Emeritus­paavi Benedictus saateltiin haudan lepoon, paikalle saapui noin 60 000 surijaa

Istuva paavi hautasi entisen paavin ensi kertaa vuosisatoihin. Vatikaani ilmoitti 95-vuotiaan Benedictuksen kuolemasta uuden­vuodenaattona.

5.1. 7:45 | Päivitetty 5.1. 15:55

Emerituspaavi Benedictus saateltiin haudan lepoon hautajaismessussa Vatikaanissa Pietarinaukiolla torstaina. Messuun kokoontui arviolta 60 000 surijaa.

Hautajais­messun toimitti paavi Franciscus, joka saapui paikalle pyörätuolissa. Tämä on ensi kerta hyvin pitkään aikaan, kun istuva paavi hautasi entisen paavin.

”Benedictus... olkoon ilosi täydellinen, kun kuulet hänen [Jumalan] äänensä, nyt ja ikuisesti”, paavi sanoi kunnianosoituksena edeltäjälleen, joka kuoli 95-vuotiaana.

Torstain jumalanpalveluksessa paavi Franciscus teki ristinmerkin Benedictuksen yksinkertaisen, sypressipuisen arkun päälle ja kumarsi päänsä, ennen kuin 12 kantajaa lähti kuljettamaan arkkua.

Punapukuiset kardinaalit, arvohenkilöt ja tuhannet papit ja nunnat ympäri maailman kokoontuivat sanomaan hyvästit emerituspaaville. Messun päätteeksi emerituspaavin arkku sinetöitiin.

Suomalainen Emil Anton oli paikalla hautajaisissa Vatikaanin virallisen uutissivuston Vatican Newsin edustajana. Hän kuvaili hautajaisten tunnelmaa ennen kaikkea onnelliseksi.

”Paavin arkku on juuri viety kirkkoon ja edessäni kulkee kokonainen meri pappeja”, Anton sanoi HS:lle.

”Tunnelma on harras mutta hyvä, hymyjä näkyy paljon. Emerituspaavi on kirkon suuri opettaja, ja nyt hän on perillä.”

Emerituspaavin hautajaiset toivat koko katolilaisen maailman yhteen. Puhelun aikana Anton tervehti niin puolalaisia nunnia kuin tuttua espanjalaista teologiakin.

”Se on kaikkein kaunein asia maailmassa, kun tällainen universaali perhe kokoontuu hyvässä hengessä.”

Kuluneella viikolla Benedictuksen ruumis on ollut nähtävänä Pietarinkirkossa, jossa kymmenettuhannet ihmiset ovat käyneet jättämässä viimeisen tervehdyksensä emerituspaaville.

Arkku päätyy Pietarinkirkon basilikan alla olevassa kryptassa olevaan hautaan, jossa paavi Johannes Paavali II:n ruumis makasi ennen kuin se siirrettiin hänen autuaaksi julistamistaan varten vuonna 2011. Hänestä tehtiin pyhimys vuonna 2014.

Joseph Ratzingeriksi Saksassa syntynyt entinen paavi Benedictus ei ollut ollut valtionpäämies kymmeneen vuoteen, mutta maailman johtajia, kuten Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Italian pääministeri Giorgia Meloni, oli nyt paikalla. Hautajaisiin saapuivat niin ikään esimerkiksi Espanjan ja Belgian kuninkaalliset.

Lue lisää: Emerituspaavi Benedictus on kuollut

Vatikaani ilmoitti Benedictuksen kuolemasta lauantaina. Benedictus kuoli Vatikaanissa sijaitsevassa Mater Ecclesiaen luostarissa, joka oli ollut hänen kotinsa viimeisen vuosikymmenen ajan.

Benedictus toimi paavina vuosina 2005–2013. Hän oli paaviksi tullessaan 78-vuotias ja vanhin paaviksi noussut sitten vuoden 1730.

Benedictus erosi virastaan vuonna 2013 vedoten horjuvaan terveyteensä. Benedictus oli kuuteen vuosisataan ensimmäinen paavi, joka ei jatkanut virassaan kuolemaansa saakka.

Paavi Franciscus rukoili emerituspaavi Benedictuksen arkun vierellä.

Eturivissä Italian pääministeri Giorgia Meloni (vas.) ja Italian presidentti Sergio Mattarella.

Hautajaisvieraat odottivat tilaisuuden alkua.

Arkunkantajat toivat emerituspaavi Benedictuksen arkun Pietarinaukiolle.

Pietarinaukio täyttyi hautajaisvieraista.

Ihmisiä kerääntyi torstaina Vatikaaniin muistamaan emerituspaavi Benedictusta.

Pietarinaukio varhain torstaiaamuna.

Turvatarkastus Pietarinaukiolla ennen emerituspaavi Benedictuksen hautajaisia.

Benedictus toimi toimi paavina vuosina 2005–2013.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat