Keski-Euroopassa rikottu lämpö­ennätyksiä – Tältä näyttävät lähes lumettomat rinteet

Alpeilla hiihtokeskukset ovat joutuneet sulkemaan rinteitään lumen puutteen takia.

5.1. 2:42 | Päivitetty 5.1. 7:55

Koko Suomi on visusti pakkasten kourissa, mutta Keski-Euroopassa on vallinnut melkein kesäsää talven keskellä. Joulun ja uudenvuoden pyhät olivat tilastohistorian lämpimimpiä monessa maassa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Heti uudenvuodenpäivänä mitattiin tammikuun lämpöennätys BBC:n mukaan peräti kahdeksassa maassa: Hollannissa, Latviassa, Liechtensteinissa, Liettuassa, Puolassa, Tanskassa, Tshekissä ja Valko-Venäjällä. Lisäksi alueellisia ennätyksiä tehtiin kolmessa maassa: Ranskassa, Saksassa ja Ukrainassa.

Alpeilla hiihtokeskukset ovat joutuneet sulkemaan rinteitään lumen puutteen takia. Saksassa on mitattu vuodenvaihteen päivinä yli 20 asteen lämpötiloja ja Lounais-Ranskassa lähes 25 astetta. Baskimaan Bilbaossa helleraja meni rikki, vaikka Espanjan pohjoisrannikko tunnetaan hyisistä talvisateistaan.

”Sää on kaunis pyöräilyyn, mutta tiedämme, että planeetta ikään kuin palaa. Me siis nautimme tästä, mutta samalla meitä pelottaa”, ranskalainen turisti Joana Host sanoi Bilbaossa Reutersille.

Laskettelurinne luikerteli vehreässä maiseman keskellä Schrunsissa Itävallassa 28. joulukuuta.

Tutkijat selvittävät yhä sään mekanismeja poikkeuksellisen lämpöjakson takana, mutta se sopii ympäri maailmaa viime vuosina havaittujen poikkeuksellisten kuumuusjaksojen sarjaan, jota tiedeyhteisön mielestä selittää ihmiskunnan nopeuttama ilmastonmuutos.

Lämpö helpottaa Euroopan maita energiakriisin keskellä, mutta epätavallisella säällä on suuria haittoja kasveille ja eläimille, koska lämpö voi saada ne aktivoitumaan, jolloin uudet pakkaset voivat koitua niiden kohtaloksi.

Ranskalaisesta Pierre-Simon Laplace -instituutin johtaja Robert Vautard huomioi Reutersin mukaan, että vaikka lämpimintä oli aikavälillä 30. joulukuuta–2. tammikuuta, leuto jakso on kestänyt pari viikkoa ja jatkuu.

Suomen lisäksi kylmää on Skandinaviassa ja Venäjällä.

Laskettelijoista ei ollut ruuhkaa Lenggriesissä Saksan Baijerissa 28. joulukuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat