Saksan puolustus­ministeri alitti jokaisen riman uuden­vuoden Instagram-videollaan

Epäonnistunut viestintä on merkki poliittisen johtajuuden ja uskottavan linjan puutteesta, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Hanna Mahlamäki.

Saksan puolustusministeri Christine Lambrecht, 57, on toiminut aiemmin oikeusministerinä ja perheministerinä.

3.1. 10:02

Berliini

Saksassa hävetään nyt joukolla puolustusministeri Christine Lambrechtin uuden­vuoden­päivänä Instagramiin lataamaa videotervehdystä.

Videolla 57-vuotias demariministeri seisoo ulkona Berliinissä uudenvuoden­aattona, ja taustalla kuuluu rakettien pauke, lopulta myös hälytysajoneuvojen ääni. Ministerin puheesta saa tuskin selvää.

”Mikä vuosi tämä onkaan ollut. Keskellä Eurooppaa riehuu sota. Sen ansiosta olen saanut paljon erityisiä kokemuksia, ja minulla on ollut paljon kohtaamisia mielenkiintoisten ja hienojen ihmisten kanssa”, ministeri Lambrecht sanoo.

Ei sanaakaan myötätuntoa ukrainalaisille saati lupauksia uusista avauksista liittyen Ukrainalle toimitettavaan sotilasapuun. Video on täydellisen kömpelö ja asettaa ministerin niin noloon valoon, että Venäjän trollitehtailijat voivat olla vain kateellisia ideasta.

Saksan turvallisuuspoliittisesta roolista Euroopassa on odotettu paljon sen jälkeen, kun liittokansleri Olaf Scholz julisti zeitenwenden eli aikakauden muutoksen Saksan turvallisuuspolitiikassa pian Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Scholzin johdolla Saksan puolustusvoimien määrärahoja korotettiin kertaluonteisesti 100 miljardilla eurolla. Myös sotilasapu Ukrainaan on kasvanut tasaisesti. Tosin Saksa ei edelleenkään halua lähettää Ukrainaan taistelupanssarivaunuja.

Euroopan turvallisuuspoliittista johtorooliakaan Saksa ei halua ottaa, ei ainakaan sosiaalidemokraattisen Scholzin johdolla – vaikka Saksassakin on jo pitkään sanottu, että Yhdysvaltoihin nojautuminen ei ole kestävä tapa järjestää Euroopan turvallisuus.

Mutta kukaan ei ole luonnehtinut Euroopan turvallisuuspoliittista tilannetta eli Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa yhtä alakanttiin kuin Lambrecht: Uusia mielenkiintoisia kokemuksia saksalaisille. Ei muuta.

Berliinissä ihmiset ampuvat uutenavuotena perinteisesti ilotulitteita ikkunoistaan, parvekkeiltaan, väkijoukoissa, missä tahansa. Silti tänä vuonna juhlinta oli rajumpaa kuin vuosiin.

Poliisia ja palokuntaa vastaan hyökättiin ilotulittein, bussi sytytettiin palamaan, parvekkeita paloi ja näyteikkunoistakin mentiin ilotulitteilla läpi. Loukkaantuneita oli paljon.

Rakettien räiskyntä Lambrechtin videon taustalla on kuin symboli sille, että tilanne ei ole hallinnassa.

Mieleen tuli nettimeemi koirasta, joka hörppii kahvia liekehtivässä talossa. Liekkien keskellä koira sanoo ”this is fine” eli hienosti menee.

Lambrechtin epäonnistunut videotervehdys on vain oire.

Kritiikin yltyessä maanantaina Lambrecht ei saanut tukea hallituksen piiristä. Hänen johtamansa puolustusministeriö vetäytyi mediatietojen mukaan vastuusta sanomalla, että ministeri teki uudenvuoden tervehdyksensä yksityishenkilönä.

Toimittajat, asiantuntijat ja oppositiopoliitikot ryöpyttävät ministeriä.

Lambrechtin epäonnistunut videotervehdys on kuitenkin vain oire. Se paljastaa Saksan ulko- ja turvallisuus­poliittisen linjan sattumanvaraisuuden.

Saksan runsaan vuoden vallassa ollut liittohallitus on osoittautunut aiemminkin viestinnällisesti epäyhtenäiseksi ja taitamattomaksi. Myös liittokansleri Scholz esiintyy välillä oudosti ja harkitsemattomasti.

Huonon viestinnän taustalla on useimmiten todellisen viestin tai kirkkaan ajattelun puute. Saksan turvallisuuspolitiikka ei näyttäydy johdonmukaisena – mutta juuri sitä sen pitäisi nyt olla.

Johdonmukaisuuden puutteen paljasti maanantaina myös Lambrechtin ja Scholzin puoluetoveri, ulkoasiain­valiokuntaan kuuluva demari­parlamentaarikko Michael Müller.

Hän sanoi haastattelussa, että demarien hallituskumppanit vihreät ja liberaalipuolue FDP ”eivät ymmärrä”, toisin kuin liittokansleri Scholz, että neuvottelutarjouksia Venäjälle pitää tehdä jatkuvasti ja olla siten valmiina rauhanneuvotteluihin.

Müllerin kommentti paljastaa, miten kaukana hallituspuolueet ovat toisistaan.

Ulkoministeri Annalena Baerbock (vihr) ei ole koskaan puhunut rauhanneuvotteluiden tarpeesta vaan siitä, että Venäjän on lopetettava sota ja Saksan autettava Ukrainaa.

Lambrechtin sekoilu ei ole ensimmäinen laatuaan hänen puolustus­ministeri­urallaan.

Heikon puolustusministerin valinta on perintöä ajalta, jolloin Saksa halusikin vaikuttaa turvallisuuspoliittisesti heikolta.

Saksalaisen ajattelun mukaan Euroopan entinen sotien aloittaja on vastuussa Euroopan rauhasta, ja sen pitää siksi itse pysyä sotilaallisesti heikkona. Nykyajassa tälle ajattelulle ei ole perusteita.

Todellinen zeitenwende vaatii Saksalta syvällisempää muutosta kuin mitä tähän asti on nähty. Muutoksen on vaikea uskoa tapahtuvan nopeasti, kun hallituksen rivit ovat niin sekaisin kuin ovat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat