Venäläis­naiset matkustavat synnyttämään Argentiinaan

Venäjän passilla matkustaminen on vaikeutunut maan hyökättyä Ukrainaan. Sadat vanhemmat hankkivat nyt lapsilleen toisen maan passin synnyttämällä ulkomailla.

Sadat venäläisnaiset matkustivat viime vuonna synnyttämään Argentiinaan, jotta lapsi saisi kaksoiskansalaisuuden. Kuvassa näkymä Buenos Airesista vuonna 2018.

4.1. 11:46

Sadat venäläisnaiset matkustivat viime vuonna Argentiinaan synnyttämään, kertoo brittilehti The Guardian.

Lehden mukaan venäläisten ”synnytysturismi” on maassa nopeassa kasvussa. Termi tarkoittaa, että venäläiset naiset tai perheet matkustavat toiseen maahan synnyttämään, jotta lapsi saisi kaksoiskansalaisuuden.

Toisen maan passi helpottaa matkustamista, ja usein vanhemmat voivat hakea lapsen syntymässä saamaa kansalaisuutta myöhemmin myös itselleen.

Venäjän kansalaisten synnytysmatkat ovat suuntautuneet perinteisesti Yhdysvaltoihin, mutta pääsy maahan on vaikeutunut viime vuosina ensin koronaviruspandemian ja sitten Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan takia.

”Sain tietää raskaudestani pian Ukrainan sodan alettua”, kertoo moskovalainen korusuunnittelija Polina Tšerepovitskaja The Guardianille.

”Kun huomasimme, että rajat alkoivat sulkeutua nopeasti ympärillämme, tiesimme, että meidän täytyy löytää paikka, johon voimme matkustaa helposti. Argentiinan passi avaa monia ovia lapselleni.”

Myös brasilialaislehti Folha de S. Paulo kertoi viime keväänä, että venäläisten synnytysturistien määrä on nopeassa kasvussa, ja maahan on perustettu erityisiä toimistoja, jotka auttavat synnytysmatkojen suunnittelussa.

Argentiina näyttää kuitenkin muodostuneen suosikkikohteeksi. Venäjän Argentiinan-konsulaatin johtaja Georgy Polin arvioi The Guardianille, että Argentiinaan synnyttämään matkustavien venäläisten määrä saattaa vielä moninkertaistua tänä vuonna.

”Buenos Airesille on nyt kysyntää”, mainostaa synnytysmatkoja järjestävä Eva Pekurova The Guardianille.

Argentiinan kansalaiset saavat tehdä lyhyitä matkoja ilman viisumia 171 maahan, myös EU-maihin ja Britanniaan. Venäjän passilla pääsi viisumitta ennen sotaa noin 80 maahan, ja sodan alettua esimerkiksi EU-maihin matkustaminen on muuttunut erittäin vaikeaksi.

Lisäksi Argentiinan kansalaisen on Pekurovan mukaan venäläistä helpompi saada viisumi Yhdysvaltoihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat