EU-maat kokoontuvat päättämään yhteisestä linjasta Kiinasta tulevien matkustajien korona­testaukseen

EU:ssa pelätään, että Kiinasta matkustavat voisivat tuoda mukanaan uusia koronamuunnoksia, jotka kiertäisivät nykyisten rokotusten antamaa suojaa.

Monet maat ovat jo päättäneet Kiinasta saapuvien matkustajien koronatestaamisesta. Kuva Etelä-Korean Soulista.

4.1. 1:40

EU:ssa kokoonnutaan keskiviikkona päättämään yhteisestä linjasta Kiinasta tulevien matkustajien koronatestaukseen.

EU:n puheenjohtajamaa Ruotsi on käynnistänyt EU:n kriisinhallinta­mekanismin, jonka avulla koordinoidaan EU-maiden yhteisiä poliittisia linjauksia kriisitilanteissa.

Kiinassa koronatartuntojen määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti sen jälkeen kun maa purki tiukat koronarajoituksensa. Nyt EU:ssa pelätään, että Kiinasta saapuvat matkustavat voisivat tuoda mukanaan uusia muunnoksia, jotka kiertäisivät nykyisten rokotusten antamaa suojaa.

Maailman terveysjärjestö WHO:lta puuttuvat tuoreet tiedot Kiinan koronatilanteesta yli viikon ajalta, kertoo uutistoimisto AFP.

Euroopan komissio kertoi tiistaina, että ylivoimainen enemmistö EU:n jäsenmaista haluaa, että Kiinasta tuleville matkustajille tehtäisiin koronatesti ennen heidän lähtöään Kiinasta.

AFP:n mukaan asiasta päästiin yhteisymmärrykseen Brysselissä tiistaina pidetyssä terveysministeriöiden virkamiesten kokouksessa.

Muun muassa Australia, Kanada, Britannia, Ranska ja Yhdysvallat ovat päättäneet kiristää maahantulovaatimuksiaan Kiinan heikentyneen koronatilanteen vuoksi.

Kiina on esittänyt vastalauseen rajoitusten tiukentamisesta.

EU on tarjoutunut lahjoittamaan Kiinalle koronarokotteita, ja tiistaina Euroopan komissio totesi, että tarjous on yhä voimassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat