallisuuspalvelun mukaan Nabiullina on vastuussa ruplan käyttöönoton organisoimisesta ja Ukrainan oman valuutan hryvnian käytön estämisestä Ukrainan etelä- ja itäosissa, joista Venäjä on miehittänyt alueita ja ilmoittanut laittomista alueliitoksista.

Ukrainan turvallisuuspalvelu ilmoitti syytteen nostamisesta maanantaina Telegram-kanavallaan. Asiasta uutisoivat esimerkiksi ukrainalainen uutistoimisto Ukrinform ja venäläinen uutistoimisto Tass.

Syyte nostetaan artiklan perusteella, joka kieltää Ukrainan valtion rajojen muuttamisen ja Ukrainan perustuslain määräämän järjestyksen rikkomisen.

Turvallisuuspalvelu ei ole vielä päättänyt, aikooko se tehdä Nabiullinasta kansainvälisen etsintäkuulutuksen.

Ukrainan turvallisuuspalvelu kertoo keränneensä todistusaineistoa siitä, että Nabiullina on ollut osallisena hyökkääjän sotatoimien rahoittamiseen Ukrainassa.

Ukrainan turvallisuuspalvelun mukaan juuri Nabiullina antoi määräyksen siitä, että vallatuilla alueilla avattiin Kremlin hallitseman pankin sivukonttoreita. Esimerkiksi Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Hersonin alueella Venäjä otti ruplan käyttöön jo viime toukokuussa eli useita kuukausia ennen kuin se järjesti valekansan­äänestyksen alueen liittämisestä Venäjään.

Lisäksi Nabiullina auttoi Venäjän miehityshallintoa estämään hryvnian sähköiset siirrot ja käteismaksut, turvallisuuspalvelu ilmoittaa. Toimilla saadut ruplatulot käytettiin sen mukaan Venäjän sota- ja miehitystoimien rahoittamiseen.

Lue lisää: Kaksi kuukautta sitten miehitetyssä Hersonissa valuutta vaihtuu tänään Venäjän ruplaan

Nabiullina on johtanut Venäjän keskuspankkia vuodesta 2013 ja on yksi harvoista korkea-arvoisista naisjohtajista Venäjällä.

Aiemmin tänä vuonna Nabiullina listattiin Venäjän yhdeksänneksi vaikutusvaltaisimmaksi poliitikoksi ja kaikkein vaikutusvaltaisimmaksi naispoliitikoksi.

HS on kertonut aiemmin, että Nabiullina olisi pyytänyt eroa tehtävästään keskuspankin johtajana, kun Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan oli kulunut kuukausi. Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi kuitenkin kieltäytynyt eropyynnöstä.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat