Äärioikeistolaisen ministerin vierailu Temppelivuorella provosoi palestiinalaisia

Temppelivuoren ”status quo” asema hiertää jo Israelin uuden hallituksen välejä.

Itamar Ben-Gvir osallistui tiistaina hallituksen viikoittaiseen tapaamiseen.

3.1. 15:14 | Päivitetty 3.1. 17:11

Israelin äärioikeistoa edustava kansallisen turvallisuuden ministeri Itamar Ben-Gvir vieraili tiistaina Jerusalemin Temppelivuorella. Palestiinalaiset tuomitsivat vierailun provokaationa, uutistoimistot kertovat.

Alueella sijaitsee muslimeille tärkeä al-Aksan moskeija. Sekä muslimit että juutalaiset pitävät Temppelivuoren aluetta pyhänä paikkanaan, minkä takia alueen hallinta on kiistakysymys israelilaisten ja palestiinalaisten välillä. Muslimit kutsuvat aluetta nimellä Haram al-Sharif.

Juutalaisilta on kielletty pääsy rukoilemaan Temppelivuorelle. Sen sijaan juutalaiset rukoilevat viereisellä Länsimuurilla, jota kutsutaan myös Itkumuuriksi.

Temppelivuorta vartioivat Israelin sotilaat, jotka välillä myös puuttuvat muslimien pääsyyn alueelle. Jordania vastaa alueen uskonnollisten paikkojen hallinnasta.

Kuudetta kertaa pääministerinä toimiva Benjamin Netanjahu on sitoutunut säilyttämään pyhien paikkojen kuten Temppelivuoren, ”status quo” aseman, kertoo Reuters.

Netanjahun hallituksessa ministerisalkkua kantava Itamar Ben-Gvir puolestaan on tunnettu provokatiivisesta toiminnastaan.

”Temppelivuori on avoin kaikille”, Ben-Gvir kirjoitti Twitterissä vierailustaan.

Ben-Gvir ilmoitti jo joulukuun alussa, että hän haluaa muutoksia Temppelivuoren ”status quo” asemaan. Netanjahu suhtautui myös silloin asiaan kielteisesti, kertoo israelilaislehti Haaretz.

Ben-Gvirin 15 minuutin vierailun Temppelivuorelle pelätään lietsovan väkivaltaa alueella.

Palestiinan ulkoministeri tuomitsi vierailun ennennäkemättömänä provokaationa ja vakavana uhkana turvallisuudelle, kertoo Reuters.

”Fasisti sionisti Ben Gvirin murtautuminen Al-Aksan moskeijaan on jatkumoa sionistimiehittäjän aggressiolle, mikä loukkaa pyhyyttämme ja arabi-identiteettiämme”, palestiinalaisjärjestö Hamasin tiedottaja Hazem Qasem sanoi Haaretzin mukaan.

Jordania kutsui Israelin suurlähettilään puhutteluun vierailun takia. Jordanian mukaan vierailu rikkoo kansainvälistä oikeutta ja ”Jerusalemin historiallista sekä juridista status quota”.

Vierailun ovat tuominneet myös Egypti, Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Yhdysvallat ja Ranska.

Israelin entinen pääministeri Ariel Sharon vieraili Temppelivuorella vuonna 2000, jolloin hän oli vielä oppositiojohtaja. Vierailun sanotaan olleen yksi laukaisijoista Palestiinan toiseen intifadaan, joka kesti vuoteen 2005 asti.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat