Saksa toimittaa Marder-rynnäkkö­panssari­vaunuja Ukrainaan

Ranskan lupaus panssaroiduista taisteluajoneuvoista Ukrainalle käynnisti uuden vaihteen Ukrainan tukemisessa länsiliittoutuneiden parissa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt jo kuukausien ajan Saksalta taistelupanssarivaunuja. Saksan liittokansleri Olaf Scholz vieraili Kiovassa 16. kesäkuuta.

5.1. 20:01 | Päivitetty 5.1. 21:25

Berliini

Ranskan keskiviikkona ilmoittama päätös lähettää Ukrainaan ”kevyt­panssari­ajoneuvoiksi” kutsuttuja AMX-10 RC -taisteluajoneuvoja kiihdytti toimia Ukrainan tukemiseksi myös Saksassa.

Torstai-iltana Saksan hallitus ilmoitti, että Saksa toimittaa Ukrainaan Marder-rynnäkköpanssarivaunuja, joita Ukraina on kauan sanonut tarvitsevansa puolustautuakseen Venäjän hyökkäyksiltä.

Marderit on varustettu 20 millimetrin konetykillä, MG3-konekiväärillä ja panssarintorjuntaohjuksilla.

Liittokansleri Olaf Scholz sopi asiasta Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin kanssa puhelinkeskustelussa torstai-iltana.

Lisäksi Saksa toimittaa Ukrainaan samanlaisen Patriot-ilmapuolustusjärjestelmän, jonka Yhdysvallat lähetti sinne joulukuussa.

Tiedotteessaan Yhdysvallat ja Saksa toivoivat myös muilta liittolaisilta lisää aseapua Ukrainan ilmapuolustuksen ja taisteluajoneuvojen tueksi.

Saksalainen Marder kuljetusajoneuvossa Liettuan Ruklan sotilastukikohdassa huhtikuussa 2022.

Kyseessä on suuri käänne Saksan turvallisuuspoliittisessa toiminnassa, sillä Scholz on ollut tähän asti haluton toimittamaan taistelukäyttöön sopivia panssarivaunuja Ukrainaan. Hän puhui pitkään asetoimitusten yhteydessä sodan eskalaation vaarasta.

Scholz on painottanut pitkään, että Saksa ei halua ”toimia yksin” raskaiden länsivalmisteisten aseiden toimittamisessa Ukrainaan. Ranskan aloitteen jälkeen tätä perustelua ei enää ollut.

Saksan hallituksessa Scholzin edustaman sosiaalidemokraattisen puolueen kaksi hallituskumppania, vihreät ja liberaalit, ovat olleet jo pitkään myös raskaiden panssariajoneuvojen toimittamisen kannalla.

Lue lisää: Saksan puolustuspolitiikan kova luu on ”tyyli-ikoni”, joka ei jätä liittokansleri Olaf Scholzia rauhaan

Saksan hallitus tiedotti uudesta käänteestä torstai-iltana. Tiedotteessa vahvistettiin myös Yhdysvaltojen toimittavan Ukrainaan Bradley-taisteluajoneuvoja. Molemmat maat aikovat myös kouluttaa ukrainalaissotilaat niiden käyttöön.

Ukrainaan lähetettävien panssarivaunujen määrästä ei kerrottu, mutta Spiegel-lehden tietojen mukaan kyse on 40 panssarivaunusta, jotka on tarkoitus toimittaa Ukrainaan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana.

Otollinen aika raskailla panssarivaunuilla liikkumiseen on talvi, kun maa on jäässä.

Keskiviikkona Ranskan Ukrainalle lupaamia panssariajoneuvoja käytetään tiedustelutarkoituksessa. Ne on varustettu myös aseistuksella, jolla voi tuhota vihollisen vastaavaa kalustoa.

Ranska ilmoitti päätöksestään keskiviikkona presidentin Emmanuel Macronin puhuttua Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa puhelimessa.

Ukraina on toivonut saavansa myös saksalaisia Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja, joita Suomellakin on noin 200 kappaletta.

Puolustusvaliokuntaan kuuluvat kansanedustajat Atte Harjanne (vihr) ja Anders Adlercreutz (r) ehdottivat viime viikolla Ukrainan tueksi ”eurooppalaisia panssarivaunutalkoita”.

”Maantiede rajoittaa Suomen mahdollisuuksia luovuttaa suurta määrää keskeistä käytössä olevaa kalustoa, mutta Suomen osallistuminen pienelläkin määrällä vaunuja olisi arvokasta, jos eurooppalaiset panssarivaunutalkoot saadaan käyntiin”, Adlercreutz ja Harjanne kirjoittivat aloitteessaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat