”Kenen idea oli sijoittaa sotilaat yhteen rakennukseen” – tappiot herättävät arvostelua Venäjällä

Arvostelua sotajoukkojen johtoa kohtaan on herättänyt muun muassa se, että venäläis­sotilaat oli majoitettu rakennukseen, jossa oli myös ammusvarasto. Iskujen jäljiltä rakennuksesta ei jäänyt juuri tiiltä tiilen päälle.

Pelastusmiehet raivaavat Makijivkassa rakennusta, jossa kymmeniä venäläissotilaita kuoli Ukrainan iskussa.

3.1. 17:10

Venäjän tuoreeltaan kärsimät tuntuvat miestappiot ovat herättäneet ankaraa arvostelua Venäjällä niin sota-asioista kirjoittavien bloggaajien kuin poliitikkojenkin keskuudessa.

Yksi tuoreimmista arvostelua herättäneistä tapauksista on ukrainalaisjoukkojen isku uudenvuodenaattona Makijivkassa Donetskin maakunnassa olleeseen rakennukseen, jossa oli majoittuneena venäläissotilaita. Ukrainan mukaan sen yhdysvaltalaisilla Himars-raketeilla tehdyssä iskussa olisi kuollut jopa 400 venäläistä. Venäjä on harvinaisessa ilmoituksessaan myöntänyt 63 ihmisen kuolleen iskussa.

Koonti ja grafiikka: HS, @ Mapcreator.io

Arvostelua sotajoukkojen johtoa kohtaan on herättänyt muun muassa se, että venäläis­sotilaat oli majoitettu rakennukseen, jossa oli myös ammusvarasto. Iskujen jäljiltä rakennuksesta ei jäänyt juuri tiiltä tiilen päälle. Iskukohde onnistuttiin maalittamaan ilmeisesti siksi, että venäläissotilaat käyttivät alueella huolettomasti kännyköitään. Tämäkin on herättänyt arvostelua Venäjällä.

”Se, mitä tapahtui Makijivkassa, on kauhistuttavaa. Kenen idea oli sijoittaa suuri määrä sotilaita yhteen rakennukseen, kun typeryskin ymmärtää, että silloin tykistönkin osumasta seuraisi useita kuolleita ja haavoittuneita. Komentajia ei voisi vähempää kiinnostaa”, arvosteli tunnettu sotabloggaaja ”Archangel Spetznaz Z” Telegram-viestissään uutistoimisto Reutersin mukaan.

Koska vapaata lehdistöä Venäjällä ei ole, ovat sodasta esimerkiksi Telegram-palveluun kirjoittavat bloggaajat nousseet merkittävään asemaan mielipiteiden muodostamisessa.

Venäläiset kokoontuivat suremaan Makijivkan iskussa kuolleita venäläissotilaita Venäjän Samarassa tiistaina. Uutistoimisto AFP:n mukaan iskussa kuolleet sotilaat olivat suurimmaksi osaksi Samarasta.

Myös poliitikot ovat arvostelleet tappioita.

Entinen varaulkoministeri Grigori Karasin vaati sisäistä tutkintaa Makijivkan tapahtumien vuoksi. Venäjän liittoneuvoston entinen puheenjohtaja Sergei Mironov puolestaan vaati vastuuseen niitä, jotka ”sallivat sotilashenkilöstön keskittämisen suojaamattomaan rakennukseen”. Vastuuseen pitäisi hänen mukaansa saada myös ne korkeampiarvoiset henkilöt, ”jotka eivät tarjonneet riittävää suojaa” sotilaille.

Arvostelijoiden joukossa oli myös äärikansallismielinen venäläinen sotabloggaaja Igor Girkin. Hän on arvostellut kovasanaisesti aiemminkin Venäjän sodanjohtoa. Esimerkiksi joulukuussa Girkin katsoi, että ”kalan pää on täysin mädäntynyt”.

”Kenraalimme ovat kouluttamattomia”, Girkin kirjoitti nyt Telegramissa, missä hän esiintyy nimellä Igor Strelkov.

Lue lisää: Äärinationalisti Igor Girkin arvosteli Venäjän sodanjohtoa: ”Kalan pää on mädäntynyt”

Girkin kirjoittaa myös, ettei kyse ole suinkaan ensimmäisestä kerrasta, kun jotain vastaavaa on tapahtunut. Hänen mukaansa epäpätevät kenraalit tyytyvät pysyttelemään kaukana rintamasta, turvallisen välimatkan etäisyydellä Ukrainan rakettien ulottumattomissa.

Tehdyt virheet myönsi myös muun muassa Danil Bežonov, miehitysjoukkojen edustaja Donetskissa, jonka mukaan Makijivka oli ”valtava isku”.

”Vihollinen aiheutti vakavimman tappion sodassa tähän mennessä. Ei vihollisen viileyden ja kykyjen vuoksi, vaan omien virheidemme takia”, Bežonov kirjoitti Telegramissa.

Arvostelun odotetaan jatkuvan, jos Ukraina onnistuu iskuissaan ja Venäjä jatkaa virheiden tekemisiä. Tiistaina Ukrainan asevoimat kertoi, että sen tekemissä iskussa Tšulakivkan kylään Hersonin maakunnassa olisi kuollut ja haavoittunut 500 venäläis­sotilasta. Isku tehtiin uuden­vuoden­aattona.

Ukrainan mukaan Venäjän hyökkäyssodassa olisi kuollut jo yli satatuhatta venäläis­sotilasta. Tietoa ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat