Vääntö edustajain­huoneen puheen­johta­juudesta päättyi umpikujaan kolmatta päivää peräkkäin – historiallinen tilanne

Edustajainhuoneen puheenjohtajuudesta äänestettiin torstai-iltana kerta toisensa jälkeen tuloksetta. Lopulta äänestystä päätettiin jälleen lykätä perjantaille.

Muutama vastahankainen republikaani on estänyt puolueensa ykkösehdokkaan Kevin McCarthyn valinnan kongressin puheenjohtajaksi. Torstaina äänestyksiä jatketaan jo kolmatta päivää.

5.1. 18:07 | Päivitetty 6.1. 3:14

Yhdysvaltain edustajain­huone ratkoo yhä historiallista umpi­solmuaan. Puheen­johtajaa ei saatu torstaina valittua edes yhdellätoista äänestyskierroksella, sillä republikaanipuolueen kärkiehdokkaaksi asetettu Kevin McCarthy ei saanut vieläkään riittävästi republikaaneja taakseen.

Varhain perjantaina Suomen aikaa oli vuorossa jo 11. äänestyskierros, joka sekään ei tuonut ratkaisua tilanteeseen. Lopulta kongressi äänesti lykkäyksestä, joka hyväksyttiin. Puheenjohtaja­äänestyksiä jatketaan jälleen perjantaina kello 12 paikallista aikaa. Kyseessä on jo neljäs päivä, kun edustajainhuoneelle yritetään löytää uusi puheenjohtaja.

Umpisolmu on historiallinen, sillä kyseessä on CNN:n mukaan ensimmäinen kerta 164 vuoteen, kun puheenjohtajuutta ratkotaan näin pitkään. Viimeksi äänestys eteni kymmenennelle kierrokselle vuonna 1859.

McCarthy sai viimeisimmillä äänestyskierroksella 200 ääntä. Vielä seitsemännellä kierroksella McCarthy onnistui saamaan taakseen 201 republikaania tarvitsemistaan 218:sta. McCarthya vastaan asettuivat samat kaksikymmentä republikaania, jotka torppasivat hänen valintansa aiemminkin. Yhdeksäntoista heistä antoi äänensä republikaanien protestiehdokkaalle Byron Donaldsille, joka asetettiin ehdolle myös tiistaina.

Yhden protestiäänen sai myös entinen presidentti Donald Trump, joka ei ollut äänestyksessä ehdolla.

Demokraattien ehdokas Hakeem Jeffries sai jälleen kaikki demokraattien 212 ääntä.

Puheenjohtajaäänestys jatkuu yhdeksännelle kierrokselle.

HS näyttää suoran lähetyksen äänestyksestä, joka alkaa noin iltaseitsemältä Suomen aikaa.

Yhdysvaltain hallinnon kolmanneksi korkeimmasta virasta on taisteltu jo tiistaista asti äänestyksin, jotka normaalisti ovat pelkkä muodollisuus. Edellisen kerran puheenjohtajasta on jouduttu äänestämään useamman kerran kokonainen vuosisata sitten.

Lue lisää: Edustajain­huone kinasi puheen­johtajastaan 133 äänestyksessä yli 160 vuotta sitten – syynä orjuus

Valintaa – ja sen mukana koko edustajainhuoneen toimintaa – jumittaa jakautunut republikaanipuolue, jonka muutama edustaja ei suostu tukemaan McCarthya.

Marraskuun välivaaleissa republikaanit voittivat kongressissa niin niukalla enemmistöllä, ettei tarvittavaa äänienemmistöä ole nyt onnistuttu saamaan McCarthyn taakse, kun osa puolueesta hangoittelee vastaan.

Demokraattipresidentti Joe Biden on kutsunut tilannetta noloksi. Myös Yhdysvaltain entinen republikaanipresidentti Donald Trump pyrki viemään valinnan päätökseen ja kehotti keskiviikkona puoluetta äänestämään McCarthya. Kehotus ei kuitenkaan kääntänyt kapinasiivestä McCarthyn taakse yhtäkään.

Ilman tyhjiä ääniä McCarthylla olisi varaa menettää vain neljän republikaanin ääni. Vielä keskiviikkona häntä vastusti moninkertaisesti enemmän oman puolueen jäseniä.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat